Naozaj je nás osem miliárd? Ak áno, vysoké zaľudnenie vo svete to neznamená

people-567563 Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Číslo „osem miliárd“ obletelo svet v jeseni 2022. OSN totiž dospela k záveru, že počet obyvateľov zeme dosiahne túto populačnú úroveň 15. novembra. Následne túto správu masívne šírili všetky svetové médiá. Aké sú však fakty? Našu demografickú realitu musíme kriticky interpretovať vo svetle niekoľkých právd a nesmieme pritom ignorovať existujúce nejasnosti, píše profesor Gérard-François Dumont.

Pravda č. 1 – osem miliárd je relatívne nespoľahlivý údaj                            

Oznam, podľa ktorého by mala mať svetová populácia približne osem miliárd, je relatívny z dvoch dôvodov. Na jednej strane oznam vyšiel niekoľko mesiacov pred 15. novembrom 2022, pričom nik nemohol predpokladať počet budúcich úmrtí napríklad v dôsledku pandémie Covidu-19 a vojen na Ukrajine, v Arménsku, Sýrii, Etiópii či v Somálsku.

Ak by sme chceli mať presný počet narodení, v každej krajine by bola potrebná prinajmenej administratíva registrujúca deklarované tehotenstvá. Ak by sa uvádzali presné údaje, OSN by si určite želala, aby médiá hovorili o demografii, ale bez kritického rozboru, ktorý je však potrebný pri skúmaní daných štatistík.

Pravda č. 2 – číslo osem miliárd vychádza aj zo starých a defektných sčítaní

Číslo osem miliárd bolo získané z počtu veľmi dávnych alebo nedokonalých sčítaní. Mnohé krajiny ako Libanon alebo Demokratická republika Kongo nemali sčítanie ľudu už viac desaťročí. India – kde je napríklad otázna kvalita sčítania a koná sa každých desať rokov – pre pandémiu Covidu-19 v roku 2020 predpokladané sčítanie presunula na neskôr. Francúzsko z tých istých dôvodov anulovalo zisťovanie z roku 2021. A v krajinách, ktoré mali najčerstvejšie sčítania ľudu, sú takisto pozorovateľné nezanedbateľné nedostatky.

Čo sa týka matrík, čiže zaznamenávania narodení a úmrtí, tie sú chybné približne vo štvrtine svetovej populácie. Okrem iného v mnohých krajinách na Juhu s nedokonalými štatistickými záznamami majú štátne úrady záujem prihlasovať čo najväčší počet obyvateľov, aby tak dostali viac finančných prostriedkov z medzinárodnej pomoci pre rozvoj. V krajinách s lepším štatistickým systémom, ale autoritárskym režimom ako Čína, môžu byť demografické údaje zas predmetom politickej revízie.

Nemožno preto vylúčiť, že Čína sa neponáhľa oznámiť zistenia poukazujúce na fakt, že krajina prišla v porovnaní s Indiou o prvenstvo najľudnatejšej zeme sveta. V dôsledku toho možno číslo osem miliárd považovať za číslo na objednávku a nik nemôže s istotou povedať, či počet obyvateľov na zemi je v skutočnosti nižší alebo vyšší ako toto číslo, pričom rozptyl pri rozvážnom vyhodnocovaní môže viesť až k 800 miliónom – čo vôbec nie je zanedbateľné.

Pravda č. 3 – svet zaznamenáva spomalený a roztrieštený demografický rast

Číslo osem miliárd by nemalo zastierať realitu vo svete, kde je momentálne zreteľne spomalený nárast populácie (2,1 % ročne na konci rokov 1960, 0,9% v roku 2022) a ktorého demografický vývin je výrazne fragmentovaný. Zjednodušene povedané, z hľadiska demografického rastu sa ukazujú tri odlišné typy krajín.

Prvým typom je Afrika, kde sa demografická premena ešte neskončila, a kde je naďalej vysoký nárast populácie.

Druhý typ krajín reprezentujú štáty ako Čína a Francúzsko, ktoré zaznamenávajú naďalej ľahký nárast prirodzeného prírastku, to však len vďaka strnulosti systému. Pravdepodobná depopulácia v zmysle populačného poklesu (definovaná ako prevaha úmrtí nad narodeniami) je prakticky istá, ak berieme do úvahy zotrvačnosť demografických fenoménov.

Tretí typ krajín zaznamenáva pokles populácie v dôsledku trvalo oslabenej plodnosti a patria tam štáty ako Japonsko, Rumunsko, alebo ďalších pätnásť európskych krajín.

Pravda č. 4 – osem miliárd v skutočnosti neznamená vysoké zaľudnenie

Číslo osem miliárd neznamená veľmi vysoké zaľudnenie vo svete, pretože znamená hustotu 60 obyvateľov na štvorcový kilometer, čo je polovičná hodnota hlavných miest. Iným príkladom je, ak by sa všetky štáty planéty bez výnimky zhromaždili výlučne na teritóriu Spojených štátov, hustota by tu bola 814 obyvateľov na štvorcový kilometer, teda nižšia ako je hustota oblasti Île-de-France (1 020 obyvateľov na štvorcový kilometer). Tento francúzsky administratívny región je približne identický s Parížskou aglomeráciou, no navyše zahŕňa aj rozľahlé poľnohospodárske územia.

Závažné nejasnosti pretrvávajú

Zostáva mnoho nejasností. Vo svetovom meradle sa podľa prijatých hypotéz môže vývoj počtu obyvateľov zeme v priebehu 21. storočia zmeniť o niekoľko miliárd. Na úrovni jednotlivých krajín a oblastí môže byť tento vývoj veľmi odlišný, a to v závislosti od zmien v pôrodnosti, od životnej nádeje či migračných pohybov.

Všetko to predpokladá detailné analýzy a práve takéto rozbory bude Population & Avenir svojim čitateľom predkladať.

Text bol redakčne upravený, pôvodne vyšiel v Population & Avenir, No. 761, január-február 2023, z francúzštiny ho preložila Anna Kováčová-Habovštiaková.


Ďalšie články