Červená streda: Milióny ľudí na svete trpia pre svoje náboženské presvedčenie

Dňa 23. novembra sa uskutoční celosvetová iniciatíva Červená streda, ktorá poukazuje na porušovanie náboženskej slobody v mnohých krajinách. Až 300 miliónov kresťanov vo svete zažíva rozličné formy útlaku, čo je najviac spomedzi všetkých vierovyznaní. Podľa dostupných zistení zomrie pre svoju náboženskú príslušnosť až 11 kresťanov denne.

1

Pod hlavičkou pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá o skutočnostiach informuje, budú rozličné budovy, chrámy a pamiatky na celom svete vrátane Slovenska osvetlené červenou farbou. Podobne ako v minulosti, aj tento rok sa rozžiaria kostoly, sochy a iné významné stavby od Bratislavy cez oravský Klin po Spišskú kapitulu a Košice. Desiatky farností sa postavia za prenasledovaných a utláčaných nielen symbolikou červenej farby, ale aj svätou omšou, modlitbou či pobožnosťou.

Poprad

Podujatie Skúšaní vo viere

„Na Červenú stredu pozývam všetkých, aby sa v rámci svojich možností pridali k tejto iniciatíve a vyjadrili tak postoj voči nespravodlivosti, ktorú dnes zažíva viac ako 300 miliónov kresťanov. Pripojíme sa tak k desiatkam krajín na celom svete, ktoré vyjadrujú svoju podporu týmto trpiacim ľuďom a dávajú jasný signál vládam a systémom, ktoré toto utrpenie dopúšťajú,“ hovorí Miroslav Dzurech ml., riaditeľ slovenskej kancelárie ACN.

Tento rok sa Slováci môžu prvýkrát zúčastniť aj na verejnom podujatí s názvom Skúšaní vo viere, ktoré sa bude konať v sobotu 19. novembra večer v Dóme svätého Martina. Jeho súčasťou bude svätá omša, príhovory a koncert venovaný všetkým trpiacim pre svoju vieru. Vzácnym hosťom večera bude Mons. Jules Boutros, libanonský biskup, ktorý ponúkne svedectvo o aktuálnom stave svojej krajiny.

„Pohnutí záujmom Slovákov o situáciu trpiacich a prenasledovaných na celom svete organizujeme podujatie, kde sa budeme môcť zjednotiť v modlitbe za všetkých týchto novodobých mučeníkov,“ dodáva Dzurech ml.

Červená streda vo svete

Iniciatíva sa rozšírila z brazílskeho Rio de Janeiro, kde miestna kancelária ACN v roku 2015 nasvietila sochu Krista Spasiteľa načerveno na pamiatku prenasledovaných a trpiacich pre vieru. Mimoriadnu dôležitosť kampane vnímajú krajiny na celom svete. V Rakúsku potvrdilo účasť takmer 100 farností osvetlením alebo usporiadaním modlitebných podujatí. V Kolumbii sa uskutoční stretnutie so sestrou Gloriou Narvaezovou, rehoľníčkou, ktorú päť rokov zadržiavali islamistickí teroristi.

V austrálskej Canberre sa uskutoční modlitebné podujatie Noc svedectva. Anglicko a Škótsko pozýva na aktivitu s názvom „Chuť domova“, v rámci ktorej sa rodiny a komunity môžu stretnúť pri tradičných jedlách z krajín, kde sú kresťania prenasledovaní, modliť sa a prispieť finančným darom. V Paríži sa uskutoční večerná modlitebná vigília na Montmartri, Nemecko privíta hostí z Iraku, Nigérie a Pakistanu.

Bratislavský hrad

Kampaň každoročne poukazuje na stav náboženskej slobody vo svete na základe zistení nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá už 75 rokov pomáha tým, ktorí sú pre svoju vieru utláčaní. Tie potvrdzujú, že prenasledovanie kresťanov vo svete sa stále zhoršuje a v niektorých krajinách už dosahuje úroveň genocídy. Migrácia na Blízkom východe zase ohrozuje prežitie najstarších kresťanských komunít. Právo na vierovyznanie potláčajú aj autoritárske režimy v Číne, Vietname a ďalších krajinách, ale aj náboženský nacionalizmus v Afganistane, Pakistane či Indii.

Ďalšie informácie o Červenej strede sú dostupné na www.cervenastreda.sk.


Ďalšie články