Pod Lengvarským sa láme stolička

134. rokovanie vlády SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Nespokojnosť s Vladimírom Lengvarským rastie. Minister je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády.

„Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a niektoré pochybnosti o výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“ skonštatoval.

Avizuje, že bližšie informácie poskytne vo štvrtok (2. marca) po návšteve prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Heger: V niektorých oblastiach zlyháva

Dočasne poverený premiér Eduard Heger vyhlásil, že rezort zdravotníctva pod Lengvarského vedením v niektorých oblastiach zlyháva.

Pripomenul, že napríklad Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) identifikovala meškanie niektorých projektov z plánu obnovy. „Preto sme nasadili aj krízové riadenie. Mojím cieľom je, aby sme odstránili všetky prekážky a začali dobiehať zmeškané obdobie. Zatiaľ to všetko vyzerá, že sa to môže podariť,“ skonštatoval.

Dočasne poverená ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že Lengvarský mal odísť už dávno. „My sme už dlho hovorili, že projekt Rázsochy a celkovo implementácia plánu obnovy na zdravotníctvo stojí alebo je na zlej ceste,“ skonštatovala. Pri pláne obnovy hovorí o zásadnom zlyhaní.

Predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini vidí za Lengvarského rozhodnutím skutočnosť, že ministra nepodporoval šéf strany OĽaNO. „Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu vlastnej politickej strany, ministra financií, predsedu vlády, nemôže vykonávať zodpovedne túto funkciu, preto si myslím, že pán minister urobil dobre, ale mal toto gesto urobiť oveľa skôr,“ povedal Pellegrini v stanovisku strany.

„Boli sme svedkami toho, ako mu táto neschopná vláda pri každej možnej príležitosti hádzala polená pod nohy,“ doplnil.

Nespokojná je odborná aj laická spoločnosť

Minister čelí dlhodobej kritike zo strany odbornej verejnosti, ale aj od kolegov. V politike ho najčastejšie kritizoval expremiér Igor Matovič (OĽaNO), hoci bol nominantom jeho strany. Zastával názor, že Lengvarský bránil očkovaniu vakcínou Sputnik V, pre ktorú padla Matovičova vláda a Lengvarský vystriedal na poste ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO).

https://standard.sk/91221/na-sputnik-sa-prihlasili-pred-tyzdnami-termin-stale-nemaju-zistovali-sme-preco/embed/#?secret=lfRY9o93yr#?secret=6Wie5QbVgG

Podľa Matoviča nezvládol ich nominant motivovať ľudí dať sa zaočkovať ani vakcinačnú stratégiu. V rizikových kategóriách nad päťdesiat rokov sa totiž nezaočkovali státisíce ľudí.

Nízky záujem o očkovacie látky má dôsledky. Podľa rezortu zdravotníctva nám minulý rok skončilo nevyužitých 752 810 očkovacích látok – takmer presne o stotisíc menej, než sme ich v danom roku využili. Hoci presná cena liekoviek nie je známa, podľa približného prepočtu na základe uniknutých informácií sme tým mohli prísť o viac než štrnásť miliónov eur. Výdavky nám však vzniknú aj likvidáciou liekoviek.

Reforma nemocníc môže zhoršiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti

S ministrom nie sú spokojné ani regióny. Reforma nemocníc, ktorú sa podarilo presadiť počas jeho mandátu, má veľa otáznikov. Počíta s transformovaním menších nemocníc na komunitnú úroveň, kde sa bude poskytovať najmä doliečovacia starostlivosť. Vo väčších nemocniciach sa budú zas robiť komplikovanejšie výkony.

Nie je však isté, kto bude pracovať v komunitných ústavných zariadeniach. Lekári zo zatvorených oddelení zrejme odídu pracovať do väčších nemocníc, ambulancií alebo úplne odídu zo slovenského zdravotníctva. Nemožno očakávať, že chirurg sa bude zrazu starať o dlhodobo chorých.

Hoci majú mať niektoré komunitné nemocnice doplnkové programy, tie im bude ministerstvo pravidelne schvaľovať, a preto je možné, že o pár rokov už nemocnice nižšieho typu nebudú môcť robiť všetky výkony.

Je tiež otázne, či dokážeme do roku 2024 dostavať nemocnice vyššieho typu tak, aby mohli prijať pacientov z transformovaných nemocníc, v ktorých sa zatvorili niektoré oddelenia.

Hoci sa má nová sieť nemocníc pravidelne prehodnocovať, už dnes lekári aj miestni politici upozorňujú, že občania z periférie nebudú mať po reforme akútnu zdravotnú starostlivosť dostupnú do pol hodiny. Dojazdové časy do nemocníc stanovil rezort na základe ideálnych dopravných podmienok, inak by sa vraj musela sieť nemocníc meniť aj niekoľkokrát ročne. Počítali sa metódou Žilinskej univerzity, podľa jej informácií sú vyrátané časy len orientačné.

https://standard.sk/306374/niektori-ludia-sa-nemusia-dostat-vcas-k-akutnej-zdravotnej-starostlivosti-lengvarskeho-reforma-ma-trhliny/embed/#?secret=EATQfubLVo#?secret=InXLGA5Qxn

Peniaze z plánu obnovy nevyčerpáme

Hoci sa oblasť zdravotníctva uchádzala z plánu obnovy a odolnosti (POO) o druhý najväčší balík peňazí, postupne sa rozpadá ilúzia o tom, že tieto financie vyčerpáme.

Najvýraznejšie sa to prejavilo koncom januára, keď Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), ktorá má na starosti dohľad nad plnením projektov, vydala trinásťstranový dokument, v ktorom skritizovala meškajúce míľniky vo viacerých projektoch.

Ohrozená ja napríklad výstavba národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách, ktorú sme mali z POO zafinancovať sumou 281 miliónov eur. Dôležitý je míľnik v roku 2024, keď máme podpísať zmluvy so zhotoviteľom stavby. NIKA sa obáva, že dovtedy nestihneme verejné obstarávanie, takže o peniaze nakoniec prídeme.

https://standard.sk/313054/razsochy-sa-nepostavia-ako-stat-nad-zdravotnictvom-stracame-kontrolu-tvrdi-byvala-statna-tajomnicka-jezikova/embed/#?secret=rjJjbPH4Yk#?secret=tuSbQEJn99

Neúspech však vidieť aj pri snahe zvýšiť počet ambulantných lekárov. Hoci im rezort z POO určil na zriadenie novej ambulancie príspevok 60-tisíc eur, ministerstvo dostalo doposiaľ len dvadsať žiadostí o poskytnutie príspevku. Podľa zverejnených dokumentov splnilo podmienky jedenásť žiadateľov a podporili len štyroch z nich. Ministerstvo však plánovalo otvoriť za tieto peniaze 170 ambulancií.

Dokument o zmene pohlavia sa robil v tichosti

Ďalšou Lengvarského kritizovanou oblasťou bol dokument o zmene pohlavia, ktorý bol pripravovaný v tichosti. Ide o pomerne neštandardnú situáciu, pretože podobné dokumenty sa väčšinou schvaľujú širokým konsenzom, lebo nariaďujú veľké spoločenské zmeny.

Verejnosť ho nemohla pripomienkovať, hoci by znamenal výrazne progresívny prístup k téme transsexuality – pohlavie by sa po novom dalo zmeniť aj bez nutnosti podstúpenia chirurgického zákroku.

Výzvu proti nemu podpísalo vyše štyristo zdravotníckych pracovníkov. Komisia ho schválila len o jeden hlas, pričom samotný Lengvarský uznal, že na ňom nie je odborná zhoda.

https://standard.sk/316775/u-lengvarskeho-opat-schvalili-dokument-umoznujuci-zmenu-pohlavia-aj-bez-chirurgickeho-zakroku/embed/#?secret=Unsshh2kIc#?secret=1hWKyZeE3Q


Ďalšie články