Viac ako 40-tisíc Slovákov odmieta bojovať so zbraňou. Naď za to viní aj predstaviteľov Smeru

Jaroslav Naď. Foto: Martin Baumann/TASR Jaroslav Naď. Foto: Martin Baumann/TASR

Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby podalo tento rok vyše 40-tisíc Slovákov. Pritom neochotu bojovať so zbraňou vlani deklarovalo zhruba 1 500 mužov a v predchádzajúcich rokoch bol ich počet len v stovkách. Ako v pondelok v rádiu Expres v relácii Braňo Závodský naživo vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď, službe vlasti by sa aj tak nevyhli.

Raketový nárast mužov, ktorí nie sú ochotní bojovať so zbraňou, možno pripísať najmä strachu z vojny, ktorá je priamo za našimi hranicami. Svoju úlohu môžu zohrávať aj dezinformácie, šírené sociálnymi sieťami. Šéf rezortu obrany okrem týchto faktorov viní zo znižovania obranyschopnosti štátu aj politikov Smeru.

„Práve kvôli ľuďom ako Fico a Blaha sa znižuje obranyschopnosť krajiny. Vyše 40-tisíc ľudí podalo takéto tlačivo, ktoré je, mimochodom, absolútne zbytočné,“ vyhlásil v pondelkovej relácii Naď. Vysvetlil, že keby prišlo k mobilizácii, čo sa teoreticky v budúcnosti môže stať, aj tak by boli mobilizovaní, ale nedostali by do ruky zbraň. Išli by napríklad do nemocníc alebo kopať zákopy.

https://standard.sk/319843/statny-tajomnik-smatana-chce-odobrat-zbrojny-preukaz-tym-ktori-odmietli-bojovat-v-pripade-mobilizacie/

Ako k téme uviedol Denník N, prezidentka Zuzana Čaputová považuje vysoký počet takýchto žiadostí za dôsledok politiky postavenej na šírení strachu a klamstiev. A zrejme aj náznak toho, akým spôsobom chcú niektoré strany viesť predvolebnú kampaň. „Prezidentka môže len zopakovať to, čo odznelo už mnohokrát. Žiadna mobilizácia sa nepripravuje. Naopak, vďaka spoločnej pomoci Ukrajine sa vojna od našich hraníc vzďaľuje,“ povedal riaditeľ odboru komunikácie Jozef Matej.

https://standard.sk/203294/prieskum-ukazuje-ze-len-minimum-slovakov-by-bojovalo-za-vlast-najviac-by-utekali-progresivci/

Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby mohli do konca januára podľa portálu aktuality.sk podať všetci muži, ktorým vzniká branná povinnosť. Občania od 18 do 55 rokov tak mohli urobiť z náboženských dôvodov či kvôli výhrade svedomia. Kto to nestihol, bude si musieť počkať na budúcoročný január.

Toto tlačivo je však možné podať iba v čase mieru. Po vypuknutí vojny by už naň štát neprihliadal. Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny totiž hovorí, že prezident môže povolať na výkon alternatívnej služby aj tých, ktorí odopreli výkon mimoriadnej služby.

https://standard.sk/319514/nad-ziada-o-presun-rokovania-v-nr-sr-k-darovaniu-stihaciek-mig-29-na-ukrajinu/

Ďalšie články