Pád kryptoimpéria FTX má ďalšie pokračovanie. Jej zakladateľa zatkli a obvinili

Celý kryptosvet zasiahol začiatkom novembra strach a obrovská neistota. Jednu z najväčších kryptobúrz na svete postihli obrovské finančné problémy, ktoré vyústili až do jej úplnej kapitulácie. Čo sa vtedy vlastne stalo a aká je situácia v súčasnosti?

Sam Bankman-Fried v putách na Bahamách. Foto: Profimedia Sam Bankman-Fried v putách na Bahamách. Foto: Profimedia

FTX patrila počas uplynulého býčieho trhu medzi tri najväčšie kryptoburzy na svete. Jej zakladateľa Sama Bankmana-Frieda verejnosť vnímala ako pokorného altruistu so skvelým zmyslom pre podnikanie. Ukázalo sa však, že to nie je úplne tak.

Celá kauza okolo FTX sa začala únikom informácií zo súvahy spoločnosti Alameda Research. Uniknuté informácie ukázali, že na súvahe Alamedy sa nachádzalo obrovské množstvo nelikvidných FTT tokenov vytvorených priamo kryptoburzou FTX. Ich hodnota na súvahe Alamedy bola takmer šesť miliárd dolárov, pričom tieto tokeny tvorili až tretinu aktív spoločnosti. Navyše, celková trhová kapitalizácia FTT tokenu bola v tom čase zhruba tri miliardy dolárov, čo ukázalo, že tieto tokeny nikdy nevstúpili na verejný trh a sú prakticky nelikvidné.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.