Lengvarský končí vo funkcii. Vedením rezortu zdravotníctva, ktorý prechádza pod krízový manažment, poverí Čaputová Hegera

Prezidentka Zuzana Èaputová prijala doèasne povereného ministra zdravotníctva V. Lengvarského Na snímke dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann

Minister zdravotníctva nebude podľa vlastných slov pracovať pod tlakom v prostredí, ktoré je škodlivé, plné politickej korupcie a neskúsenosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovala vo štvrtok žiadosť dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) o odchod z čela rezortu. Keďže vláde bola vyslovená nedôvera, nemôže odvolávať ani prijímať nových ministrov. Len prezidentka Zuzana Čaputová smie odobrať poverenie ministrovi a dať ho môže len inému z členov vlády.

„Prežil som toho veľa, ale v tomto nastavení, keď je dehonestovaná práca mojich kolegov, napriek tomu, že v pláne obnovy je naše ministerstvo premiantom, keďže vedie v počte uzatvorených a vyhlásených výziev, a napriek tomu, že sa do zdravotníctva podarilo dostať o miliardu eur navyše, nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí. To je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúseností,“ skonštatoval Lengvarský po štvrtkovom rokovaní s prezidentkou.

Poukázal, že do rezortu nastúpil na vrchole pandémie. „Ustáli sme očkovanie, testovanie, reformu nemocničnej a ambulantnej sféry. Prijali sme množstvo efektívnych noviel zákonov, zvládli sme úplne zbytočný štrajk lekárov, ktorý svojou politikou spôsobil bývalý minister financií a úrad vlády,“ dodal.

Ministerstvo bude zatiaľ viesť krízový manažment. Do funkcie prvého štátneho tajomníka vymenujú Michala Palkoviča z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Prezidentka poverí vedením rezortu zdravotníctva Hegera

Prezidentka Zuzana Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). K odobratiu poverenia Vladimírovi Lengvarskeho by malo prísť v piatok (3. 3.). Hlava štátu o tom informovala vo štvrtok.

Ministerstvo zdravotníctva bude viesť krízový manažment. Do funkcie prvého štátneho tajomníka vymenujú Michala Palkoviča z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na štvrtkovom tlačovom brífingu to v súvislosti s odchodom Vladimíra Lengvarského z čela rezortu uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

https://standard.sk/326404/pod-lengvarskym-sa-lame-stolicka/

Odišiel na žiadosť Hegera?

Podľa informácií Zdravotníckych novín stojí za Lengvarského odchodom premiér a zoznam „rušivých osôb“ v súvislosti s plánom obnovy a projektom Rázsochy.

Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), ktorá robí dohľad nad plnením projektov, koncom januára skonštatovala, že výstavba Rázsoch výrazne mešká. „NIKA identifikovala osoby, ktoré nie sú uvedené v štruktúre projektového tímu NUN Rázsochy, a napriek tomu sa priamo podieľajú na riadení jednotlivých členov projektového tímu, ako aj dodávateľov. Nie je jasná kompetencia a zodpovednosť týchto osôb, teda dôvod a opodstatnenosť ich aktívnej účasti v projektovom tíme,“ píše úrad v stanovisku.

Lengvarského vtedy za meškanie kritizoval aj Heger. Podľa všetkého mal preto minister vymeniť časť svojich podriadených, ktorí mali na starosti plán obnovy, čo odmietol.

„Mojím cieľom je, aby sme odstránili všetky prekážky a začali dobiehať zmeškané obdobie. Zatiaľ to všetko vyzerá, že sa to môže podariť,“ skonštatoval Heger, ktorý označil plán obnovy za „kľúčový dokument“.

https://standard.sk/310722/vystavba-razsoch-je-ohrozena-meska-projektova-dokumentacia-vo-vedeni-timu-su-osoby-ktore-tam-nemaju-co-hladat/

Rázsochy možno nepostavíme a neefektívne je aj čerpanie zvyšných peňazí

Na Rázsochy sa v pláne obnovy vyčlenilo 281 miliónov eur. Komisia na prípravu koncovej nemocnice sa predminulý týždeň zhodla, že v prvej fáze sa nepostaví len 653 lôžok, ale až vyše osemsto.

Hoci lekárska obec vníma rozšírenie nemocnice kladne, stále existuje riziko, že hrubú stavbu nestihneme postaviť do polovice roka 2026, ako sme sa dohodli s Európskou komisiou. Dôležitý je míľnik v roku 2024, keď máme podpísať zmluvy so zhotoviteľom stavby. „Obávame sa pripravenosti verejného obstarávania včas a v takej kvalite, ktorá je realizovateľná – bez ohľadu na počet lôžok,“ komentoval šéf odboru zdravotníctva NIKA Peter Demčák.

Neúspech vidieť aj pri snahe zvýšiť počet ambulantných lekárov. Výzva v hodnote vyše desať miliónov eur mala všeobecných lekárov motivovať založiť si ambulanciu. Hoci im rezort ponúkal príspevok 60-tisíc eur, doposiaľ on prejavilo záujem len dvadsať žiadateľov. Podľa zverejnených dokumentov splnilo podmienky jedenásť žiadateľov a podporu dostali len štyria z nich. Ministerstvo však plánovalo otvoriť za tieto peniaze 170 ambulancií.

Kritiku žne Lengvarský aj v regiónoch. Existuje dôvodná obava, že po reforme nemocníc nestihnú pacienti z periférie včas dostať akútnu zdravotnú starostlivosť. Nie je tiež isté, či stihneme zväčšiť kapacitu nemocníc, ktoré majú prijať pacientov zo zrušených oddelení a ani to, kto bude pracovať v komunitných nemocniciach, ktoré majú po transformácii slúžiť najmä na následnú a rehabilitačnú starostlivosť.


Ďalšie články