Britská mutácia môže usmrtiť oveľa viac pacientov. Môže obísť imunitný systém

Hongkongskí vedci oznámili prípad opätovnej nákazy koronavírusom Koronavírus SARS-CoV-2 pod elektrónovým mikroskopom. Foto: TASR/AP

Podľa expertov zo Spojeného kráľovstva si takzvaný britský kmeň koronavírusu SARS-Cov-2 vyvinul ďalšiu mutáciu, ktorú doposiaľ zaznamenali iba v Juhoafrickej republike a Brazílii. Panujú pritom obavy, že by táto mutácia mohla nasledovať britskú formu covidu a získať schopnosť obísť imunitný systém.

Ďalší vývoj nových mutácii budí veľkú pozornosť. Jeden z pandemických poradcov britskej vlády profesor Callum Sample uviedol, že britský kmeň koronavírusu SARS-Cov-2, ktorý bol prvýkrát odhalený v Kente, si spontánne vyvinul ďalšiu mutáciu označenú ako E484K. Tú doposiaľ objavili iba v brazílskej a juhoafrickej forme koronavírusu.

Inak povedané, mohlo by to znamenať, že sa koronavírus v odlišných variantoch vyvíja rovnakým smerom – tak, aby mohol oklamať imunitný systém.

Firmy testujú svoje vakcíny na nové mutácie, jedna z vakcín – Moderna – vykazuje podľa predbežných výsledkov až šesťnásobne horšie výsledky pri juhoafrickej mutácii, ako pri pôvodnom čínskom víruse. Znamená to, že účinnosť vakcíny tým môže byť výrazne znížená.

Aj novú mutáciu objavili iba v jedenástich z 200-tisíc skúmaných vzoriek britského kmeňa koronavírusu, mohla by podľa vedcov viesť časom k tomu, že na ňu nedokáže odpovedať imunitný systém a v súčasnosti dostupné vakcíny budú menej účinné.

Vo vysielaní Sky News, ktoré citujú britské médiá, označili objav za novú „superschopnosť“ tohto koronavírusu. Sample upozornil, že mutácia síce úplne nedokáže zrušiť účinky vakcíny, ale podľa neho ich oslabí.

Obavy z mutácií

Britský dopisovateľ americkej televíznej stanice Sky News Thomas Moore ďalej informoval, že objav novej mutácie v britskom kmeni koronavírusu vyvoláva obavy z toho, že by sa mohli znova nakaziť aj tí ľudia, ktorí po prekonaní ochorenia COVID-19 už majú vyvinuté protilátky proti pôvodnému vírusu a mali by tak byť aspoň na čas chránení.

„Spike proteín vírusu mení svoj tvar tak, že ho imunitný systém nerozozná ako obvykle. Je to obrat. Znepokojujúci vývoj,“ dodal Moore.

Spike proteín si možno predstaviť ako háčik, ktorým sa vírus prichytí na bunku. Zároveň prezradí vírus ako votrelca a vyvoláva reakciu imunitného systému. Nová mutácia spôsobuje, že tento spike proteín imunitný systém ťažšie rozpoznáva.

Práve mutácie koronavírusu SARS-Cov-2, ako je tá britská (B 1.1.7.), spôsobujú odborníkom na celom svete obavy už od vlaňajšieho začiatku pandémie. Problém je, že všetky vírusy neustále rôzne mutujú a nedá sa tomu zabrániť.

Britská mutácia je síce nákazlivejšia ako pôvodný kmeň koronavírusu SARS-Cov-2, ale zatiaľ sa ukazuje, že nie je nebezpečnejšia, čo sa týka závažnosti ochorenia COVID-19, ktoré vyvoláva.

Britská mutácia aj na Slovensku

Pre šírenie britského kmeňa koronavírusu viaceré európske štáty vrátane Slovenska sprísnili pravidlá na cestovanie.

Na Slovensku sa britský variant koronavírusu označený ako B 1.1.7 vyskytol už v polovici novembra minulého roka. Táto mutácia tvorila až 57 percent pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne.

Podľa predbežných dát britskej vlády je pritom britský variant o 30 percent smrteľnejší. Nejde zatiaľ o preverené údaje, ani závery odbornej štúdie, iba predbežné skúmanie, ktoré vydal poradný orgán britskej vlády. O týchto číslach hovorila česká virologička Ruth Tachezy vo vysielaní DV TV.

Výskyt britskej mutácie sa RT-PCR testami slovenskej spoločnosti MultiplexDX spätne potvrdil u občanov s trvalým pobytom v Košiciach, Žiline, Michalovciach, v Bardejove, Seredi, Považskej Bystrici či v Dubnici nad Váhom. Mutácia sa našla aj vo vzorkách, ktoré odobrali v Spišskej Novej Vsi.

K vývoju a uplatneniu novej metódy diagnostiky takzvanej britskej mutácie koronavírusu (variantu B1.1.7) na Slovensku prispeli Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) a regionálne úrady v Trenčíne a Nitre.

ÚVZ informoval, že už tento pondelok doobeda dostal testy, ktorými overuje prítomnosť britskej mutácie vírusu SARS-CoV-2. Obratom pretestovali spolu 113 vzoriek z januára a z konca decembra, ktorými sa potvrdila pozitivita u osôb prichádzajúcich z Veľkej Británie. Mutáciu B.1.1.7 sa podarilo odhaliť v 27 percentách vyšetrených vzoriek.


Ďalšie články