Hrozí pád Bachmutu. Predstavy o vyčerpaných Rusoch sa môžu rozplynúť a ich ofenzívy prekvapiť, píšu na Ukrajine

Ukrajinskí vojaci idú okolo obranných pozícií v Bachmute. Foto: Profimedia Ukrajinskí vojaci idú okolo obranných pozícií v Bachmute. Foto: Profimedia

Početné vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov, západných bezpečnostných analytikov, ako aj svedectvá reportérov z frontu za minulé týždne spája jedna zásadná téma. Ruská armáda na Ukrajine ešte zďaleka nie je vyčerpaná, učí sa a môže postupovať.

Straty Rusov sú vysoké, čo dokazujú početné videá a fotografie, na ukrajinskej strane tomu však nie je inak. Podľa Američanov to je okolo 100-tisíc mŕtvych a zranených vojakov na oboch stranách.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj začiatkom decembra uviedol, že mobilizovaní ruskí vojaci, ktorí momentálne prichádzajú na front, sú lepšie vycvičení. „Na východnom fronte je situácia veľmi napätá, nepriateľ útočí na naše jednotky každý deň,“ zhodnotil Syrskyj vývoj bojov.

Že ruská armáda sa nechystá ustupovať potvrdil tento týždeň aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý v dohľadnej dobe očakáva ruskú ofenzívu. „Myslím si, že potenciál Ruska uskutočniť ofenzívu, možno veľkú ofenzívu, môže byť obnovený niekedy koncom januára, februára. O to sa snažia. A my, samozrejme, robíme všetko možné, aby sme tomu zabránili,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie novinárom v utorok z protileteckého krytu v centre Kyjeva.

Pozornosť sa teraz sústreďuje najmä na Bachmut. Ukrajinci toto pred vojnou 71-tisícové mesto zmenili na pevnosť, voči ktorej Rusi zintenzívnili svoje útoky v novembri. Bachmut odvtedy získal povesť akéhosi novodobého Verdunu. Teda bojiska, ktoré sa podobá na zákopy prvej svetovej vojny, v ktorých zomierajú masy vojakov bez toho, aby sa frontová línia viditeľne pohla. Často sa môžeme dočítať, že Rusi v tomto sektore posielajú vlny vojakov do mlynčeka na mäso, no akékoľvek hmatateľné výsledky nedosahujú.

Ruský tank v Mariinke v Doneckej oblasti

Ukrajinský denník Kyiv Independent však v utorok o Bachmute zverejnil pozoruhodný článok, ktorý ukazuje pomerne odlišný pohľad na túto časť frontu. Hovorí o dobrej koordinácii ruskej armády, jej vyčerpávajúcej taktike, ktorá funguje, a priznáva vysoké straty Ukrajincov, ako aj ich podlomenú morálku.

„Niektorým jednotkám jednoducho dochádzajú ľudia. Podľa toho, čo som videl, sme len v jednom boji stratili asi desať našich chlapov, nehovoriac o zranených. Každého sa nedalo dostať z bojiska, niektorí len vykrvácali tam, kde ležali,“ povedal pre denník pod podmienkou anonymity ukrajinský vojak Ivan.

Tesná blízkosť ruských a ukrajinských línií, často menej ako kilometer od seba, naozaj prvú svetovú vojnu pripomína. Zároveň znamená, že Rusko ani nepotrebuje používať svoje ťažké delostrelectvo, vystačí si s nekonečným prúdom paľby z mínometov. Ivan opisuje, že mužom v prvej línii zostáva len dúfať, že nedostanú priamy zásah.

„Velenie ukrajinskej armády každému hovorí o obrovských stratách, ktoré utrpeli na ruskej strane, ale z toho, čo som videl v okolí Bachmutu, je to s nimi viac-menej v poriadku,“ povedal Ivan.

„Pokiaľ ide o koordináciu medzi ich brigádami a delostrelectvom a ich celkovú súdržnosť jednotiek, môžete povedať, že sa im v tomto sektore darí veľmi dobre, pretože je ťažké proti nim bojovať,“ vysvetlil.

https://standard.sk/285786/ciastocny-postup-rusov-pri-bachmute-video-ukazuje-zajatie-ukrajinskej-jednotky-kyjev-sa-snazi-zabranit-kolapsu-frontu/

Ako pripomína Kyjev, Rusko musí často siahať po starom vybavení a munícii. Početné zábery však ukazujú, že Moskva na front posiela aj desiatky moderných tankov T-90. Ruská armáda na Ukrajine je teda akási zmes zo skladu vytiahnutých polstoročných tankov T-62, adekvátnych priemerných strojov, ako aj prvotriednych systémov podporovaných klasickým delostrelectvom, letectvom či modernými kamikadze dronmi typu Lancet.

Personálne zároveň ruskú armádu posilnili mobilizovaní muži. Káuz s ich slabou vybavenosťou či nedostatočným velením sa od začiatku mobilizácie objavilo neúrekom. Ruské ministerstvo obrany sa pritom reputáciu snaží zachrániť videami, v ktorých ukazuje kvalitnú bojovú prípravu mobilizovaných. Je ťažké odhadnúť, aká ja priemerná vojenská kvalita týchto mužov. Ako sme však už spomenuli, aj podľa Ukrajincov sa zvyšuje.

Začiatkom novembra Kyjev informoval o bezmyšlienkovitých útokoch Rusov vo vlnách a stovkách obetí na ich strane. Ako ale konštatuje hovorca ukrajinského východného velenia Serhij Čerevaty, teraz sa Rusi viac zameriavajú na prieskumné útoky na úrovni čaty s menej ako tuctom vojakov. „Väčšinou neprejdú… Ich hlavným cieľom je jednoducho vyčerpať naše pozície, nenechať nás oddýchnuť a hľadať príležitosť na väčší útok,“ konštatoval Čerevatyj

Aj keď Rusi pri Bachmute nateraz nedosiahli veľké územné zisky, podľa vojaka Ivana sa ich opotrebovávacia taktika ukazuje ako účinná v iných ohľadoch. „Morálka začína trpieť nedostatkom mužov,“ povedal. „Je ťažké hovoriť o dobrej morálke, keď je osem pod bodom mrazu, celý deň sedíte v priekope pod paľbou a celé dni vás jednoducho nemá kto nahradiť,“ povedal.

Denník Kyiv Independent píše, že za týchto podmienok sa všeobecná viera o slabej účinnosti ruskej bojovej sily môže rýchlo rozplynúť. Dodáva, že po oslobodení veľkých častí územia ukrajinskou armádou od leta môže byť pre mnohých prekvapením, že Rusko je schopné organizovať brutálne ofenzívy, ako je tá v Doneckej oblasti.

https://standard.sk/284301/bachmut-na-ukrajine-sa-stal-krvavou-smrstou-pre-dve-armady/

Pád Bachmutu je teda očividne v hre. Priznali to aj americký Inštitút pre štúdium vojny a britské ministerstvo obrany. Aj posledné dni sa situácia v tejto časti frontu pre Ukrajincov zhoršila po tom, ako Rusi v oblasti dosiahli mierny postup.

Pripomeňme však, že Bachmut je len jednou, aj keď dôležitou, časťou rozsiahleho frontu. Podľa niektorých analytikov môžu Ukrajinci dosiahnuť úspech v útočných operáciách 52 kilometrov severne od Bachmutu pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Zároveň sa očakáva ukrajinská ofenzíva v Záporožskej oblasti smerom na Melitopol, ktorej cieľom by bolo preťatie pevninského mosta Rusov na Krym. Pri Záporoží už pritom Rusi niekoľko mesiacov budujú rozsiahle obranné línie.

Ďalší vývoj bojov je ťažké odhadnúť. Stačí sa pozrieť na tvrdenia amerických generálov. Zatiaľ čo náčelník generálneho štábu generál Mark Milley vyhlásil, že Ukrajina pravdepodobne nedokáže Rusov vojensky vyhnať, bývalý šéf amerických vojsk v Európe Ben Hodges predpovedá, že do augusta bude Krym v ukrajinských rukách. V roku 2023 sa dozvieme, kto z nich bol bližšie k pravde.


Ďalšie články