Stíhanie Fica sa vracia na začiatok. Je to správne, sčasti bolo naozaj absurdné

Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Za rozhodnutie generálnej prokuratúry by mal byť vďačný aj Igor Matovič a poniektorí novinári. Lebo aj im by časom mohlo ísť o krk, ak by sme tu s potleskom oslávili stíhanie „zločineckej skupiny“. Za to, že sa spoločne zaujímala o kauzy opozície.

Prokurátor Kandera urobil vysoko sporné rozhodnutie. Zrušil obvinenia Fica a Kaliňáka a prípad vrátil na začiatok. Na nové vyšetrovanie. Je to nepopulárny krok, ale v konečnom dôsledku a v jednom dôležitom bode správny.

Na stíhaní Fica bola totiž od začiatku absurdná jedna zásadná vec – obvinenie za pôsobenie v zločineckej skupine, ktorá sa mala zaoberať daňovými kauzami Matoviča a Kisku. V tomto bode vyzeralo stíhanie ako silne prehnané a účelové. Jeho cieľom mala byť väzba pre Fica a Kaliňáka (ostatné obvinenia by na väzbu zrejme nestačili).

Len na pripomenutie: Fico s Kaliňákom neboli stíhaní za korupciu ani za rozkrádanie štátnych peňazí. Teda za žiadnu z veľkých káuz. NAKA a špeciálna prokuratúra ich stíhali za to, že premiér a minister vnútra sa zaujímali o staršie daňové podvody Matoviča a Kisku. Tým Fico aj Kaliňák zneužili svoje právomoci, čo je trestné.

Potiaľto bol postup vyšetrovateľa v poriadku. Fico, Kaliňák a ich komplici (oligarchovia bödörovci a policajný exprezident Gašpar) by mali byť terčom vyšetrovania za vyzradenie daňového tajomstva a za zneužitie právomoci. Pravdepodobne to tak aj bude. Kandera vec vrátil vyšetrovateľovi, nech prípad opakovane preskúma.

Naopak, v poriadku určite nebolo stíhanie Fica a spol. za podporu zločineckej skupiny zameranej na kauzy Matoviča s Kiskom. Tomuto obvineniu – vážnemu obvineniu – chýbali dôkazy aj logika. NAKA Ficovi a ďalším vyčíta, že vybudovali štruktúry, ktorých jediným cieľom bolo udržať sa pri moci.

Je to šialený argument. Jeho autori tým totiž idú sami proti sebe. Štruktúry, ktorých cieľom je udržať sa pri moci, si buduje každá vládna strana. Navyše, aj ľudia ako Matovič a jeho advokát Lipšic, dnes špeciálny prokurátor, sa po roku 2020 stretávali – a rozprávali sa o kauzách Fica a Kaliňáka. A možno aj tlačili (spolu s novinármi) na ich stíhanie.

Znamená to, že pôsobili v zločineckej skupine, ktorá išla po krku opozícii? Znamená to, že by mali skončiť vo väzbe? Určite nie. Paragraf o zločineckej skupine sa dá použiť len v špecifických prípadoch, nie všade tam, kde sa niekto zaujíma o kauzy rivalov. Aby sa udržal pri moci. V takých prípadoch je primerané len stíhanie za zneužitie právomoci. Bez preventívnej či kolúznej väzby.

Častá námietka, že premiér Matovič bojoval so zločincami, kým premiér Fico len zneužíval moc na prenasledovanie bezúhonnej opozície, je politicky pôsobivá. No právne neobstojí. Kiska bol predsa po voľbách 2020 obžalovaný za daňový podvod v objeme stoviek tisíc eur. Jeho kauza má celkom zjavne reálny základ.

Stíhanie Kisku nebolo výsledkom sprisahania v réžii mafie či zločineckej skupiny (ako to hlásal bývalý prezident Kiska a jeho vtedajší advokát Lipšic). Bolo výsledkom „kreatívneho financovania“ Kiskovej kampane, ktoré vyšetrovateľ aj prokurátor vnímajú ako daňový podvod. Exprezident je dnes jediný z bývalých lídrov, ktorý je obžalovaný. A stalo sa mu to po zmene vlády.

Ak k mediálizácii Kiskovej kauzy a následne k jej vyšetrovaniu nezákonne – teda politickým tlakom na úrady – prispeli Fico s Kaliňákom, nech sú za to stíhaní. Za zneužitie právomoci. No právna alchýmia s paragrafom o zločineckej skupine je prehnaná.

A je aj dvojsečná. Zdroje z parlamentu tvrdia, že aj samotný Matovič má už dlhšie obavy, že on alebo jeho ľudia by mohli byť po voľbách väzobne stíhaní. Pre podozrenia, že politicky vstupovali do vyšetrovania káuz (čo je síce v súlade s volebnými sľubmi, ale trestné). Mohol by to byť jeden z dôvodov, prečo Matovič tak tvrdohlavo odmieta akékoľvek úvahy o predčasných voľbách. Napriek tomu, že Hegerova vláda má ruky zviazané v kazajke a pravdepodobne ju čaká len prehlbovanie strát. Čas nevyzerá ako ich priateľ.

Týmto komentárom sa v žiadnom prípade nechceme zastávať Fica či Kaliňáka. Naopak, zastať by sme sa mali spravodlivosti, práva a starých sľubov „bojovníkov proti zločinu“. Vláda Smeru priniesla zvrátený oligarchický a zločinecký systém, v ktorom sa beztrestne rozkrádali stovky miliónov eur. V pozadí bývalej vlády pôsobili zločinecké skupiny zamerané na rozsiahlu korupciu a vykrádanie štátnej pokladnice.

Je dobré, že oligarchovia boli odstavení od moci a stíhaní za korupciu a pranie špinavých peňazí.

A ešte lepšie by bolo, ak by boli stíhaní a potrestaní aj ich politickí šéfovia. Za miliónové fiktívne tendre, za miliónové podvody s DPH, za výpalnícky systém. Za zneužívanie moci na vykrmovanie „našich ľudí“.

Podľa prokurátora Špirka, respektíve podľa svedka, ktorého vypočúval, mala skupina okolo Kaliňáka a Počiatka cez zmanipulované tendre a DPH obrať štát o 200 miliónov eur.

Iste, sú to náročné kauzy, ktoré si vyžadujú rozpletať zložité transakcie, vypočúvať stovky svedkov, hľadať stopy v archívoch Finančnej správy… Ich vyšetrovanie si vyžaduje mimoriadne nasadenie aj mimoriadne schopnosti. No presne toto po voľbách 2020 očakávame. Po silných rečiach o mafiánoch a mafii by mali konečne prísť skutky. A výsledky, ktoré sa nerozbijú na prvom súdnom procese.

Ak na to NAKA a Lipšicova špeciálna prokuratúra majú, nech konajú. A nech vyšetrujú lídrov Smeru za desiatky známych korupčných káuz. Médiá ich prácne zdokumentovali a postavili vyšetrovateľom rovno pod nos.

Žiaľ, vyzerá to tak, že NAKA a špeciálna prokuratúra si pri Ficovi vybrali ľahšiu cestu. Skratku. Ešte k tomu takú, pri ktorej bystrejší pozorovateľ vidí okrem Ficovho menšieho skalpu aj ďalší a s inou farbou. Kiskov.


Ďalšie články