Poplatky onedlho zmenia viaceré banky. Priplatíte si za účty, karty i pozretie zostatku

výber z bankomatu Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Bankové domy už oznámili svoje kvartálne výsledky. Sektor si za prvé tri mesiace roka 2024 pripísal zisk 255,5 milióna eur, čo je o 11,5 percenta viac ako vlani. Okrem čistých úrokových výnosov stúpli aj tie z poplatkov a provízií. Napriek tomu si onedlho väčšina klientov za ich služby znovu priplatí.

Viaceré banky pritom menili svoje sadzobníky len nedávno – začiatkom tohto roka. Štandard však už vlani v decembri poukázal na dosah, aký okrem iného prinesie bankový odvod tým, ktorí ich služby využívajú. Z trojice finančných inštitúcií s najvyšším podielom na hypotekárnom poli ako prvá upravuje cenník Tatra banka.

Spolu so Slovenskou sporiteľnou a VÚB zároveň podľa portálu banky.sk patrí k spoločnostiam, ktoré spravujú viac ako milión retailových účtov. Tých je mimochodom na Slovensku viac ako obyvateľov, zhruba 7,5 milióna.

Znamená to teda, že mnohí z nás „bankujú“ prostredníctvom viacerých kont. Podľa všetkého sa na najväčších hráčov doťahuje aj 365.bank. Je nástupníčkou Poštovej banky, ktorá mala 920-tisíc klientov už v roku 2020.

Najnižšia ziskovosť, no najvyšší bankový odvod

Avizovaná výška odvodu sa má v tomto roku pohybovať podľa Slovenskej bankovej asociácie okolo 470 miliónov eur. Finančníci tak hovoria o jeho negatívnom vplyve práve na zisk. Dodávajú, že aj napriek tomu, že má slovenský bankový sektor štvrtú najnižšiu ziskovosť v rámci eurozóny, ide o najvyšší bankový odvod v EÚ.

Ako mimoriadnu záťaž ho vníma aj centrálna banka. Tá však predpokladá, že zisk by v najbližších rokoch mal ostať nad úrovňou z roku 2022. Vtedy suma presiahla 830 miliónov eur. Ako pozitívum sa jej javí len to, že do budúcna sa počíta s postupným poklesom výšky bankového odvodu.

V minulom roku sa darilo finančným domom ešte lepšie. Medziročne poskočil čistý zisk o 46 percent na 1,2 miliardy eur. No a za týmto výsledkom nie je nič prekvapujúce. Zisky stúpli vďaka zvýšeniu úrokových sadzieb, ktorých základnú výšku stanovuje Európska centrálna banka.

A aj keď pozitívne čísla priniesli aj prvé tri mesiace tohto roka a inflácia sa už blíži k stanoveným dvom percentám, zdražovanie bankových služieb väčšinu Slovákov čaká opäť.

Tatra banka mení svoj cenník v posledný májový deň


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami