Zmeny v školstve sa dotknú aj sexuálnej výchovy. Po novom by mala byť povinná

ZŠ Tomášikova v Košiciach otvorila dve triedy pre žiakov z Ukrajiny Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

Sexuálna a vzťahová výchova by mala byť na slovenských školách po novom povinná. S odvolaním sa na kurikulárnu reformu o tom vo štvrtok v tlačenom vydaní informovali Hospodárske noviny.

O tejto možnosti pred vyše rokom hovoril aj bývalý šéf rezortu Branislav Gröhling, pričom argumentoval údajne dobrými výsledkami z iných krajín, v ktorých povinnú sexuálnu výchovu zaviedli do praxe.

V súčasnosti sa o citlivej téme vyučuje len okrajovo a nie je výnimočné, ak sa s ňou niektorí žiaci nestretnú vôbec. Proces výučby tiež nie je jednotný a neraz sa stáva, že si školy na prednášanie sexuálne výchovy najímajú firmy a lektorov.

„Za úplne najlepšie považujem, aby bola integrovaná do viacerých predmetov,“ povedal minister školstva Ján Horecký a vysvetlil, že by nemalo ísť o samostatný predmet.

Nie je to úplná novinka. Aj v súčasnosti sa o vzťahoch a sexualite učia žiaci niektorých škôl v rámci rôznych predmetov ako biológia, občianska náuka alebo náboženstvo.

Čo a pre koho

V rámci kategórie od 5 do 8 rokov by deti mali mať základné informácie o svojom tele a poznať, že niektoré príbehy v médiách – napríklad rozprávky, sú vymyslené. Mali by rozumieť, že niektoré časti tela sú súkromné, vedieť komunikovať, keď im je niečo nepríjemné, rešpektovať, že naše telá sú rôznych tvarov, farieb a veľkostí.

Pri kategórii od 9 do 12 rokov by mali deti podľa plánov porozumieť tomu, že k ľuďom sa správame s rešpektom bez ohľadu na vek, rasu, sexuálnu orientáciu a pohlavie. Mali by akceptovať, že každý človek sám rozhoduje, či chce byť rodič.

Pokiaľ je reč o kategórii od 12 do 15 rokov, mládež by mala akceptovať, že každý sám bez nátlaku rozhoduje, kedy a či chce začať sexuálne žiť, mali by rešpektovať rôzne hodnoty, akceptovať, že každý z nás sa vyvíja inak, rozumieť znakom zdravého vzťahu, chápať, že sexuálne žiť je na Slovensku legálne od 15 rokov.

Pri poslednej kategórii, od 15 do 18 rokov, by mali žiaci a študenti rozumieť rôznym formám diskriminácie a nátlaku, poznať koncept súhlasu v komunikácii o sexuálnych aktivitách, rozumieť faktorom, ktoré ovplyvňujú, či chcú ľudia deti, hlbšie porozumieť sexuálnym a reprodukčným právam.

Možno očakávať turbulencie

Sexuálna výchova na školách je ďalším jablkom sváru medzi hodnotovo rozdielnymi tábormi. Zatiaľ čo progresívci majú obavy z toho, že predmet sa neraz prednáša so zreteľom na kresťanskú sexuálnu morálku, konzervatívci naopak upozorňujú na to, že môže vytvárať priestor na indoktrináciu detí LGBT propagandou, podobne, ako sa to deje na Západe.

Pripomeňme, že Národná rada SR koncom decembra minulého roka odmietla novelu školského zákona, ktorú predložili nezaradení poslanci Štefan a Filip Kuffovci. Návrh vychádzal z takzvaného Orbánovho zákona, ktorý bol prijatý v Maďarsku.

Podľa slov predkladateľov mala novela za cieľ „zvýšenú ochranu najmä detí pred neadekvátnou indoktrináciou ideológií prezentujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia, ktorá sa v súčasnosti pretláča naprieč celou spoločnosťou, a to bez ohľadu na filozofické a náboženské presvedčenie jednotlivca“.

Zmenou návrhu sa teda malo zabezpečiť, aby vyučovacie predmety, učebnice, učebné texty a pracovné zošity nesprístupňovali deťom v príslušných stupňoch vzdelávania ideológie propagujúce zmenu pohlavia, homosexualitu alebo odchýlku od rodovej identity určenej pri narodení, čo sa sčasti nachádza v pripravovaných osnovách rezortu školstva.


Ďalšie články