Ministri: Deti sa do škôl zatiaľ nevrátia. Konzílium to neodporučilo

Marek Krajèí, Branislav Gröhling Marek Krajčí a Branislav Gröhling. Foto: Martin Baumann/TASR

Ministri zdravotníctva a školstva Marek Krajčí a Branislav Gröhling oznámili, že deti od začiatku februára do škôl nenastúpia.

Krajčí (OĽaNO) a Gröhling (SaS) na štvrtkovej tlačovke rodičov nepotešili. Deti sa do škôl a škôlok od 1. februára nevrátia.

Minister zdravotníctva uviedol, že vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu zostanú školy aj na budúci týždeň zatvorené. Dodal, že takmer všetky plánované operácie, ktoré sa odložiť dajú, sú odkladané, pretože jednoducho chýbajú zdravotnícke kapacity.

„Konzílium odborníkov neodporučí akékoľvek uvoľnenie opatrení od začiatku februára,“ vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Ešte najmenej týždeň

Gröhling dodal, že napriek tomu, že si želal návrat detí do škôl už od začiatku februára, tak epidemiologická situácia ostáva kritická a zopakoval slová ministra zdravotníctva. „Dostali sme odporúčanie, aby sme ešte aspoň týždeň vydržali v stave, ako to je teraz,“ povedal minister školstva.

Materské školy a kluby materských škôl, ako aj školy prvého stupňa, zostanú naďalej otvorené len pre deti zamestnancov kritickej infraštruktúry.

„Verím, že o týždeň tu budeme stáť s pozitívnejšími informáciami. Nevieme, ako to bude o dva, tri týždne, preto predstavujeme opatrenia len na nasledujúci týždeň,“ dodal Gröhling.

Prázdniny sa zatiaľ nerušia

V súvislosti s termínom jarných prázdnin sa zatiaľ neuvažuje, že by sa rušili. Gröhling poznamenal, že by sa mohli vytvoriť jarné školy, podobne ako to bolo v prípade leta, kedy sa uskutočnili letné školy. Cieľom bude podľa šéfa rezortu školstva prejsť si so žiakmi potrebné učivo a doplniť vzdelanie v tých oblastiach a predmetoch, v ktorých majú nedostatky. Prípadné zvýšené náklady, ktoré školám vzniknú, im preplatia.

„Ak sa rozhodnú zorganizovať takzvané jarné školy, výdavky im preplatíme v rámci dohodovacieho konania. Tak to bolo aj na jeseň 2020 pri zvýšených nákladoch na organizovanie výučby v skupinách päť plus jedna,“ ozrejmil Gröhling.

Minister školstva povedal, že v Štátnom pedagogickom ústave pripravujú proces kurzov možného „dotiahnutia vedomostí, keď získajú informácie, kde sa nachádzajú žiaci.“ Povedal, že takéto kurzy by sa mali iniciovať na základných školách a platiť by mali od marca s tým, že budú aj preplácané.

Nový manuál

Ministerstvo školstva chce počas budúceho týždňa zverejniť nový manuál pre otváranie škôl. „Ten by mal fungovať od 8. februára, aby sme sa vedeli čiastočne nejakým spôsobom pripraviť a nachystať, aké tam budú opatrenia,“ povedal Gröhling. Rovnako počas nasledujúceho týždňa chce rezort školstva uzatvoriť aj výsledky obstarávania kloktacích testov v školách.

Na tému očkovania učiteľov mal rezort školstva s ministrom zdravotníctva niekoľko diskusií. „Myslím si, že ministerstvo zdravotníctva nám vyšlo v ústrety a učitelia sa nachádzajú v siedmej fáze. Keď si pozriete všetky fázy predtým, tak tam sú naozaj ľudia, ktorí to potrebujú,“ uzavrel Gröhling.


Ďalšie články