Konfiškácia lode či veľké pokuty. Meloniová chce pritlačiť na mimovládky zvážajúce migrantov

Mimovládne organizácie, ktoré do Talianska zvážajú obrovské počty nelegálnych migrantov, môžu čeliť ešte väčším problémom ako doteraz. Kabinet predsedníčky vlády Giorgie Meloniovej totiž rokuje o možnosti konfiškácie ich lodí či o ukladaní astronomických pokút.

Giorgia Meloni, Meloniová, politička, gesto, pravice Giorgia Meloniová. Foto: Profimedia.sk

Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová avizovala plnenie jedného z hlavných predvolebných sľubov – skrotenie nelegálnej migrácie, ktorá je v poslednom čase opäť na vzostupe v Európe ako takej.

Politička sa presnejšie chystá zatlačiť na mimovládne organizácie, ktoré na územie Talianska po mori zvážajú tisíce až desaťtisíce migrantov. Vládna stratégia by podľa denníka La Stampa mala byť postavená na základe bezpečnostných dekrétov. „Určite budú nové opatrenia,“ povedala Meloniová.

Špeciálna pozornosť sa má venovať ich lodiam. Vláda rokuje o možnosti pokuty až do výšky jedného milióna eur a tiež o možnosti zadržania lodí úradmi, s možnosťou, že nemá byť vylúčená ani konfiškácia plavidla v prípade porušenia zákazu vstupu do talianskych výsostných vôd.

Migranti oslavujú na palube nemeckej humanitárnej lode Rise Above po jej príchode do juhotalianskeho prístavu v meste Reggio Calabria 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

O polovicu viac ako vlani

Vláda Meloniovej od nástupu do úradu v októbri sprísnila migračnú politiku. Zaistila však, aby sa na pevninu dostali zranené osoby, ženy a deti. Ostatní musia zostať na lodiach. Zodpovednosť za migrantov, ktorí sa na palubu záchranárskych lodí nalodili v medzinárodných vodách, podľa Ríma nesú tie krajiny, ktorým lode patria.

Do Talianska sa tento rok cez more dostalo okolo 88-tisíc migrantov, čo je zhruba o polovicu viac ako za rovnaký čas v minulom roku. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu v strednom Stredomorí pri ceste do Európy tento rok zahynulo alebo je nezvestných zhruba 1 337 migrantov.

Spor s Francúzmi

Francúzsko minulý týždeň odsúdilo „neprijateľné správanie“ Talianska po tom, čo táto krajina odmietla povoliť lodi Ocean Viking na palube s 234 migrantmi zakotviť na Sicílii. „Správanie sa talianskych úradov v tejto záležitosti je neprijateľné, v rozpore s námorným právom a duchom európskej solidarity,“ uviedol vtedy zdroj.

Loď Ocean Viking prevádzkuje francúzska organizácia SOS Méditerranée a zhruba tri týždne čakala na pridelenie prístavu. Napokon jej Francúzi umožnili zakotviť vo svojom prístave Toulon na juhu krajiny.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v tom čase oznámil, že Francúzsko sa rozhodlo pozastaviť plánované prijatie 3 500 utečencov, ktorí sú momentálne v Taliansku, pričom Francúzsko ich malo prijať v súlade s európskou dohodou o prerozdelení migrantov. Darmanin zároveň vyzval Nemecko aj ďalšie štáty EÚ, aby urobili to isté.

„Je jasné, že to bude mať mimoriadne vážne dôsledky pre naše bilaterálne vzťahy,“ skonštatoval o spore medzi Talianskom a Francúzskom Darmanin.

Loď Ocean Viking  prichádza na vojenskú základňu do prístavu vo francúzskom meste Toulon 11. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Meloniová reakciu označila za nepochopiteľnú

„Agresívna reakcia francúzskej vlády ma veľmi zasiahla. Je nepochopiteľná a neospravedlniteľná,“ vyhlásila o nezhodách Meloniová. Dodala, že v ten istý deň, keď Francúzsko povolilo lodi zakotviť v Toulone, Taliansko prijalo 600 migrantov prichádzajúcich na malých člnoch.

„Nechápem, čo Francúzsko tak rozčuľuje? Je to preto, že Taliansko musí byť jediným možným miestom na vylodenie (migrantov) v Stredozemnom mori?“ pýtala sa premiérka a dodala, že „toto predsa nie je napísané v žiadnej dohode“.

Ako však pokračovala, „nie je múdre hádať sa s Francúzskom, Španielskom, Gréckom či Maltou“, a chce, aby tieto štáty našli spoločné riešenie situácie.

Vzniknuté napätie registrujú aj v Únii. „V Bruseli sa pripravuje núdzový plán, ktorý má vyriešiť rastúce napätie medzi krajinami EÚ ohľadom toho, ako sa vyrovnať so žiadateľmi o azyl zachránenými na mori,“ povedal k tomu podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.


Ďalšie články