Smer Melitopol. Ukrajinci sa chystajú odrezať Rusov od Krymu

Vojenskí analytici upozorňujú, že po stiahnutí ruských síl z ukrajinského mesta Cherson sa Kyjev pripravuje na novú ofenzívu, a to v Záporožskej oblasti s cieľom odrezať Rusko od pozemného spojenia s anektovaným Krymom.

Na staršej snímke Volodymyr Zelenskyj (medzi vojakmi) navštívil oslobodené mesto Cherson na juhu krajiny. Foto: TASR/AP Na staršej snímke Volodymyr Zelenskyj (medzi vojakmi) navštívil oslobodené mesto Cherson na juhu krajiny. Foto: TASR/AP

Do znovuzískaného Chersonu pricestoval v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom vyhlásil, že „sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu“. Stiahnutie Rusov z Chersonu označil za „začiatok konca vojny“. Poďakoval sa NATO a ďalším spojencom za podporu vo vojne proti Rusom.

Zábery z návštevy zverejnil na Twitteri poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

A Ukrajinci pôjdu ďalej, potvrdil medzitým ukrajinský veľvyslanec v Austrálii Vasyľ Myrošnyčenko. Pre televíziu Sky News Australia povedal, že Ukrajina sa bude „absolútne“ snažiť o oslobodenie Krymu, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti, pretože sú to všetko územia, ktoré „nelegálne obsadili“ Rusi.

Záporožský front

Prokremeľský telegramový kanál Rybar informoval, že ukrajinské velenie sa teraz pripravuje na zimné obdobie bojov a posilňuje svoje predsunuté pozície pred možnou ofenzívou v sektoroch obcí Orichiv a Huľajpiľske.

Dobytie mesta Melitopol a postup na mesto Berďansk by podľa Rybara znamenalo „faktické obkľúčenie ozbrojených síl Ruskej federácie na ľavom brehu rieky Dneper a postup na Krym, ale aj ďalší úder do krídla doneckej skupiny“. „Pravdepodobne tu v blízkej budúcnosti uvidíme významnú časť ,chersonských‘ formácií Ozbrojených síl Ukrajiny,“ uvádza kanál.

Ďalej informoval, že obyvatelia tých častí Chersonskej oblasti, ktoré má pod kontrolou Ukrajina, hlásia vytváranie údernej skupiny pre útok na Melitopol, pričom ju v súčasnosti tvorí osem konsolidovaných práporových taktických skupín.

„Obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne, odrezanie pozemnej zásobovacej trasy na Krym, zablokovanie skupiny ozbrojených síl Ruskej federácie na ľavom brehu Dnepra, opätovné získanie kontroly nad časťou Azovského mora a možný úder na krídlo ruskej armády v Donecku je to, na čo sa budú zameriavať ozbrojené sily Ukrajiny. A uvoľnené zdroje z Chersonu sú veľkou pomocou na dosiahnutie tohto cieľa,“ zhrnul Rybar.

Aj proruský predstaviteľ Záporožskej oblasti Vladimir Rogov varoval, že Ukrajinci skúmajú rôzne možnosti útoku na mesto Berďansk s cieľom dostať sa k Azovskému moru.

„Existuje niekoľko scenárov, ako sa dostanú do Berďanska: cez Melitopol aj cez obchádzku. Kľúčovými sa tu stávajú Vasylivka a Tokmak. Sú to obce, ktoré sú na ceste postupu Ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal Rogov pre agentúru TASS.

Rusi sa zakopávajú

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe píše, že ruské sily a okupačná administratíva násilne mobilizujú mužov v Melitopole a nútia ich budovať zákopy a obranné opevnenia v meste.

Ukrajinskí predstavitelia podľa ISW tvrdia, že ruské sily sa sťahujú od Dnepra a sústreďujú sily a techniku v Melitopole, ako aj v meste Mariupol, ktorý leží v susednej Doneckej oblasti.

ISW však konštatuje, že „Ukrajina ani po víťazstve v západnej časti Chersonskej oblasti v žiadnom prípade neoslobodila minimálne územie nevyhnutné pre svoju budúcu bezpečnosť a ekonomické prežitie. Mesto Melitopol a okolité oblasti, Záporožská jadrová elektráreň, územie na východnom brehu dolného toku rieky Dneper a územia v Doneckej a Luhanskej oblasti sú pre Ukrajinu životne dôležité… Diskusie o budúcnosti Krymu a ďalších ukrajinských území nezákonne okupovaných Ruskom po roku 2014 sú predčasné. Ukrajina musí oslobodiť desiatky tisíc štvorcových kilometrov od týchto oblastí, ak má byť schopná brániť sa pred budúcimi ruskými útokmi a obnoviť funkčnú ekonomiku“.

Ťažký postup

Bezpečnostný analytik Dan Sabbagh upozorňuje, že “Cherson padol rýchlo, ale postup Ukrajiny na východ od Dnepra bude ťažší”.

“Znovuzískanie Chersona, ktorého opustenie Rusi verejne oznámili až v stredu (9. novembra), pripravuje pôdu pre kritickú fázu vojny. Jeseň teritoriálnych ústupkov zo strany Moskvy ponecháva Rusku okupáciu nad základným blokom územia (pozemným spojením na Krym), ktorý bude chcieť Ukrajina rozdeliť a spôsobiť votrelcom katastrofálnu politickú porážku,” píše analytik vo svojom článku v denníku The Guardian.

Podľa neho bude najprv potrebné, aby Ukrajina skonsolidovala svoje zisky v Chersone a okolí, obnovila elektrickú energiu a ostatné komunálne služby. Ukrajincom tam momentálne neohrozí väžnejšie nebezpečenstvo, keďže ustupujúce ruské sily vyhodili do vzduchu veľkú časť Antonivského mosta vedúceho do mesta ponad Dneper. Väčšie bezprostredné znepokojenie vyvoláva výbuch časti priehrady Nova Kachovka, ako to odhalili satelitné snímky.

„Antonivský most a priehrada Nova Kachovka sú jedinými priechodmi cez Dneper južne od Ukrajincami ovládaného mesta Záporožie. Bez nich (alebo aj keby boli neporušené) bude pre Ukrajincov protiútok ťažký a nebezpečný. Záporožský front je v podstate priama línia naprieč otvorenou krajinou, ktorá sa celé mesiace nepohla, takže teoreticky by tam mali byť Rusi dobre zakopaní,“ konštatoval.

Medzitým sa objavili fotografie, ako Rusi dovážajú na front betónové opevnenia.

Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI) však upozornil, že síce môžu byť užitočné, ale pridal by ešte vrecia s pieskom.

Dan Sabbagh ďalej uvádza, že výhodou Ruska je síce skutočnosť, že povolalo 300-tisíc brancov, z ktorých tretina je už na fronte, ale samotná živá sila nezaručuje úspech. Noví regrúti sú totiž často nasadzovaní pred skúsenejšie jednotky, pričom prichádzajú správy, že do boja vrhajú zle platených nováčikov s minimálnym výcvikom a zlým vybavením – napríklad že len dve zo siedmich obrnených vozidiel by naštartovali bez potlačenia.

A okrem toho… celá Chersonská oblasť južne od Dnepra, teda až po Krym, je teraz v dosahu amerických salvových raketometov HIMARS, dodal Sabbagh.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok