Neprežila ani desatina. Pri masakri ruských nováčikov utiekli aj velitelia, hovoria pozostalí

V bitke pri okrese Svatovo vraj 2. novembra padli stovky zmobilizovaných Rusov z Voronežskej oblasti. Velenie údajne z boja ušlo.

Pes stojí pri zničených ruských tankoch v nedávnych bojoch v slnečnicovom poli v dedine Kamianka, v Charkovskej oblasti 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP Pes stojí pri zničených ruských tankoch po bojoch v dedine Kamianka, v Charkovskej oblasti 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Pre ruský web Verstka to povedal jeden z preživších mladých Rusov menom Alexej Agafonov. Počet obetí by podľa neho mohol presiahnuť päťsto ľudí.

Veliteľ výcvikovej vojenskej jednotky 2 079 vraj mladíkom povedal, že pätnásť kilometrov od frontovej línie sa pripoja k „územnej obrane“ v oblasti Svatovo. V skutočnosti však v noci z 1. na 2. novembra celý prápor priviedli na líniu kontaktu a dostali rozkaz zakopať sa tam a udržať pozíciu. Mali pritom len tri lopaty.

„Zakopali sme sa, ako sa dalo, a ráno sa začalo ostreľovanie – delostrelectvo, mínomety, helikoptéry, jednoducho nás strieľali. Keď sa to všetko začalo, velitelia okamžite ušli. Medzi ostreľovaním sme sa snažili kopať, ale helikoptéry nás okamžite zbadali a jednoducho zastrelili. Z 570 ľudí prežilo 29 a ďalších dvanásť bolo zranených,“ povedal Agafonov.

Aj manželka ďalšieho zmobilizovaného pre Verstku uviedla, že „mŕtvych je viac ako polovica“. Výpovede o počtoch mŕtvych však nemožno nezávisle overiť, podotýka ruský web.

Miestni a zmluvní vojaci nechcú podľa Agafonova bojovať a do oblasti Svatova privážajú zmobilizovaných nováčikov z celého Ruska, aby zaplnili medzery v obrane. V rovnomennom meste sa podľa jeho slov potulujú „skupiny dvoch až piatich ľudí“ z iných porazených práporov. „Vládne tu úplný zmätok a nezhody. Všetci preživší a noví prichádzajúci sú zoskupení do nových práporov a hodení na front, aby uzavreli líniu obrany“. Ukrajinci podľa neho oslobodili celé územie, kde bojovali zmobilizovaní.

Túto informáciu potvrdila webu aj manželka ďalšieho preživšieho Ludmila Černychová. „Ráno mi zavolal z cudzieho čísla a povedal mi, čo sa stalo, že ich nechali kopať obrannú líniu, zasiahlo ich mínometné ostreľovanie a nejako sa dostali z Krasnodonu do Svatova, kde sa teraz skrývajú. Teraz sa boja niekam ísť, dokonca sa boja vychádzať na kontrolné stanovištia. Vedenie ich opustilo a nevedia, čo majú robiť, len žiadajú o pomoc,“ povedala Černychová.

Poslali aj odkaz guvernérovi Voronežskej oblasti

Príbuzní viacerých nováčikov, ktorí sa v sobotu dostali pod paľbu, zorganizovali zhromaždenie pri budove voronežskej prokuratúry a požadovali, aby im povedali pravdu o osude ich blízkych, píše Verstka. „Telefonicky nám povedali, že naši synovia sú nažive, zdraví a dokonca plnia svoju vojenskú povinnosť. Čo robia, dopekla, živí a zdraví, keď ich tam všetkých zabili?“ povedala Oxana Cholodova, matka vojaka Andreja Cholodova.

Pozostalí požadujú, aby zmobilizovaných zbavili povinnosti bojovať. „Teraz žiadajú o pomoc, len aby ich prepustili. Nemôžu tam byť, boja sa. Bombardujú ich. Nie je tam žiaden veliteľ. Chceme, aby to všetci vedeli. Opustili ich ako mačiatka, bez prípravy, bez ničoho. A s manželom máme dcéru, má jeden a pol roka,“ povedala manželka zmobilizovaného Anna.

Zhromaždení aj nahrali protestné video, ktoré poslali guvernérovi Voronežskej oblasti.

(est)


Ďalšie články