Dzurinda vysvetlil, prečo sa jeho nový "projekt" zatiaľ odkladá

Mikuláš Dzurinda. Foto: Jaroslav Novák/TASR Mikuláš Dzurinda. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Strana Spolu Miroslava Kollára má v sobotu snem – už piaty celoslovenský. Pozvala si aj premiéra Eduarda Hegera a expremiéra Mikuláša Dzurindu. Avizovala, že prostredníctvom videa sa prihovorí aj predseda Európskej ľudovej strany Manfred Weber. Kollár už minulý týždeň oznámil, že s Dzurindom má projekt, ktorý je už „ideovo pripravený“.

Čestnými hosťami na sneme strany sú aj poslanci parlamentu Jana Žitňanská, Ondrej Dostál, Martin Klus a Juraj Šeliga či predseda mimoparlamentnej strany ODS generál Pavel Macko a tiež predseda strany Šanca Viliam Novotný, niekdajší Dzurindov poradca pre zdravotníctvo a neskôr podpredseda SDKÚ.

Kollár poukázal na „historické výzvy“, ktorým teraz Slovensko čelí. Spomenul vojnu na Ukrajine, pandémiu, infláciu, ekonomickú a energetickú krízu, ale tiež rastúci vplyv dezinformácií a v neposlednom rade aj klimatickú krízu.

„Ani jednej z týchto výziev nedokážeme čeliť nesystémovými, neodbornými a prvoplánovými riešeniami. Musíme stavať na zodpovednosti, kompetentnosti, spolupráci, ale aj na odvahe realizovať nevyhnutné reformy a často aj nepopulárne opatrenia,“ vyhlásil Kollár na svojom profile na Facebooku.

Kollárovi podľa vlastných slov ide o to, aby neprepadol „ani jeden hlas demokratického voliča“. Ako v tejto súvislosti poznamenal pre TASR, „črtá sa programová aj politická alternatíva, ktorá by mohla byť zaujímavou ponukou pre stredopravého liberálneho a liberálno-konzervatívneho voliča“.

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda na sneme svoj pripravovaný „projekt“, ktorý by mal zjednotiť jednotlivcov a malé straničky, zatiaľ odkladá. „Myslím si, že sme na dobrej ceste. Keď bude tento projekt hotový, predstavíme ho širokej verejnosti,“ povedal. Začínali vraj traja a dnes ich je viac. Strana Spolu v ňom vraj bude hrať dôležitú rolu. V novembrovom prieskume Focusu mala strana 0,7 percentnú podporu.

Dzurinda v svojom vystúpení povedal: „Je potrebné pokúsiť sa vytvoriť zmysluplnú politickú alternatívu pre Slovensko tak, aby mohlo vzniknúť reformné, zodpovedné a proeurópske politické zoskupenie, ktoré sa problémom krajiny prestane vyhýbať, ale práve naopak, tieto skutočné problémy začne riešiť.“

Na sneme je aj premiér Eduard Heger, poslanci Ondrej Dostál, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská či Martin Klus.

Kollár po minulotýždňovom sneme Mackovej ODS, na ktorej sa zúčastnil spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou, informoval, že europoslankyňa ho na spoluprácu vo svojom projekte neoslovila.

Snem Spolu je podľa stanov pracovný, nie volebný. Majú sa konať len takzvané doplňujúce voľby do orgánov strany – jedného podpredsedu, troch členov predsedníctva, či členov revíznej a etickej komisie strany.

Strana Spolu kandidovala v parlamentných voľbách vo februári 2020 v koalícii s Progresívnym Slovenskom. Získali spoločne iba 6,96 percenta hlasov, čím nedosiahli sedempercentné kvórum potrebné na vstup do parlamentu. Miroslav Kollár, ktorý sa do parlamentu dostal ako člen strany Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku, ako prvý poslanec opustil vládnu koalíciu, dnes od jeho hlasu závisí jej prežitie v parlamente. Tá od štvrtka čelí odvolávaniu v parlamente, hlasovať by sa malo v utorok. Svoje rozhodnutie by mal oznámiť práve na sneme.

(red, fed)

https://standard.sk/288702/kto-by-to-bol-kedy-povedal-ze-matovicovu-vladu-bude-zachranovat-mikulas-dzurinda/

Ďalšie články