Slovensko takmer zastavilo do Ruska export technologicky náročnejších výrobkov

Slovensko po začiatku ruskej agresie takmer zastavilo do Ruska export technologicky náročnejších výrobkov vrátane áut. Podobne sa vyvíja aj obchod s Bieloruskom, zatiaľ čo vývozy na Ukrajinu sa viac než zdvojnásobili. Uvádza to Inštitút finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií.

Na snímke nákladné vozidlá, ilustarná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian Na snímke nákladné vozidlá, ilustarná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Od začiatku vojny poklesol slovenský export do Ruska o 68 percent. Rusi sa tak budú musieť podľa IFP zaobísť najmä bez slovenských áut, elektrotechniky a výrobných strojov.

Na druhej strane, export slovenských odevov výrazne stúpol, napríklad ponožiek a spodného prádla, ktoré vzrástli až o 870 percent. Za obdobie marec až september klesol celkový vývoz do Ruska v bežných cenách medziročne o 480 miliónov eur.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac