Kiskov exporadca Baťo: Polovicu porady sme riešili, ako sa dá strana riadiť z Popradu

Strana Za ¾udí získala dostatok podpisov na registráciu Andrej Kiska. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Bývalý poradca prezidenta Andreja Kisku Rado Baťo v utorok označil založenie strany Za ľudí za politickú chybu desaťročia a skonštatoval, že jej vznik si mohol Kiska odpustiť.

Niekdajší poradca exprezidenta Andreja Kisku Rado Baťo v utorkovom rozhovore pre Denník N uviedol, že založenie strany Za ľudí si Kiska „mohol odpustiť“ a o procese jej vzniku doplnil, že „polovicu porady sme riešili, ako sa dá strana riadiť z Popradu“.

„Problém zakladania strany Za ľudí bol, že sa dlho nič nedialo. Aj keď nám prezident povedal, že do toho chce ísť, pár mesiacov neurobil nič pre to, aby to malo hlavu a pätu,“ posťažoval sa tiež.

„Andrej Kiska nevedel, čo vo funkcii robí, a uvažoval, že po skončení mandátu z politiky odíde. My sme boli dlho presvedčení, že nebude nič z druhého mandátu ani zo straníckych ambícií,“ uviedol o pôvodných predpokladoch seba a Kiskovho okolia.

Svoj profesionálny vzťah s hlavou štátu rozčlenil na dve časti. Prvá vraj trvala zhruba do polovice jeho volebného obdobia a bola v zásade šťastná, v druhej časti vraj svoje dedičstvo „sám zničil, demontoval a zahodil do koša“. „Zavŕšil to založením strany Za ľudí, čo bola podľa mňa politická chyba desaťročia,“ dodal.

Zlom vraj nastal z toho dôvodu, že si Kiska uvedomil, že ho výkon funkcie nebaví a aj preto, lebo čelil silnejúcemu tlaku predovšetkým od strany Smer po prevalení kauzy KTAG.

Hoci Baťo podľa svojich slov nechce spochybňovať nič dobré, čo Kiska v politike urobil, aj jeho rozhodnutia vraj viedli k žalostnému stavu slovenskej politiky, v ktorom sa dnes podľa neho nachádza. Kisku preto vo svojej knihe označil za jedného z „hrobárov“ slovenskej politiky.

Baťo je niekdajší novinár, ktorý pôsobil aj ako šéfredaktor Trendu. Bol hovorcom premiérky Ivety Radičovej, figuroval v kampaňovom štábe koalície PS/Spolu a dnes je podpredsedom mimoparlamentnej strany Dobrá voľba.

Rado Baťo, Tomáš Drucker a Alojz Hlina. Foto: Dobrá voľba/FB

(tod)


Ďalšie články