Matovič sa po neplatnom referende cíti na koni. Vráťme ho späť na zem

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Časť vládnej koalície a špeciálne Igor Matovič po neúspešnom výsledku referenda zbadali svetielko na konci tunela. Treba ich dôrazne upozorniť, že to len prichádza vlak.

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov, čo je ďaleko od potrebného 50-percentného kvóra.

Vládne strany podľa očakávania začali výsledok hlasovania rámcovať ako svoj úspech. Túto líniu razí predovšetkým najsilnejšie OĽaNO, no nezaostáva ani torzo strany Za ľudí.

OĽaNO výsledok označilo za „blamáž“ a hovorí o dôkaze, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie.

Líder strany Igor Matovič dokonca v deň konania referenda publikoval status, v ktorom sa referendum usiloval predefinovať na meradlo dôvery voči vláde.

„Prieskumy hovoria, že skoro až 90 percent nechce súčasnú vládu. Tak dnes teda uvidíme, ako veľmi sa líšia prieskumy à la ‚čo sa babe chcelo‘ od reálnej vôle ľudu,“ napísal na Facebooku.

Tieto myšlienkové konštrukty ignorujú jednu podstatnú vec. Hovoríme jej kontext. A ten je v prípade politickej situácie či samotného referenda zhruba nasledovný:

Vláda v parlamente pred niekoľkými týždňami stratila dôveru. Nepadla len ona, ale procesom rozkladu prechádzajú aj strany, ktoré ju tvoria.

Väčšina Slovákov si podľa relevantných prieskumov praje predčasné voľby a ich konanie už v júni, teda v najskoršom reálnom termíne.

Referendum stratilo podstatnú časť atraktivity po tom, ako Ústavný súd vlani na jeseň rozhodol, že jeho kľúčová otázka nie je v súlade s ústavou.

Hlasovalo sa teda v referende, ktorého pôvodným cieľom mal byť pád vlády, ktoré však nebolo o páde vlády, navyše po tom, ako vláda už padla.

Svoju úlohu zohral aj bojkot mienkotvorných médií či negramotná antikampaň, ktorá medzi referendum a „návrat mafie“ vtláčala znamienko rovná sa. Negramotná preto, lebo v otázke išlo o niečo iné.

Napriek všetkým týmto faktorom sa k urnám dostavilo takmer 1,2 milióna voličov, pričom takmer všetci hlasovali za možnosť „áno“. Pre lepšiu predstavivosť, podobný počet občanov (1,3 milióna) volil všetky štyri vládne strany dokopy.

Koalícia na čele s Matovičom síce môže výsledok považovať za pohladenie, ale ide skôr o facku niekomu, kto už leží na smrteľnej posteli.


Ďalšie články