Na blockchainovú platformu bitcoinu prichádzajú NFT-čka

Posledné dva kalendárne roky sa na trhu kryptomien niesli v znamení masívneho rozvoja celého ekosystému, do ktorého spadajú rôzne oblasti vrátane decentralizovaných financií (DeFi), nezameniteľných tokenov (NFTs) či virtuálnych svetov Metaverse.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Všetky tieto inovácie však vznikali na alternatívnych blockchainových platformách, akými sú napríklad ethereum či solana. Tieto blockchainy sú špecializované na prevádzku a exekúciu sofistikovaných inteligentných zmlúv, zatiaľ čo samotný bitcoinový blockchain vznikol skôr za účelom vytvorenia paralelnej platobnej siete.

Aj práve preto počas posledných dvoch rokov vzrástla popularita niektorých smart kontraktových platforiem priam raketovým tempom. Mnoho investorov vyhľadávalo príležitosti, ako zarobiť. Či už prostredníctvom poskytovania likvidity, stakingu alebo kúpou vzácneho NFT diela.

Dominancia alternatívnych platforiem ako ethereum v týchto oblastiach by sa však už čoskoro mohla vrátiť do rovnováhy. Zmeniť by to mohol navrhovaný protokol s názvom Taro. Taro je nový protokol, ktorý používa poslednú bitcoinovú aktualizáciu Taproot na emitovanie aktív priamo na bitcoinovom blockchaine. Týmito digitálnymi aktívami môžu byť zameniteľné aktíva, ako sú napríklad stablecoiny, alebo nezameniteľné jedinečné tokeny, ako napríklad rôzne NFT digitálne kolekcie.

Tieto aktíva bude možné prenášať cez bitcoinový blockchain, ako aj cez riešenie druhej vrstvy s názvom Lightning Network pre okamžité transakcie s nízkymi poplatkami. Taro v sebe tak kombinuje bezpečnosť a stabilitu bitcoinovej siete, ako aj vysokú škálovateľnosť a nízke transakčné poplatky Lightning Networku. Vďaka tomu by sa bitcoinová sieť mohla stať multiasset vesmírom, ktorý by na bitcoin priniesol nové prípady použitia.

Taro ani zďaleka nie je prvým projektom, ktorý sa pokúša priniesť rôzne iné aktíva na bitcoin. Je však ale prvým, ktorý využíva aktualizáciu Taproot na to, aby bola táto možnosť elegantná a zároveň škálovateľná.

Výhody použitia Taro aktív na bitcoinovom blockchaine sú jasné. V prvom rade, stablecoiny či NFT.čka vytvorené na bitcoinovom blockchaine by mohli prilákať nových používateľov a zvýšiť tak celkovú sieťovú aktivitu samotného bitcoinu, ako aj Lightning Networku. Späť na Bitcoin by sa mohli napríklad vrátiť používatelia, ktorí za účelom eliminácie volatility museli túto kryptomenu opustiť a hľadať útočisko v podobe stablecoinov na iných blockchainoch. Rovnako tak pre fanúšikov NFT kolekcií by bolo ich vlastníctvo možné priamo na bitcoine bez nutnosti interakcie alebo bridgeovania (premosťovania) bitcoinov na iné blockchainy.

Ako by to fungovalo? Aktíva Taro môžu byť vytvorené na bitcoinovom blockchaine vo forme hashovaných metadát priložených k transakcií. Ukladanie samotných metadát priamo na blockchaine by zaberalo oveľa väčšie množstvo miesta, a tak by transakcie boli drahšie. Práve preto vystupujú tieto aktíva vo forme hashovaných metadát, ktoré nemožno sfalšovať a je jednoduché si ich overiť. Vďaka tomu by sa bitcoin ako najdecentralizovanejšia a najbezpečnejšia sieť mohol stať domovom pre stablecoiny aj pre NFT kolekcie, po ktorých je dopyt stále obrovský.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články