Ruský hokejista v NHL odmietol dúhový symbol pre pravoslávne vierovyznanie. Jeho dresy sa vzápätí vypredali

Ivan Provorov. Foto: Profimedia Ivan Provorov. Foto: Profimedia

Dresy hokejistu Ivana Provorova sa vypredali len niekoľko dní po tom, čo mladý hráč odmietol nosiť dúhový dres z náboženských dôvodov.

Obranca družstva Philadelphia Flyers Ivan Provorov si v utorok odmietol obliecť dúhový dres a použiť dúhovú hokejku počas rozcvičky NHL podujatia na oslavu a podporu LGBTQ+ komunity.

„Rešpektujem každého a rešpektujem rozhodnutie každého. Mojou voľbou je zostať verný sebe a svojmu náboženstvu,“ odpovedal Provorov v šatni na otázky novinárov po tom, čo jeho tím vyhral 5:2 nad Anaheim Ducks. „Viac k tomu nepoviem.“

Provorov má pravoslávne vierovyznanie. Ako tínedžer sa presťahoval z Ruska do Spojených štátov a v roku 2019 podpísal šesťročný kontrakt za 40,5 milióna dolárov. Ako najmladší hráč Philadelphie už dvakrát vyhral cenu za najlepšieho obrancu.

Tréner Flyers John Tortorella na pozápasovej tlačovej konferencii povedal, že rešpektuje Provorovo rozhodnutie. „Je verný sebe a svojmu náboženstvu. Je to jedna z vecí, ktoré si na ňom vážim. Vždy je verný sám sebe,“ povedal kouč. NHL skonštatovala, že hráči majú v sociálnych a kultúrnych otázkach slobodu názoru.

Hokej je pre každého

Provorov tím zverejnil neskôr na Twitteri fotografie niekoľkých hráčov, ktorí si dúhové dresy obliekli. Družstvo pridalo aj video týchto dresov zavesených v šatni s popisom: „Hokej je pre každého.“

Flyers vo vyhlásení po zápase uviedli, že organizácia je „zaviazaná inklúzii“.

„Mnohí z našich hráčov sú aktívni v podpore miestnych LGBTQ+ organizácií a sme hrdí na to, že sme aj tento rok mohli usporiadať našu výročnú Pride Night. Členovia Flyers budú aj naďalej silnými zástancami inklúzie a komunity LGBTQ+,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Dresy sa vypredali

The Washington Post informoval, že charita klubu vydraží dúhové dresy a hokejky a peniaze použije na podporu rozmanitosti v hokeji. Nikto však nečakal, že najväčší úspech zožne odporca tejto akcie.

Na stránke klubu sa totiž pár dní po zápase úplne vypredali klasické Provorove dresy bez dúhových prikrášlení. Momentálne preto nie sú k dispozícii žiadne mužské dresy s jeho menom a číslom. Na e-shope klubu aj NHL sa dokonca uvádza ako „najobľúbenejší pánsky aj dámsky dres“.

(est)


Ďalšie články