Maďarský futbalový zväz zakázal symboly Uhorska na medzinárodných zápasoch

Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram

Maďarský futbalový zväz zakázal zobrazovanie symbolov Uhorska (alebo z maďarského pohľadu ‚Veľkého Maďarska‘) na medzinárodných zápasoch. Odvoláva sa pritom na pravidlá nadradených organizácií UEFA a FIFA. Šálom s týmto revizionistickým odkazom sa pred pár mesiacmi zviditeľnil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarská futbalová federácia (MLSZ) oznámila, že zakáže vyobrazovanie šálov a iných predmetov s mapou Uhorska na medzinárodných zápasoch. Informujú o tom viaceré tamojšie médiá s odvolaním sa na vyjadrenia zväzu pre maďarský spravodajský portál Magyar Jelen.

„Inšpektori UEFA a FIFA môžu tieto symboly interpretovať ako politické posolstvo s provokatívnym zámerom,“ napísala federácia vo vyhlásení.

Dodala, že za tieto symboly by mohla byť v zmysle pravidiel oboch organizácií dokonca sankcionovaná a nútená preniesť trest na konkrétneho fanúšika.

„Aby sa tomu zabránilo, asociácia bude naďalej odmietať vyvesenie takýchto vlajok, kým sa v tomto smere nezmení disciplinárna prax UEFA, a žiada všetkých, aby sa zdržali vyvesovania takýchto vlajok a transparentov na zápasoch národných tímov,“ píše sa vo vyhlásení.

MLSZ však vo svojej odpovedi takisto píše, že vyvesenie symbolov zobrazujúcich Uhorsko na domácich ligových a pohárových zápasoch zakázané nie je a kluby sa môžu rozhodnúť, či ich povolia, alebo nie.

„Buď tieto pravidlá prijmeme, alebo nie, no musíme akceptovať dôsledky. Proti zákazu sa môžeme búriť, ale to by maďarskému futbalu a maďarským tímom len uškodilo,“ uviedol bývalý člen predstavenstva MLSZ Zoltán Borbély pre web Mandiner.

Zviditeľnil sa ním aj Orbán

Vlani v novembri viacero susedných štátov odsúdilo maďarského premiéra Viktora Orbána za to, že mal počas zápasu Maďarska proti Grécku na sebe šál s mapou tohto zaniknutého štátneho útvaru.

Súčasťou Uhorska bolo na mape celé Slovensko, časti Rakúska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Takisto Podkarpatská Rus, ktorá je dnes súčasťou Ukrajiny.

Presnejšie šlo o mapu Uhorského kráľovstva spred roka 1920, teda spred uzatvorenia Trianonskej dohody, ktorú dodnes Maďari vnímajú ako obrovskú národnú krivdu. Dohoda stanovila povojnové hranice Maďarska a s ním susediacich štátov. Slovensko a Podkarpatská Rus sa vďaka nej stali súčasťou prvej Československej republiky.

K Orbánovmu gestu sa vtedy vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Na sociálnej sieti napísal, že „si váži 1 000 rokov spoločnej histórie”, no dodal, že „iredenta a revizionizmus nemajú v našich vzťahoch miesto”.

Heger to vzal športovo

Krátko nato slovenský premiér Eduard Heger, v súčasnosti poverený riadením kabinetu, na samite V4 v Košiciach Orbána podpichol a podaroval mu šál so slovenskou trikolórou, naším štátnym znakom a anglickým nápisom Slovakia.

„Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový,“ napísal v tom čase Heger a na sociálnej sieti zverejnil spoločnú fotografiu.

Snímku z tej istej situácie na Facebooku neskôr publikoval aj sám Orbán. K príspevku pridal popis o tom, že Slováci a Maďari sú dobrí priatelia.


Ďalšie články