Riešenia namiesto strašenia

sulík Foto: Martin Baumann/TASR

Strašilo sa v prezidentských voľbách a straší sa aj v eurovoľbách. Až by sa jeden mohol naľakať. Realita je však taká, že Pellegrini nie je proruský kandidát, Korčok nie je vojnový štváč a z EÚ nás nemôžu vyhodiť. Mohli by sme len my dobrovoľne vystúpiť a to je prakticky nemožné.

Lebo jediný spôsob, ako opustiť Európsku úniu, je zapísaný v článku 50 Zmluvy o Európskej únii, kde sa doslova píše „… členský štát sa môže rozhodnúť vystúpiť z Únie …“. U nás by takéto rozhodnutie znamenalo referendum, na ktorom by sa zúčastnila aspoň polovica všetkých oprávnených voličov. Na Slovensku sme za 31 rokov existencie štátu mali 8 referend a všetky boli neúspešné, okrem jedného, ktoré bolo v roku 2003 práve o vstupe do EÚ. Vtedy prišlo 52 percent ľudí a z nich boli prakticky všetci ZA vstup do EÚ.

Nehovoriac o tom, že žiadna politická strana nechce z EÚ vystúpiť (okrem nulaceládeväť percentného Kotlebu). Smer, Hlas, Republika, SNS sa hrdo hlásia k členstvu, takisto KDH a SaS.

Postaviť teda kampaň na tom, že práve my „Udržíme Slovensko v EÚ“, ako to spravili kolegovia z Progresívneho Slovenska, je ničím nepodloženým strašením voličov. Áno, viem, strašenie je obľúbený nástroj politikov, no potom neostáva priestor na riešenia. Lenže verejná diskusia by mala byť práve o nich.

My v SaS sme predstavili program, ktorý je rozsiahlejší ako programy všetkých ostatných strán spolu (ja osobne som bol majster čistič, aby to nebol dvojnásobok). Samozrejme, nerozhoduje objem, ale kvalita, a práve na tú sme sa zamerali.

Náš program obsahuje 163 konkrétnych bodov, aby voliči vedeli, ako budeme v Europarlamente hlasovať a čo budeme presadzovať. Viem, odvolávať sa na program je staromódne, ale poznáte to – starého psa novým kúskom nenaučíte.

Namiesto čisto fantómovej diskusie, či udržíme Slovensko v EÚ, by sme sa mali baviť o klesajúcej konkurencieschopnosti EÚ, práve veta Slovenska, ilegálnej migrácii, podpore jadrovej energie, prehodnotení Green dealu… Lebo toto sú témy, ktoré rozhodujú o tom, či EÚ a spolu s ňou aj Slovensko budú v budúcnosti úspešné.

My v SaS hovoríme toto:

  1. Treba odbúrať škodlivú byrokraciu, lebo tá ničí podnikateľov
  2. Právo veta má ostať doma, lebo vtedy budeme rovnocenný partner
  3. Jadrovú energiu u nás doma plne podporujeme, lebo to znamená čistejšie životné prostredie
  4. Podporíme každú ochranu vonkajšej hranice EÚ, aby sme zabránili ilegálnej migrácii
  5. Green deal je potrebné prehodnotiť, ak chceme zabrániť úpadku európskeho priemyslu

Zvyšok programu nájdete tu. Ak sám Vám nechce veľa čítať, tak tu. Ak sa Vám nechce vôbec čítať, môžete si náš program vypočuť.

Hydepark je priestor na slobodnú diskusiu politikov, vysokých štátnych úradníkov, zástupcov akademickej sféry či biznisu. Publikované názory nemusia vyjadrovať názory redakcie.


Kabinet sa už začiatkom mája zaoberal niektorými povinnosťami a oprávneniami v oblasti kryptoaktív.

prečítať viac