Káčer sa za sporné slová neospravedlní: Matovič je nikto a Maďarsko čierna diera

Rastislav Káèer Péter Szijjártó Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer (vpravo) a jeho maďarský náprotivok Péter Szijjártó si podávajú ruky pred plenárnym rokovaním o bilaterálnych vzťahoch, aktuálnych európskych témach a regionálnych výzvach 5. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer sa nebude ospravedlňovať za svoje slová o územných nárokov Maďarska, na čo ho v stredu vyzval líder najsilnejšej koaličnej strany Igor Matovič a poslanec György Gyimesi. Skonštatoval, že Matovič je nikto a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán vraj zo svojej krajiny urobil „čiernu dieru na európskej politickej mape“. Káčerove slová medzitým vyvolali malé medzinárodné napätie.

Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer sa na sociálnej sieti rozhodol reagovať na „standup obľúbenej dvojice parlamentných zabávačov“, poslancov OĽaNO Igora Matoviča a Györga Gyimesiho. Uviedol, že sa nebude ospravedlňovať za svoje nedávne slová o územných nárokoch Maďarska na Slovensku.

„Bol som vymenovaný za ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky a stále som hlavou štátu poverený touto prácou. Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie,“ napísal na Facebooku.

Na sociálnej sieti uviedol, že nekritizuje maďarský národ, ale konkrétnu politiku tamojšieho premiéra Viktora Orbána, ktorá „z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90. rokov urobila čiernu dieru na európskej politickej mape a trójskeho koňa záujmov Putina v Európe“.

„Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto a kto je Gyimesi netuším, môžem iba hádať. Slováci a Maďari tu spolu žijú tisíc rokov, budú aj ďalej. Verím že v harmónii,“ pokračoval.

Čo presne Káčer povedal?

Pripomeňme, že Káčer v utorkovej relácii TV Markíza Na telo plus na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko, odpovedal nasledovne:

„Keby bol býval Vladimir Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ“.

Podľa Matoviča konšpiroval

Matovič na stredajšej tlačovej konferencii spolu s Gyimesim uviedol, že si myslí, že ak by boli Káčerom načrtnuté hrozby pravdivé, vedel by o nich zo zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Označil to za nezodpovedné konanie a vedomé zavádzanie.

Matovič považuje slová šéfa slovenskej diplomacie za zásadné obvinenie nášho suseda. Káčer podľa neho vyťahuje maďarskú kartu a podsúva verejnosti konšpiráciu. Takéto obvinenia sú podľa Matoviča hrubo za diplomatickými pravidlami. Myslí si, že Káčer sa so svojimi výrokmi rozhodol ísť v šľapajach niekdajšieho šéfa SNS Jána Slotu.

Gyimesi tvrdí, že Káčerove slová prekročili všetky čiary. Nerozumie, čo ho na  toto vyhlásenie motivovalo. Poslanec tvrdí, že informácie o územných nárokoch Maďarska na naše územie nezazneli od tamojších relevantných médií ani politikov.

Veľvyslanec ide na koberček

Maďarský rezort diplomacie si v stredu v reakcii na slová slovenského ministra predvolal veľvyslanca SR v Budapešti. Štátny tajomník maďarského ministerstva zodpovedný za dvojstranné vzťahy Tamás Menczer v stredu večer na Facebooku uviedol, že Európa čelí veľkým krízam a v takom prípade sú potrební rozumní politici, no súčasný minister zahraničia Slovenska vraj taký nie je.

„Minister Káčer v zásade útočí na Maďarsko preto, lebo sme za mier a proti sankciám. Ale to nezmeníme, aj keď sa to ministrovi Káčerovi nebude páčiť. Dnes som predvolal slovenského veľvyslanca v Budapešti na ministerstvo zahraničných vecí a povedal som mu, že vyjadrenia Rastislava Káčera sú neprijateľné a nezmyselné klamstvá,“ napísal Menczer s poznámkou, že maďarsko-slovenské partnerstvo a spojenectvo Vyšehradskej štvorky prežijú také postavy, akou je Rastislav Káčer.

(tod/tasr)


Ďalšie články