Vagnerovci v Afrike: Šéfovi Ruského domu v SAR vybuchol deň po odchode Francúzov v rukách balík

Deň po odchode posledného francúzskeho vojaka zo Stredoafrickej republiky dostal šéf tamojšieho ruského kultúrneho centra Dmitrij Sytyj anonymný balík, ktorý mu vybuchol v rukách. Utrpel ťažké zranenia. Podľa ruských vojenských blogerov má Sytyj blízko k ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupine a výbušnina mohla byť „darčekom na rozlúčku“.

Francúzski vojaci na letisku v Bangui, 15. decembra 2022. Foto: Profimedia Francúzski vojaci na letisku v Bangui, 15. decembra 2022. Foto: Profimedia

Piatkový incident v Bangui, metropole Stredoafrickej republiky (SAR), potvrdil aj tlačový atašé ruského veľvyslanectva v SAR Vladislav Iľjin, píše denník Kommersant.

„Dnes ráno došlo k pokusu o vraždu Dmitrija Sergejeviča Sytého, generálneho riaditeľa Ruského domu. Je v nemocnici,“ povedal Iľjin.

Prigožinov muž

Ruský vojenský telegramový kanál Rybar informoval, že Sytyj je v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Podľa Rybara je Sytyj považovaný za jedného z kľúčových sprostredkovateľov záujmov šéfa súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenija Prigožina a za jedného z hlavných politických poradcov súčasného prezidenta SAR. Tým je Faustin-Archange Touadéra. Z týchto dôvodov Američania zaradili Sytého v roku 2020 na svoj sankčný zoznam.

Sytého vymenovali za šéfa Ruského domu v Bangui približne pred rokom. Oficiálny zoznam povinností Ruského domu zahŕňa vzdelávacie podujatia, hodiny ruského jazyka a oboznamovanie miestnych obyvateľov s tradičnou ruskou kultúrou.

Dmitrij Sytyj. Foto: Telegram

Kto nastražil bombu?

Páchateľov útoku bezprostredne neidentifikovali, ale podľa Rybara všetko ukazuje na prácu francúzskych spravodajských služieb alebo ich spojencov zo Spojených štátov, ktorí dlhodobo idú po každom, kto je spájaný s Prigožinom.

Práve včera opustili krajinu poslední francúzski vojaci a táto akcia mohla byť „darčekom na rozlúčku“, domnieva sa Rybar.

„Ak áno, znamená to, že západné spravodajské služby sa okrem taktiky zástupnej vojny rukami stredoafrických militantov teraz rozhodli pokúsiť sa priamo zlikvidovať predstaviteľov ruskej misie v SAR,“ konštatuje Rybar.

„Vynára sa spravodlivá otázka: ak je Dmitrij Sytyj skutočne kľúčovým človekom Prigožina v Stredoafrickej republike, ako potom bezpečnostnej službe unikol takýto ,dar‘,“ pýta sa Rybar.

Odchod Francúzov
Ako informovala agentúra AFP, vo štvrtok opustilo SAR 47 francúzskych vojakov z jednotky logistickej podpory. Boli poslední zo 130-členného francúzskeho kontingentu, ktorí opustili základňu M’Poko na letisku v Bangui.

Po prevrate v roku 2013, ktorým sa v SAR rozpútala sektárska občianska vojna, tam Francúzsko vyslalo 1 600 vojakov, aby pomohli stabilizovať situáciu.

Operácia s názvom Sangaris bola siedmou vojenskou intervenciou Francúzska v SAR od roku 1960, keď táto bývalá francúzska kolónia získala nezávislosť. Operácia sa skončila po voľbách v októbri 2016. V krajine zostal len zvyšný kontingent.

V posledných rokoch však vzrástlo napätie medzi Francúzskom a SAR v dôsledku rastúcej vojenskej prítomnosti Rusov v krajine.

V roku 2018 Moskva vyslala do krajiny inštruktorov a v roku 2020 tam dorazili aj stovky členov polovojenských jednotiek, aby pomohli prezidentovi poraziť povstalcov postupujúcich na hlavné mesto.

Podľa Francúzska, OSN a ďalších to boli žoldnieri Kremľom podporovanej Vagnerovej skupiny.

Francúzsko sa minulý rok napokon rozhodlo prerušiť vojenskú spoluprácu so SAR, ktorej vládu označilo za spoluvinníka protifrancúzskej kampane údajne riadenej Rusmi, dodala AFP.

Francúzsky vplyv zostáva

Kanál Rybar však uvádza, že vojenská prítomnosť Francúzov stratila zmysel po neúspešnom pokuse o prevrat v januári 2021, po porážke skupín podporovaných Parížom a po prechode väčšej časti krajiny pod kontrolu vlády.

„Úplné stiahnutie Francúzska zo SAR neprichádza do úvahy: Piata republika iba preformátovala svoju prítomnosť a stále má na krajinu finančný a ekonomický vplyv,“ poznamenal Rybar.

Kto obsadí prázdnu základňu?

Základňu M’Poko, ktorú Francúzi opustili, by si mohla okrem vagnerovcov nárokovať aj Rwanda so svojím významným kontingentom v krajine, domnieva sa Rybar. Podľa neho sa Francúzi pred odchodom pokúsili lobovať za presunutie základne pod kontrolu misie OSN v SAR (MINUSCA). Vláda SAR sa však ešte nerozhodla. Na základňu by mohla vláda umiestniť aj jednotky národnej armády, ktoré vycvičili a koordinujú špecialisti z Vagnerovej skupiny. V tomto prípade by mali vagnerovci plný prístup do zariadenia, dodal Rabar.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok