Holanďania rozbehli výrobu auta poháňaného slnkom. Za deň má prejsť 70 kilometrov

316004226_565584885570276_4465444589284239577_n Lightyear 0. Foto: Lightyear

Holandskému startupu sa vážne podarilo to, čo sľuboval. Vo fínskej Valmet Automotive spustil výrobu auta poháňaného slnkom, respektíve solárneho elektromobilu, ktorý bude časť energie získavať zo slnečného svitu.

O sériovej produkcii asi zatiaľ nemá význam hovoriť, v prvej fáze bude vznikať len jedno vozidlo týždenne, v priebehu budúceho roka by sa však tento počet mal navýšiť na päť modelov Lightyear 0 za týždeň. Kusovej výrobe ale zatiaľ zodpovedá aj cena. Je o 20-tisíc eur vyššia, ako si Porsche účtuje za model 911 GT3 RS.

Lightyear chcel pôvodne cenu svojej novinky stlačiť pod 120-tisíc eur, v priebehu vývoja ale vedenie mladej holandskej firmy pochopilo, že tento cieľ je nereálny. Postupne ju navyšovali, až skončili na viac ako dvojnásobku. Zákazníci dostanú model nazvaný jednoducho 0 za 250-tisíc eur.

Je to nepochybne závratná čiastka a to nielen s ohľadom na fakt, že tu máme relatívne obyčajne vyzerajúci päťdverový liftback so systémovým výkonom 170 koní a maximálnou rýchlosťou obmedzenou na 160 kilometrov za hodinu. Holanďania ale agentúre Bloomberg potvrdili, že už v tejto chvíli majú okolo 150 objednávok.

Interiér vozidla. Foto: Lightyear 0

Ak sa od nášho nedávneho podrobného predstavenia nového solárneho elektromobilu príliš veľa vecí nezmenilo, Lightyear má tým pádom veľkú časť plánovanej produkcie už rozpredanú. Pôvodne totiž firma oznámila, že celkovo časom vyrobí 946 exemplárov a zisk chce využiť na vývoj menšieho a podstatne dostupnejšieho modelu za zhruba 30-tisíc eur. Ten by mal doraziť už o necelé dva roky, respektíve najneskôr v roku 2025.

Len pre úplnosť dodávame, že Lightyear 0, samozrejme, nie je poháňaný len solárnou energiou a jej akumulovanie do veľkej miery závisí od spôsobu používania auta a počte slnečných dní v miestach, kde sa novinka pohybuje a predovšetkým parkuje. Samotné zakrivené solárne panely majú 5 metrov štvorcových a v ideálnom prípade (teda počas jarného či letného slnečného dňa) by mali denne vygenerovať energiu na 70 kilometrov.

Začiatok produkcie. Foto: Lightyear

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed.sk. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články