Ticho pred búrkou?

Po mesiacoch krutých bojov na hraniciach ukrajinskej Mykolajivskej a Chersonskej oblasti tamojšia frontová línia takmer stíchla. Ukrajinci a Rusi čakajú, kým nadíde ich čas. Musia sa popasovať aj s blatistým obdobím, ktoré po stáročia brzdilo invázie na východ.

Ukrajinský vojak v tanku. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak v tanku. Foto: TASR/AP

Ako píše portál bne IntelliNews, Kyjev zhromažďuje svoje sily na novú ofenzívu, ktorá by mala nasledovať po úspešnom oslobodení viacerých obcí v severovýchodnej časti Chersonskej oblasti zo začiatku októbra. Moskva sa zatiaľ snaží upevniť svoje pozície s nedávno zmobilizovanými jednotkami.

Život na predsunutých pozíciách

Redaktori portálu bne IntelliNews nedávno navštívili predsunuté ukrajinské pozície v blízkosti mesta Snihurivka v Mykolajivskej oblasti, kde je kľúčové ruské obranné postavenie kotviace severný okraj pravobrežného výbežku rieky Dneper.

Ukrajinskí vojaci zo 63. mechanizovanej brigády tam pokojne sedeli, popíjali kávu a čistili si zbrane.

„Túto pozíciu sme zabrali pred niekoľkými týždňami. Vidíte, že stále pripravujeme zákopy,“ uviedol Bohdan, 27-ročný záložník ukrajinskej armády povolaný v apríli.

„Odvtedy nás väčšinou nechali samých,“ dodáva a ukazuje cez stromoradie smerom k ruským líniám ďalej na juhu.

Pohodové správanie vojakov odráža ich sebadôveru, konštatuje bne IntelliNews. Za posledné dva mesiace sa totiž dynamika vojny jasne obrátila na stranu Ukrajiny. Kolaps ruských línií v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zo začiatku septembra šokoval aj samotných Ukrajincov, ktorí sa rýchlo zmocnili viac ako 8 000 štvorcových kilometrov územia a zahnali ruské jednotky späť k hraniciam.

Na juhu však boli boje zložitejšie. Súbežná ofenzíva v Chersonskej oblasti priniesla len vrtkavé zisky, pričom Ukrajinci čelili veľkej časti ruských profesionálnych jednotiek, ktoré tam velenie presunulo v predchádzajúcich mesiacoch. Postup do severovýchodnej časti oblasti zo začiatku októbra si Ukrajinci ťažko vybojovali.

Potrava pre delá

Aj veliteľ brigády pri Snihurivke potvrdil, že ruské ostreľovanie sa podstatne znížilo.

„Dnes ráno nás ostreľovali, ale nie tak, ako kedysi,“ uviedol Nazar, 38-ročný dôstojník z Ľvova. „Intenzita je oveľa nižšia ako pred mesiacom a pol. Stále na nás strieľajú, používajú Grad, Uragan (raketové delostrelectvo), ťažké húfnice, ale situáciu teraz kontrolujeme,“ poznamenal.

„Posledný významný útok, ktorému sme čelili (v ukrajinskom sektore), bol pred mesiacom… Nepriateľ vykonal prieskum bojom. Prišla na nás asi rota mužov. Veľa sme ich pozabíjali, zvyšok sme vyhnali. Museli sme pochovať ich mŕtvych, nevrátili sa po ich telá,“ tvrdil Nazar.

Podľa neho sa znížila kvalita ruských jednotiek. Na bojisko prichádzajú podľa neho Rusi, ktorých odviedli v rámci mobilizácie vyhlásenej pred vyše mesiacom.

„Už sme tu videli zmobilizovaných mužov. Okamžite to spoznáte podľa úrovne ich prípravy… oveľa nižšej,“ vysvetlil veliteľ a ich úroveň opísal slovami: „Potrava pre delá.“

Maršal Žukov

Ruské straty a slabnúcu morálku si Nazar vysvetľuje postojom ruského vojenského a politického vedenia k svojim vojakom.

„Vo všetkých vojnách, ktoré Rusko (vrátane Sovietskeho zväzu) viedlo, sa úplne spolieha na počet ľudí… (Sovietsky poľný maršal Georgij) Žukov počas druhej svetovej vojny povedal: ,Smrť mužov nie je problém, ženy ich budú rodiť viac‘. To je ich pohľad. Človek je pre nich len diel, zdroj,“ uviedol veliteľ. Podľa jeho slov sa snaží mať so svojimi vojakmi opačný vzťah.

Bne IntelliNews pripomenul, že na Ukrajine sa v týchto dňoch veľa hovorí o dlhoočakávanom a „konečnom“ útoku na Cherson, jedinú oblastnú metropolu, ktorú Rusi po spustení invázie z 24. februára obsadili.

Nazar prezradil, že operácia je už takmer pripravená a ukrajinské sily sú tentoraz schopné dobyť mesto späť.

Historická jeseň

Bez zbraní však Ukrajinci neuspejú, upozorňuje Nico Lange, nemecký politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý šéfoval kancelárii spolkovej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Na Twitteri napísal:

„Nedostatok dostatočných mechanizovaných síl na Ukrajine s hlavnými bojovými tankmi, bojovými vozidlami pechoty a pásovými transportérmi počas týchto týždňov ruskej slabosti by sa, žiaľ, mohol na jeseň 2022 zapísať do vojenskej histórie ako veľká nevyužitá príležitosť.“

Rasputica

O príprave ofenzívy na Cherson píše aj denník The New York Times. Spomína však iné ťažkosti, ktoré majú obe strany – blato, ktoré dokáže pohltiť kolesá vozidiel aj čižmy vojakov.

Prišlo obdobie blata, ktoré sa v ukrajinčine nazýva „bezdorižžia“ a v ruštine „rasputica“. Premení vojnu, a to najmä útočné operácie, na pomalú namáhavú drinu, ktorá vystavuje jednotky a vybavenie nepriateľskej paľbe. Výhodu majú vojaci, ktorí držia obranu.

V Chersonskej oblasti, prevažne poľnohospodárskej, kde sú široko otvorené pláne pretkané zavlažovacími kanálmi, chladné a vlhké počasie mimoriadne sťažuje Ukrajincom podmienky a spomaľuje ich ofenzívu.

Počasie sa nemazná ani s Rusmi. Ukrajinské velenie informovalo, že zle vybavení ruskí vojaci majú „nedostatok teplého oblečenia“, čo vedie k „rozšíreným krádežiam a rabovaniu“.

V mnohých vidieckych oblastiach východnej Európy udrie toto blatisté obdobie dvakrát do roka – pri jarnom topení a opäť počas jesenných dažďov pred zimným mrazom. Tam, kde sú cesty nespevnené, nastane znehybnenie. Rovnaké podmienky brzdili Napoleonovu inváziu do Ruska v roku 1812, Hitlerovu inváziu do Sovietskeho zväzu v roku 1941 a ruskú inváziu na Ukrajinu začiatkom tohto roka.

Napriek týmto podmienkam obe strany pokračujú v prípravách na bitku o Cherson. Podľa ukrajinskej armády Rusi presunuli do mesta ďalších tisíc čerstvo zmoblizovaných vojakov, aby posilnili obranu, dodal The New York Times.

Donbas

V iných častiach Ukrajiny medzitým zúria kruté boje. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe informoval o pokračovaní ukrajinských protiofenzívnych operácií v smeroch Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti. Ruské sily zas pokračovali v obranných operáciách pozdĺž rieky Dneper a viedli pozemné útoky v blízkosti miest Bachmut a Doneck v Doneckej oblasti.

Práve pri Bachmute Ukrajinci zostrelili ruský vrtuľník Mi-8. Ako uvádza twitterový kanál The New Voice of Ukraine, stroj zostrelila 31. októbra 10. samostatná horská útočná brigáda. A vraj v ňom boli žoldnieri súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina.

Podľa portálu war.obozrevatel.com zahynul pri páde stroja veliteľ bojového vrtuľníkového pluku vagnerovcov podplukovník Viačeslav Zangiev.

Ruskí propagandisti sa podľa portálu okamžite pokúsili „ukradnúť“ víťazstvo Ukrajincom, pričom uvádzali, že na videu vidno ukrajinský vrtuľník.

Neskôr však Rusi priznali stratu vrtuľníka a ako sa ukázalo, používali ho žoldnieri Vagnerovej skupiny. V čase zostrelenia mohli byť na palube až dva tucty ruských dôstojníkov. Vrtuľník patril predtým bieloruskej armáde: na jeho troskách vidieť premaľované, ale stále čitateľné číslo na chvoste a bieloruský znak, dodal portál.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok