Americkí mozartovci zoči-voči ruským vagnerovcom

Výcvik Mozartovej skupiny. Foto: Profimedia Výcvik Mozartovej skupiny. Foto: Profimedia

Krátko pred spustením ruskej invázie na Ukrajinu Pentagón nariadil stiahnutie amerických jednotiek z tejto krajiny. Priestor dostali súkromné vojenské spoločnosti tvorené elitnými bojovníkmi. Z tieňa nedávno vystúpila americká Mozartova skupina ako protipól k ruskej Vagnerovej skupine. Vynorila sa priamo v Bachmute, kde zúria ťažké boje. Strategický cieľ mozartovcov je však záhadou.

Do bojov na strane Ukrajiny je zapojených „približne desať“ zahraničných súkromných vojenských spoločností a často slúžia ako „krytie pre pravidelné jednotky“ členských krajín Severoatlantickej aliancie, tvrdil nedávno vo vysielaní štátnej televízie Rossija 24 dôstojník Ľudových milícií samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Andrej Maročko.

Podľa portálu gazeta.ru sa takto vyjadril na pozadí správ špecializovaných kanálov sociálnej siete Telegram, ktoré 21. novembra ráno informovali, že do Kyjevom kontrolovaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti dorazil zakladateľ a šéf súkromnej vojenskej spoločnosti Mozartova skupina Andrew Milburn, plukovník americkej námornej pechoty vo výslužbe.

Mozartovci

Mozartovci sa separujú od „vojnových turistov“ a takzvaných bojovníkov, ktorých bolo možné vidieť na začiatku konfliktu v Kyjeve, kde nasúkaní do drahých vojenských odevov rozprávali svoje príbehy a opierali sa o hotelové bary, poznamenal ironicky ešte v auguste denník The Guardian.

Andrew Milburn založil skupinu v polovici marca ako protipól k vagnerovcom. Zmysel pre sarkazmus mu zrejme nechýba, keď postavil proti sebe mená dvoch významných nemeckojazyčných skladateľov.

A s humorom privítal aj informáciu od ruských blogerov, že jeho skupina prichádza do miest, ktoré sú na pokraji pádu, aby zozbierala ľudské orgány.

Tento plukovník má za sebou viac ako 31 rokov služby v americkej armáde – slúžil v Somálsku, Iraku a Afganistane. Bol prvým americkým mariňákom, ktorý viedol jednotku pre špeciálne operácie počas vojny proti teroristickej organizácii Islamský štát. Čoskoro bude oslavovať šesťdesiatku.

Z oficiálnych informácií vyplýva, že Mozartova skupina pôsobí výlučne na Ukrajine a do bojov sa priamo nezapája (s výnimkou sebaobrany). Je z veľkej časti financovaná súkromnými darcami z USA a tvrdí, že od americkej vlády neprijíma finančnú podporu a nie je s ňou ani v kontakte.

Skupinu tvorí približne 30 dôkladne preverených osôb, väčšinou ide o bývalých príslušníkov elitných vojenských zložiek. Ukrajincov učia, ako bojovať v noci, ako používať bezpilotné lietadlá, protitankové strely, ostreľovacie pušky, ako odstraňovať míny, evakuovať civilistov, poskytovať prvú pomoc či distribuovať humanitárnu pomoc.

Mozartovci pôvodne cvičili civilnú obranu Kyjeva, neskôr sa presunuli do Donbasu. Milburn v auguste tvrdil, že len za štyri mesiace sa im podarilo vycvičiť približne dva a pol tisíc ukrajinských vojakov.

Mozartovci sa netaja tým, že teraz sú v Bachmute.

Vagnerovci

Z vojenského hľadiska je nepravdepodobné, že by mozartovci chceli priamo konfrontovať vagnerovcov. Tí totiž môžu nasadiť do operácií tisíce svojich bojovníkov. A majú medzi sebou elitu – bývalých príslušníkov špeciálnych jednotiek vojenskej rozviedky GRU alebo špeciálnych útvarov Vympel a Alfa, ktoré spadajú pod Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

Vagnerova skupina. Reprofoto: Telegram

Aj samotný šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin označil správy, že mozartovci sa chcú postaviť jeho ľuďom, za „smiešne“. 

„Nech už si hovoria akokoľvek, ‚Mozart‘ alebo ‚Salieri‘, ‚Schubert‘ alebo ‚Kirkorov‘, rozhodne to rôznym vojenským útvarom neprináša ani silu, ani výhody, nič iné než humbug. Ale hovoriť o konfrontácii medzi Vagnerom a Mozartom je akosi smiešne,“ reagoval. Vagnerova skupina sa podľa neho adekvátne stavia proti ukrajinskej armáde – a tá je v tomto smere rozhodujúcou silou.

„Samozrejme, že Američania môžu pravdepodobne naučiť Ukrajincov technické inovácie, ale čo sa týka bojových schopností, samotná ukrajinská armáda dokáže úspešne vycvičiť akúkoľvek armádu v Európe alebo vo svete,“ pochválil Ukrajincov Prigožin.

Príprava na kapituláciu?

Skutočnosť, že mozartovci sú špecialisti na výbušniny, nepriamo vypovedá o ich misii v Bachmute – mesto sa pravdepodobne pripravuje na podmínovanie pred kapituláciou, píše portál life.ru. Cituje veterána špeciálnych síl GRU majora v zálohe Andreja Koňuchova, ktorý sa domnieva, že iné úlohy nemohli mozartovci v Bachmute ani dostať.

„Pokiaľ mám informácie, tak tam dorazili v skromnom zložení, približne dve roty, asi 200 ľudí. Pri takej hustote paľby ako v Bachmute je nemožné udržať front takýmito silami. V najlepšom prípade ide o psychologickú akciu, v najhoršom prípade sa možno pokúsia podniknúť nejaké kroky, dostať sa niekam von. Ale vo všeobecnosti takúto ,služobnú cestu‘ vnímam ako nezmyselnú, keďže Ozbrojené sily Ukrajiny v Bachmute sú čoraz roztrieštenejšie na samostatné ,ostrovy‘ so zákopmi, kde nie je spojenie, nič také tam nie je,“ uviedol major.

Life.ru pripomína, že Milburn nie je len plukovník, je to bývalý veliteľ síl špeciálnych operácií námornej pechoty. A od americkej námornej pechoty a armády ako celku sa MARSOC (Veliteľstvo špeciálnych operácií námorných síl Spojených štátov amerických) líši spôsobom bojovej služby aj výcviku. Z hľadiska úrovne profesionality ich možno porovnávať s ruskými jednotkami pre špeciálne operácie a americkými špeciálnymi jednotkami Navy SEALs.

„Jednou z najdôležitejších Milburnových úloh a jeho Mozartovej skupiny, berúc do úvahy rozsiahle skúsenosti USA v lokálnych konfliktoch, môže byť priama podriadenosť zvyškov ukrajinskej armády pre čo najefektívnejšiu obranu Bachmutu. Osobitná pozornosť pri nábore dobrovoľníkov k mozartovcom sa venuje špecialistom na palebnú podporu a riadenie dronov. Komerčné kvadrokoptéry sú jediným prvkom pozorovania a skúmania bojiska, ktorý majú ukrajinské jednotky v Bachmute k dispozícii. Mozartova skupina je známa aj svojou účasťou na najväčších kapituláciách miest – napríklad pri odchode ukrajinských síl zo Severodonecka a Lysyčanska,“ uvádza life.ru.

Ďalej cituje zajatých ukrajinských vojakov, ktorí prišli do kontaktu s bojovníkmi Mozartovej skupiny. Sú vraj dobre vycvičení a vyzbrojení, ale nikdy sa nezapájajú do kontaktného boja, radšej pozorujú situáciu z úzadia. Milburn a jeho ľudia sa podľa nich pohybujú po územiach ovládaných Kyjevom len na amerických obrnených autách a spustia paľbu na akékoľvek podozrivé vozidlo, o ktorom nie sú žiadne informácie.

„Bojová práca Mozartovej skupiny v Bachmute sa ešte nezačala… Americkí žoldnieri v súčasnosti kontrolujú pozície a dávajú pokyny ukrajinským vojakom… Nezapájajú sa do bojov, ich práca má zatiaľ výlučne poradný charakter,“ dodal portál.

Konkurencia?

Američania majú skrytejší cieľ, domnieva sa dôstojník Ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky s volacím znakom Sitch. Mozartovu skupinu podľa neho vytvorili tak, aby sa stala silou schopnou odolať Vagnerovej skupine bez zapojenia pravidelnej americkej armády, ale nielen priamo na bojisku, ale aj pri jej expanzii vo svete, aby vytlačila Rusko zo svetového trhu vojenských služieb.

Sitch pre portál URA.RU poznamenal, že zahraničné súkromné vojenské spoločnosti sa už pokúsili vzdorovať ruským ozbrojeným silám, ale ich efektivita na fronte nebola príliš vysoká. V tomto smere spomenul americkú súkromnú vojenskú spoločnosť Academi, pôvodne známu pod názvom Blackwater. Mozartovu skupinu preto podľa neho zriadili tak, aby dopĺňala prácu Academi na Ukrajine.

Ale za hlavnú strategickú úlohu mozartovcov Sitch považuje znížiť expanziu vagnerovcov na globálnom trhu vojenských služieb. „Všetky sily amerických politických stratégov a západných médií sú teraz zamerané na vytvorenie aury tajomstva a neporaziteľnosti Mozartových bojovníkov. Počas konfliktu tu budú propagovať svoju značku, ktorá je mätúco odkopírovaná od Vagnerovej skupiny,“ uviedol Sitch. Dodal, že okrem konfrontácie s vagnerovcami majú mozartovci za úlohu aj testovanie najnovších modelov amerických zbraní priamo v boji. Zhrnul, že doneckí bojovníci nepovažujú túto skupinu za dôstojného súpera pre ruskú armádu. „Hlavným cieľom účasti Mozartovej skupiny pri Bachmute je vytvorenie úspešného imidžu tejto organizácie.“

Prelomový precedens

„Prítomnosť oboch skupín na bachmutskom fronte svedčí o prelomových precedensoch, ktoré vytvorila rusko-ukrajinská vojna v roku 2022,“ konštatuje vo svojom článku na portáli Atlas News bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty, ktorý vystupuje pod pseudonymom Tessaro.

Aj keď podľa neho nie je jasné, do akej miery sú západné súkromné vojenské spoločnosti zapojené do skutočných bojov, ich interoperabilita s ukrajinskými konvenčnými silami „otvára dvere mnohým možnostiam, keďže vojna na Ukrajine sa ďalej naťahuje“.

Spolupráca

Hoci sa súkromné vojenské spoločnosti nehlásia k vládam svojich krajín, vo všeobecnosti sa predpokladá, že s nimi niektoré spolupracujú. Hovoril o tom už pred dvoma rokmi na bezpečnostnom fóre Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj. Konštatoval, že tieto spoločnosti napriek svojmu komerčnému charakteru „úzko spolupracujú s obrannými agentúrami a špeciálnymi službami svojich krajín“.

„V porovnaní s konvenčnými ozbrojenými silami sú využívané ako efektívne nástroje presadzovania národných záujmov vďaka oveľa väčšej diskrétnosti. Niektoré spoločnosti majú k dispozícii nielen vysokokvalifikovaných odborníkov, ale aj modernú techniku a ťažké zbrane,“ tvrdil Skibickyj.

Ďalej vysvetlil, že nasadenie týchto spoločností stojí menej ako nasadenie bežných jednotiek v zahraničí, a majú aj určité prevádzkové výhody, čo umožňuje vládam využívať ich na vykonávanie rôznych úloh vrátane špeciálnych misií. A v neposlednom rade sú podľa neho užitočné v politickom kontexte: „Ich nasadenie umožňuje utajiť priamu účasť štátu v ozbrojenom konflikte, čo sa prejavilo najmä v hybridnej vojne Ruska proti Ukrajine.“

Skibickyj vo svojom prejave pripísal ruským vojenským spoločnostiam úlohy typické pre armády, ako sú frontálne útoky či bojové operácie, a tým západným najmä podporné alebo výcvikové úlohy.

Pod patronátom USA

Medzitým americkí armádni špecialisti v aktívnej službe, ktorých stiahli z Ukrajiny krátko pred ruskou inváziou, pozorujú front z diaľky. Sledujú, ako si počínajú Ukrajinci, ktorých sami vycvičili a s ktorými si vytvorili hlboké vzťahy. Sú trocha zatrpknutí, pretože by sa chceli vrátiť a bojovať po ich boku, odhaľuje portál Defense One náladu z novembrového podujatia Modern Warfare Week v USA. Ide o jedno z najväčších každoročných podujatí americkej komunity útvarov pre špeciálne operácie. Konalo sa po dvojročnej pandemickej prestávke. A po prvý raz od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu sa tak stretli kľúčové osobnosti tejto komunity.

Generálporučík Jonathan Braga, ktorý stojí na čele Veliteľstva špeciálnych operácií americkej armády, na podujatí ocenil „churchilovský efekt zvládnutia informačného prostredia“ zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Poznamenal, že Ukrajinci sa posledných osem rokov – od ruskej anexie Krymu v roku 2014 – od príslušníkov špeciálnych síl a iných amerických inštruktorov toho dosť naučili.

„Sily pre špeciálne operácie boli súčasťou oveľa väčšieho úsilia pomôcť ukrajinským špeciálnym silám transformovať sa z Rusmi ovplyvnenej organizácie typu specnaz (Войска специального назначения) na profesionálnu a smrtiacu bojovú silu kompatibilnú s NATO… Naše nepravidelné vojnové príspevky sa dnes ukazujú na ukrajinskom bojisku ako účinné,“ dodal.

Ďalší účastníci panelu priznali, že v rokoch 2014 až 2022 prešlo ich rukami viac ako 200 Ukrajincov a vidia, ako sa momentálne prejavuje vplyv tohto výcviku. A Rusi o tom zrejme vedeli. „Dva z prvých úderov z 24. februára do oblasti Kyjeva smerovali na zariadenia pre psychologické operácie, a to presnými strelami dlhého doletu,“ poznamenal jeden z panelistov. Účinnosť psychologických operácií a strategické úsilie Ukrajiny vzdorovať označil za dva najväčšie poznatky z tejto vojny.

Americké sily nie/sú na Ukrajine

O tom, či sú alebo nie americké sily prítomné na Ukrajine, sa stále polemizuje. Hoci prestížny portál na overovanie faktov politifact.com potvrdil, že „jednotky americkej armády nie sú na Ukrajine“, investigatívny server The Intercept vyrukoval nedávno s opačnou informáciou. S odvolaním sa na niekoľkých súčasných a bývalých predstaviteľov amerických spravodajských služieb napísal, že americké tajné operácie sú na Ukrajine teraz oveľa rozsiahlejšie než na začiatku vojny, keď sa tajné služby USA obávali, že Rusi prevalcujú ukrajinskú armádu. A spresnil: „Na Ukrajine je oveľa väčšia prítomnosť CIA a amerických jednotiek pre špeciálne operácie.“ 

V texte sme po zverejnení upravili poznámku o Mozartovi ako nemeckom skladateľovi, aj keď o tejto téme je stále živá debata.


Ďalšie články