Podpora prezidentky Čaputovej je chabá

Zuzana Èaputová Prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii Globsec. Foto: TASR.

Keď si už Markíza objednáva prieskum k prezidentským voľbám, mohla by si dať námahu s jeho presným výkladom. Téza „Slováci majú jasno v tom, koho chcú na poste prezidenta“ je kompletne pomýlená.

Prieskum Focusu pre reláciu Na telo vôbec nedopadol pre Zuzanu Čaputovú tak dobre, ako to rámcujú progresívne médiá a televízia Markíza. Spontánnu podporu má na úrovni 18 percent. Pre niekoho, kto štartuje do prvého kola kampane, by to bolo dosť. Pre úradujúcu prezidentku je to žalostne málo.

Výsledky prieskumu ukázali, že Slováci v tejto téme až tak jasno nemajú. Najväčšiu skupinu (tretinu) tvoria tí, ktorí neuviedli nijaké meno. Druhá najväčšia časť oslovených (takmer 20 percent) si sponánne vybrala niekoho mimo top lídrov. Až potom nasleduje skalný tábor prezidentky.

Čísla naznačujú, že Zuzana Čaputová po troch rokoch v úrade veľmi nepresvedčila. Je tam, kde bola v roku 2019, keď rozbehla intenzívnu (a mimoriadne drahú) kampaň.

Treba dodať, že prieskum Focusu pre Na telo patrí medzi tie menej vydarené. Nebol to štandardný prieskum volebných preferencií, keďže kandidáti (vrátane prezidentky) sú nepotvrdení. Pre voľbu prezidenta je vždy rozhodujúci aj protikandidát. A nebol to ani volebný model s projekciou zoznamu mien. Ľudia mali odpovedať spontánne.

Táto metodika vlastne mapuje skalných voličov prípadných kandidátov pre prvé kolo. A do veľkej miery favorizuje súčasnú prezidentku. Je to prvé meno, na ktoré si každý človek spomenie pri téme prezidentských volieb. A ak len 18 percent toto meno potvrdí ako svoju preferenciu a 82 percent je inde, znamená to, že základňa pre podporu prezidentky je diétna.

Dokonca je veľmi diétna. Prezidentka Čaputová má dnes tri výhody. Nemá rivalov, ktorí by sa profilovali ako vyzývatelia (nemá ich vedľa seba v liberálnom tábore a nemá ich ani proti sebe v národnom tábore…ak nerátame Harabina). Má veľmi širokú, v istom zmysle až kampaňovú podporu médií. Za tri roky nenarazila na jedinú konfrontačnú či kritickú otázku novinárov. A nemá proti sebe silnú politickú opozíciu.

V tomto kontexte je verejná podpora Čaputovej slamená.

Napokon, korešponduje to s výsledkami prezidentkých volieb 2019. A potom aj s jej politikou, ktorá napĺňa skôr atlantické (americké) záujmy ako tie domáce, slovenské…

Zuzana Čaputová bola zvolená za prezidentku s historicky najdrahšou kampaňou a zároveň s historicky najslabšou podporou voličov. V druhom kole ju volilo niečo vyše milióna ľudí. Bolo to výrazne menej, ako mali jej predchodcovia Schuster, Gašparovič či Kiska. Na porovnanie, referendum 2023 o možnosti predčasných volieb podporilo 1,2 milióna voličov. Samozrejme, Zuzane Čaputovej stačil milión hlasov na víťazstvo a zvolenie, no na silný verejný mandát nie.

Zuzana Čaputová nastupovala do úradu ako slabá prezidentka. A slabá aj ostala.

Jej rozhodnosť aj jej rétorika sa zužovali na proatlantickú (proamerickú) bezpečnostnú agendu. Bleskovo podpísala vojenskú dohodu so Spojenými štátmi. Tlačila na odchod premiéra Matoviča, ktorý sa opovážil na vrchole pandémie objednať ruskú vakcínu (v malom objeme). Požadovala povinné sezónne očkovanie. Dnes presadzuje vstup Ukrajiny do NATO, jej intenzívne vyzbrojovanie a sporné energetické sankcie.

Popritom vstupuje do kampaní LGBTI aktivistov. Čím spoločnosť skôr provokuje, ako spája…

Jednoducho: Čaputová v týchto sporných témach nezastupuje záujmy slovenskej spoločnosti – a dokonca ani záujmy Európy. Zaradila sa k zradikalizovaným „jastrabom“ (najskôr pandemickým, dnes vojnovým). Bola v tom taká aktívna, dôrazná a vzorná, že sa jej meno začalo opakovane spomínať pri otázke nového generálneho tajomníka NATO.

Pri otázke, koho by chceli Slováci v úrade prezidenta, sú jej výsledky o niečo menej presvedčivé.

Málo presvedčivá je aj jej domáca, slovenská stopa, ktorá po nej ostane v národných dejinách.

Účinkovanie prezidentky asi najlepšie vystihuje jej výrok z novembra 2021: „Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem“.

To sedí. Prezidentka patrí k tým, ktorí „krajine“ nerozumejú. Často jej nevedia prísť ani na meno.

A veľmi dobre rozumejú iným krajinám…


Ďalšie články