"Priznanie" Trussovej o zničení plynovodov Nord Stream? Ruský príbeh je smiešny, tvrdia USA

Američania označili obvinenia Moskvy, že spolu s Britmi vyhodili do vzduchu plynovody Nord Stream, za „ničím nepodložené“. Rusi sa odvolávali na pochybné informácie, podľa ktorých Liz Trussová ešte ako britská premiérka poslala po výbuchoch šéfovi americkej diplomacie Antonymu Blinkenovi správu, že už "je hotovo“.

Liz Trussová. Foto TASR/AP Liz Trussová. Foto TASR/AP

„Nepodložené obvinenia Ruska proti Spojenému kráľovstvu a predtým Spojeným štátom sú len ďalším pokusom odvrátiť pozornosť od jeho brutálnej vojny proti Ukrajine,“ uviedol pre denník Daily Mail hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

„Tieto smiešne tvrdenia nemajú žiadny faktický základ. Rusko dlhodobo šíri dezinformácie a tu to robí znova,“ dodal.

Peskov obvinil „britských špecialistov“

Pripomeňme, že hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že ruské tajné služby majú k dispozícii informácie, ktoré naznačujú, že práve britskí vojenskí špecialisti „riadili a koordinovali útok“, ktorý v septembri zničil dva plynovody vedúce z Ruska do Nemecka. Peskov však neposkytol žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia.

Je hotovo

Peskovmu vyjadreniu predchádzala informácia zo strany Kima Dotcoma (rodným menom Kim Schmitz), zakladateľa služby Megaupload. Kim Dotcom napísal, že Trussová po útoku na plynovody poslala Blinkenovi textovú správu, že už „je hotovo“.

Kim uviedol, že tieto informácie pochádzajú z Trussovej služby iCloud (vzdialené úložisko dát) po tom, čo Rusi hekli jej telefón, a to v období, keď bola ešte ministerkou zahraničia.

Zacharovová chce odpoveď

Jeho tvrdenia zachytila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. „Úprimne povedané, je mi jedno, kto a ako sa k týmto informáciám dostal,“ uviedla s tým, že ju zaujíma len odpoveď Londýna na otázku, či „poslala britská premiérka Liz Trussová bezprostredne po výbuchu potrubia Nord Stream americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi správu, v ktorej stálo ,hotovo‘“.

Trhliny v príbehu

Ako však upozornil Daily Mail, spomínané tvrdenia sú v rozpore s tým, čo je známe o heknutí Trussovej telefónu, pretože toto heknutie bolo odhalené cez leto. Trussová bola ešte ministerkou zahraničných vecí a chcela nahradiť v premiérskom kresle Borisa Johnsona. A je tak veľmi nepravdepodobné, že by mohla používať telefón aj niekoľko týždňov po odhalení hekerského útoku.

K výbuchu plynovodov došlo 26. septembra, teda viac ako dva týždne po skončení boja o premiérske kreslo, ktoré napokon získala Trussová, hoci ho koncom októbra stratila.

Verejnosť o heknutí telefónu donedávna nič nevedela, píše denník s tým, že práve on zverejnil pred pár dňami informáciu, podľa ktorej vládni predstavitelia o heknutí vedeli, ale rozhodli sa to utajiť.

Páchateľ neznámy

Hoci západní lídri prestali verejne obviňovať Rusko z útoku na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2, súkromne hovoria o svojich podozreniach, že za tým stojí šéf Kremľa Vladimir Putin.

Ukrajina verejne prehlasuje, že za „teroristickým útokom“, ktorý zvýšil ceny plynu, je Moskva. Tá však ukazuje prstom na Američanov.

Mimo prevádzky

Nord Stream 2 sa mal stať hlavnou trasou pre ruský plyn do Európy, ale pri ruskej invázii na Ukrajinu Nemecko z projektu vystúpilo.

Nord Stream 1 fungoval desaťročie a zabezpečoval Európe takmer 40 percent dodávok plynu. V čase explózie sa však takmer nepoužíval, keďže Rusko stlačilo dodávky len na desať percent kapacity, čo vysvetľovalo problémami s údržbou.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok