Po vzore Orbána. Kuffovci chcú zakázať propagáciu homosexuality a zmeny pohlavia v školách

Igor Matoviè ustál odvolávanie, zostáva vo funkcii ministra financií Na snímke zľava nezaradení poslanci NRSR Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) v Bratislave 4. októbra 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci Národnej rady Štefan Kuffa a Filip Kuffa pripravili novelu zákona, ktorou chcú zakázať propagáciu homosexuality či zmeny pohlavia v školách a takisto zakázať reklamy, ktoré tieto fenomény prezentujú.

„V ostatnom čase je sloboda myslenia, svedomia a najmä sloboda vyjadrovania výrazne okliešťovaná ľavicovoliberálnymi ideológiami, ktoré majú základ najmä v LGBT+ agende či gender ideológii. Sme svedkami, že osoby, ktoré vyjadrujú hoc aj kvalifikovane, ale majú odlišný názor od uvedených ideológií, sú vystavené verejnému lynčovaniu a zosmiešňovaniu,“ píšu predkladatelia návrhu.

„Je preto nutné v záujme ochrany základných práv a slobôd, garantovaných najmä Ústavou SR, zabezpečiť zvýšenú ochranu najmä detí pred neadekvátnou indoktrináciou ideológií prezentujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia, ktorá sa v súčasnosti pretláča naprieč celou spoločnosťou, a to bez ohľadu na filozofické a náboženské presvedčenie jednotlivca,“ pokračujú.

O zmenách, ktoré sa podľa denníka Postoj dotknú všetkých úrovní vzdelávania, by sa malo hlasovať už v najbližších dňoch. Dvojica zákonodarcov priznáva, že inšpiráciu našla v zákone, ktorý pred časom schválili v susednom Maďarsku.

Rozšíriť chcú takisto sociálnoprávnu ochrana dieťaťa o oblasť ochrany práv detí pri ochrane zdravej sexuality rodovej identity určenej podľa narodenia.

Viaceré verejne činné osoby medzitým vyzvali ministra školstva Jána Horeckého, aby predloženú novelu školského zákona verejne odsúdil. TASR o tom za signatárov informoval Juraj Hipš.

Signatármi výzvy sú napríklad vedec Pavol Čekan, herečka Táňa Pauhofová, ekonóm Ivan Mikloš či laureáti ceny Učiteľ Slovenska a Zlatý Amos.

„LGBTI+ mladých ľudí nájdeme na mnohých školách po celom Slovensku,“ upozornil Hipš. Ako doplnil, úlohou ministra školstva je vytvárať také prostredie v školách a školských zariadeniach, kde sa budú cítiť bezpečne všetky deti aj mladí ľudia vrátane LGBTI+ ľudí. „Preto žiadame Jána Horeckého, aby novelu verejne odsúdil a vyzval poslancov, aby za ňu nehlasovali ani v prvom čítaní,“ dodal Hipš.

Signatári výzvy zdôrazňujú, že je to ten najmenší krok, ktorý minister školstva môže spraviť pre vytváranie bezpečného a rešpektujúceho prostredia pre všetky deti.

(tod/tasr)


Ďalšie články