Premiérka Meloniová: Nemožno mlčať, Taliansko stojí za prenasledovanými kresťankami

330374812_150359551233323_979242530680921232_n Talianska premiérka s nigérijskou kresťankou.Foto: Facebook nadácie Pomoc trpiacej Cirkvi

Talianska premiérka a pápež František prijali na Medzinárodný deň žien 8. marca prenasledované kresťanky z Nigérie. Taliansko vymenuje vyslanca pre prenasledovaných veriacich vo svete.

„Ste pre nás príkladom, pred ktorým zostávame ohromení pre dôstojnosť, s akou ste prežívali vaše hlboké utrpenie, pre hrdinstvo, s ktorým ste vzdorovali, pre vieru, z ktorej ste čerpali silu, a aj pre odvahu svedčiť,“ ocenila talianska premiérka dve kresťanky z Nigérie, ktoré zažili prenasledovanie.

„Už nemožno mlčať: sme po vašom boku, som s vami, Taliansko je s vami,“ doplnila šéfka talianskeho kabinetu Giorgia Meloniová na stretnutí v sídle vlády.

Dve kresťanky zo západoafrického štátu Nigéria pozdravil pápež František na záver generálnej audiencie na Námestí svätého Petra taktiež na Medzinárodný deň žien.

Maryamu Josephová a Janada Marcusová boli obeťami islamských teroristov zo skupiny Boko Haram. Maryamu uniesli spolu s ďalšími pred desiatimi rokmi, až sa jej podarilo utiecť. Jedného z jej bratov zavraždili a ďalší je stále uväznený. Na Janadu zaútočili a zabili jej otca. Neskôr ju zajali, mučili a prepustili. Obe momentálne žijú v centre na pomoc obetiam perzekúcie, ktoré vybudovala cirkev na severovýchode krajiny.

V týchto dňoch obe Afričanky rozpovedajú svoje svedectvo v rímskych farnostiach.

Stretnutie zorganizovala talianska pobočka pápežskej nadácie Pomoc trpiacej Cirkvi. Vo svojej správe z minulého roku napísala, že celá Afrika čelí rastúcej hrozbe islamského terorizmu. Hrozí, že rozširujúci sa džihádizmus urobí z Nigérie nefunkčný štát. V roku 2021 tam zabili 7 600 kresťanov.

https://standard.sk/278676/islamisti-a-autoritativne-staty-utlacaju-krestanov-najviac-za-posledne-desatrocia-upozornuje-papezska-nadacia/

Taliansko sa čoraz viac angažuje v boji za náboženskú slobodu. Minulý rok predošlá vláda Maria Draghiho vymenovala osobitného vyslanca pre ochranu náboženskej slobody a medzináboženský dialóg. V decembri 2022 nový minister zahraničných vecí Antonio Tajani oznámil, že vymenuje osobitného vyslanca pre prenasledovaných kresťanov, respektíve pre náboženské menšiny vo svete. Označil to za prioritu vládnej koalície, hoci k menovaniu zatiaľ nedošlo.


Ďalšie články