Otázky nad bojaschopnosťou nemeckej armády: Na cvičení sa jej pokazilo všetkých 18 vozidiel Puma

pásové bojové vozidlo Puma, vojenský prostor Libavá Bojové vozidlo pechoty Puma v českom vojenskom priestore Libavá v roku 2017. Foto: Profimedia.sk

Nemecko pozastavuje nákup ozbrojených vozidiel pechoty Puma po tom, ako na nedávnom cvičení ťažšie podmienky vyradili všetkých 18 strojov. Krajina pritom v budúcom roku preberá vedenie síl veľmi rýchlej reakcie NATO. Akcie výrobcu sa v reakcii na správu okamžite prepadli. Spolková republika sa dočasne vracia k predchodcom, vozidlám Marder, ktorých pôvod siaha do 70. rokov minulého storočia.

Nedávne cvičenie nemeckej armády znamenalo veľký reputačný šok. Počas neho totiž bolo z prevádzky vyradených všetkých 18 bojových vozidiel pechoty Puma, pričom má ísť o jednu z hlavných opôr moderných ozbrojených síl.

Podľa správy nemeckého magazínu Spiegel sa problémy týkali predovšetkým elektroniky či funkčnosti streleckých veží, no jednému z vozidiel sa napríklad nevyhol ani požiar kabeláže v priestore pre vodičov.

Generál Ruprecht von Butler v reakcii na faux pas napísal inšpektorovi pozemných síl Alfonsovi Maisovi správu, v ktorej označil operačnú pripravenosť vozidiel za stávku do lotérie.

„Bohužiaľ, musím sa takto tvrdo vyjadriť. S obvyklou spoľahlivosťou nemeckých pozemných vozidiel to nie je možné porovnávať,“ citoval magazín Spiegel generála.

Tieto problémy sú podľa generála známe, za prekvapivú ale označil iba ich frekvenciu. K rozsiahlym výpadkom uviedol, že sa nedali očakávať, pretože stroje boli dosiaľ nasadené iba na strelnici v severonemeckých nížinách, kde neboli vystavené nadmernej záťaži.

Komplikácie pritom majú presah aj za hranice samotnej spolkovej republiky, keďže Berlín v budúcom roku preberá vedenie síl veľmi rýchlej reakcie Severoatlantickej aliancie (NATO).

Ruprecht von Butler. Foto: reprofoto YouTube

Napravíme to, avizuje inšpektor

Eberhard Zorn, generálny inšpektor nemeckej armády, napriek tomu ubezpečil, že na obnove prevádzkyschopnosti Púm sa pracuje a že jeho krajina bude hneď od začiatku nadchádzajúceho roka schopná plniť záväzky voči zahraničným partnerom v NATO.

Fiasko s technikou reflektujú aj na najvyšších úrovniach štátu. Šéfka parlamentného výboru pre obranu Mária-Agnes Stracková-Zimmermannová kritizovala predovšetkým to, že Spolkový snem nebol vôbec informovaný a že ona sama sa o všetkom dozvedela až z tlače.

Ministerstvo obrany zvolalo pre vysoko nadpriemernú kazivosť Púm mimoriadnu schôdzku, aby zástupcovia armády a zbrojného priemyslu prerokovali ich technický stav vozidiel. Na debate sa zúčastnila aj ministerka obrany Christine Lambrechtová.

Ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD). Foto: Lambrecht/FB

Rezort nákupu vystavil stopku, akcie sa prepadli

V pondelok Lambrechtová vyhlásila, že Nemecko nebude nakupovať žiadne ďalšie vozidlá Puma, kým sa nepreukážu ako spoľahlivé. „Naši vojaci sa musia môcť spoľahnúť na to, že zbraňové systémy sú robustné a stabilné aj v boji,“ skonštatovala.

Medzitým bude nemecká armáda, známa ako Bundeswehr, od 1. januára budúceho roka používať vozidlá Marder, predchodcu modelu Puma, čo hovorca ministerstva obrany nazval „záložným riešením“. Vozidlá vyvinuli ešte v 60. rokoch a vyrábali v rozmedzí rokov 1969 – 1975.

Akcie spoločnosti Rheinmetall, ktorá stroje vyrába spolu s firmou Krauss-Maffei Wegmann (KMW), po ministerkinom vyhlásení klesli o nezanedbateľných 7 percent. Ani jedna firma nové skutočnosti zatiaľ nekomentovala.

Bojové vozidlá pechoty Puma zo sériovej produkcie dostala nemecká armáda prvýkrát v roku 2015. Vyznačujú sa kombináciou vysokej mobility, palebnej sily a nadštandardnou balistickou ochranou. Puma je určená pre bojové operácie nízkej aj vysokej intenzity, kde bude pôsobiť po boku tankov Leopard 2.

Nemecko má po ruskej invázii na Ukrajinu podľa portálu Deutsche Welle k dispozícii flotilu 350 vozidiel Puma a zabezpečilo financovanie ďalších 229 jednotiek.


Ďalšie články