V ukrajinskom kostole sa strhla bitka. Nacionalisti nútili veriacich spievať hymnu

Mních a žena kráčajú na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP Mních a žena kráčajú na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

V pravoslávnom kostole na Ukrajine sa strhla bitka. Ako informuje ruský spravodajský portál Pravda.ru, do kostola, ktorý spadá pod Ukrajinskú pravoslávnu cirkev – Moskovský patriarchát, vtrhli „aktivisti“, pričom nútili veriacich, aby namiesto modlitieb spievali ukrajinskú hymnu.

„Je tu moskovský okupant“ kričal jeden z aktivistov.

Jednu staršiu ženu to rozhorčilo a aktivistom v ukrajinčine pripomenula, že kostol bol stvorený na modlitby, nie na hymny.

„V Moskovskom patriarcháte neučili hymnu Ukrajiny… Spievajte hymnu Ukrajiny!“ kričal jeden z aktivistov.

Veriacich zároveň vyháňali do Ruska. Vykrikovali slogany ako „Kufor, stanica, Rusko!“

https://www.youtube.com/watch?v=6SiEQhNgYds&t=2s&ab_channel=Alisa%F0%9F%92%AB

Portál Pravda.ru neuviedol, kedy a kde došlo k incidentu.

Ukrajinská bezpečnostná služba a ďalšie silové zložky už dlhšie podnikajú po celej krajine razie v chrámoch a kláštoroch pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu. Napríklad v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve.

Tajná služba tvrdí, že cieľom razií je ochrana obyvateľstva pred provokáciami a teroristickými činmi. Taktiež chce zamedziť tomu, aby sa náboženské komunity využívali ako bunky tzv. „ruského sveta“.

Ukrajinská pravoslávna cirkev Moskovský patriarchát pritom v máji tohto roku vyhlásila svoju nezávislosť od Moskvy. Nesúhlasí totiž s postojom patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, ktorý podporil ruskú inváziu na Ukrajinu. Ale „liturgické spoločenstvo“ medzi nimi a ruskou pravoslávnou cirkvou zostalo zachované.

Na Ukrajine existuje aj ukrajinská pravoslávna cirkev kyjevského patriarchátu, ktorá sa od moskovského patriarchátu oddelila už v roku 1992, avšak ostatné pravoslávne cirkvi tento krok neuznali, a tak ju považovali za schizmatickú. Najväčšou cirkvou na Ukrajine je pravoslávna cirkev Ukrajiny, ktorej najvyšším predstaviteľom je metropolita Epifan. Tomos o autokefálii dostala od carihradského patriarchu na začiatku roka 2019.


Ďalšie články