Odmietli ísť bojovať na Ukrajinu. Demonštratívne ich zatkli pred nastúpenou jednotkou

Na sociálnych sieťach sa objavilo video z demonštratívneho zatknutia dvoch ruských vojakov, ktorí odmietli ísť bojovať na Ukrajinu. Hrozia im až tri roky väzenia. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeden z vojakov už ukrajinský front zažil na vlastnej koži.

Zatknutý ruský vojak. Reprofoto - Twitter Zatknutý ruský vojak, ilustračná snímka. Foto: Twitter (reprofoto)

Na prípad upozornili viaceré médiá vrátane spravodajského servera Meduza. Podľa neho ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že video bolo úmyselne nakrútené „ako varovanie pre ostatných“.

Video zverejnili 20. novembra ukrajinské a ruské kanály (vrátane provojenských) na sociálnej sieti Telegram. Kanál „Zápisky veterána“, ktorý záznam zverejnil ako jeden z prvých, uvádza, že vznikol v ruskej Belgorodskej oblasti.

Na videu vidno, ako si veliteľ pred nastúpenou jednotkou postupne privoláva dvoch vojakov. Vyšetrovateľ im vzápätí oznamuje, že 16. novembra bolo proti nim začaté trestné stíhanie pre neuposlúchnutie rozkazu. Príslušníci vojenskej polície potom vojakov zadržia, odvedú a posadia do vozidla.

Podľa Zápiskov veterána sa takéto zatknutia uskutočnili aj v ďalších jednotkách, pretože vojaci „najprv ústne a potom písomne ​​odmietli splniť rozkaz veliteľa jednotky odísť do vojnovej zóny“.

Z videa je ťažké započuť celé mená zadržaných. Dobre počuteľné sú len ich priezviská – Selivanov a Degťariov – keď ich volá veliteľ. Či ide o mobilizovaných vojakov alebo kontraktorov, nie je z videa jasné.

Na front sa nechce vrátiť

Portál poligon.media na svojom telegramovom kanáli píše, že sa skontaktoval s manželkou jedného zo zadržaných. Potvrdila, že jej manžel Jurij Degťariov odmietol ísť „do prvej línie“, odkiaľ sa „práve vrátil“. Spresnila, že jej manžela zadržali 17. novembra a teraz ho čaká súd v meste Voronež.

“Mobilizovaný bol 22. septembra, nemal žiadne bojové skúsenosti, iba vojenskú službu spred desiatich rokov. Keď dostal predvolanie, odviezli ho do mesta Bogučar vo Voronežskej oblasti. Zostal tam asi dva týždne, neexistovala žiadna príprava,“ uviedla Tatiana Degťariovová.

Podľa nej zmobilizovaných mužov v jednu noc bez varovania poslali do ukrajinskej Luhanskej oblasti, kde sa ocitli bez velenia a dostali sa pod paľbu. Rozhodli sa preto ustúpiť. Potom ich poslali k jednotke v Belgorodskej oblasti, kde bolo natočené aj video. Tam sa snažili vojakov zastrašiť a vrátiť ich do prvej línie. Odmietli však ísť znova do boja „ako potrava pre delá“, povedala Tatiana.

S odvolaním sa na príbuzných ďalších mobilizovaných mužov poznamenala, že väčšina vojakov sa odmietla vrátiť do prvej línie. „Na druhý deň ich naložili do kamazov a odviezli neznámym smerom. Hovorí sa, že tí, ktorí si to rozmysleli, boli opäť poslaní do prvej línie, a tí, ktorí nie, niekde do väzenia,“ dodala Tatiana.

Nesplnenie rozkazu

Ako píše portál mil.in.ua, mobilizovaných vojakov zatkli na základe časti 2 (poznámka 1) článku 332 Trestného zákona Ruskej federácie, čo je „nesplnenie rozkazu“.

V  článku 332 sa uvádza: „Nesplnenie rozkazu nadriadeného, ​​vydaného v súlade so zákonom stanoveným postupom, zo strany podriadených v období vojnového stavu, vojny alebo ozbrojeného konfliktu alebo nepriateľstva sa rovná odmietnutiu účasti na vojenských a bojových operáciách. Hrozí za to trest odňatia slobody na dva až tri roky.“

Portál pripomenul, že, „poznámka 1“ bola uzákonená 24. septembra 2022, pričom tieto zmeny v ruskej legislatíve nastali po vyhlásení „čiastočnej mobilizácie“ ruským prezidentom Vladimirom Putinom 21. septembra.

Prísne tresty

Do Trestného zákona Ruskej federácie boli zavedené najmä pojmy „mobilizácia“ a „vojnový čas“, ako aj úpravy týkajúce sa zodpovednosti za dezerciu počas mobilizácie alebo počas vojny. Štátna duma zaviedla aj trestnú zodpovednosť za dobrovoľné vzdanie sa (od troch do desať rokov) a za rabovanie (do 15 rokov).

Ak v čase mobilizácie alebo stanného práva vojak opustí svoj útvar v dobe do desiatich dní, hrozí mu až päť rokov väzenia. Ak na mesiac, tak sedem rokov, a ak by bol neprítomný dlhšie ako mesiac, môže zostať za mrežami až desať rokov.

Záložníci povolaní na vojenský výcvik nesú trestnú zodpovednosť za nedostavenie sa alebo dezerciu rovnako ako kontraktori alebo branci.

Okrem toho Putin nedávno podpísal dekrét, podľa ktorého budú do armády odvedení aj ľudia s dvojakým občianstvom alebo povolením na pobyt na území cudzieho štátu.


Ďalšie články