Vysoké počty zranených Ukrajincov pri Bachmute. Za deň ošetria 50 až 350 Ukrajincov

O mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa vedú vyčerpávajúce boje. Ukrajinci sa snažia mesto brániť pred postupujúcimi Rusmi, ktorých napredovanie sa však podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) spomalilo. Obe strany trápia vysoké straty.

FksN7VHXoAct1cJ Zranení ukrajinsky vojaci pri Bachmute. Foto: Anton Gerashchenko /twitter

Nemala to byť strategicky významná bitka tejto vojny, ale stala sa ňou. Rusi po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve, zvlášť po neúspechoch pri Chersone, potrebovali úspech, a preto pri Bachmute nasadili Vagnerovcov a zvýšili dôraz. A Ukrajinci výzvu prijali, mesto premenili na pevnosť.

V deň odchodu na vystúpenie v americkom Kongrese bojovú líniu navštívil prezident Zelenskyj, ukrajinskú vlajku s podpismi tunajších vojakov venoval vedeniu Kongresu. Kamala Harrisová a Nancy Pelosiová ňou neskôr mávali. Bachmut, ako sme informovali aj v samostatnom článku, sa vďaka tomu stáva krvavým bojiskom. Odohráva sa tu pomalá a krvavá vojna, zisk pár desiatok metrov je vykúpený veľkými stratami. 

Podľa ISW sa ruský postup pri Bachmute spomalil, no je ešte priskoro usudzovať či ruská ofenzíva už kulminovala.

Podľa britského ministerstva obrany budú mať ruské sily pri Bachmute problém udržať si operačné tempo, keďže im v súčasnosti chýbajú potrebné zásoby delostreleckej munície na podporu rozsiahlych útočných operácií.

ISW s odvolaním sa na ruských vojenských blogerov uvádza, že ukrajinským jednotkám sa podarilo zatlačiť ruských Vagnerovcov naspäť do pozícií, ktoré obsadili pred niekoľkými dňami. Straty Vagnerovcov sú podľa ISW dôvodom spomalenia ruského postupu.

Ukrajinci však za spomalenie ruskej ofenzívy platia vysokú cenu. Podľa švédskej dobrovoľníčky Carly Filtovej, ktorá pôsobí v okolí Bachmutu, denne ošetria 50 až 350 ukrajinských vojakov s rôznymi zraneniami. „Vojaci prichádzajú nákladnými autami, sanitkami, autami aj pešo. Zdravotnícky personál stále pracuje a stále ošetruje nových pacientov,” uvádza Filtová.

https://twitter.com/HALLONSA/status/1606669454716411904?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1606669454716411904%7Ctwgr%5Ecbb275fcbe8f1b8320a836caec538e75fe875208%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FH6yFs%2Fzpravy-svet-dobrovolnice-bachmut-raneni-ukrajinci

Počty mŕtvych na ukrajinskej strane nie sú známe. Najväčšie problémy Ukrajincom spôsobuje ruské delostrelectvo. „Neprejde ani päť minút bez mohutnej delostreleckej paľby,” vysvetľuje Filtová.

Filtová dodáva, že niektorí ranení umierajú počas cesty do nemocníc, pričom „ukladanie ranených na nosidlá vedľa mŕtvych pre morálku nie je dobré.“

O zhoršenej morálke Ukrajincov pri Bachmute hovorí aj článok denníka Kyiv Independent, ktorý tiež priznáva vysoké straty na strane ukrajinskej armády.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok