Palivá, ktoré EÚ možno povolí aj po roku 2035, nie sú alternatívou. Ostanú nám iba staré autá a elektromobily

Ursula von der Leyenová Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí počas vystúpenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) 15. marca 2023 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Európska komisia by už čoskoro mohla predstaviť návrh, ktorý by znamenal zachovanie vozidiel so spaľovacími motormi aj po roku 2035. Bez ohľadu na jeho finálnu podobu a bez ohľadu na to, či k zmenám plánov vôbec príde, už dnes môžeme povedať, že víťazom situácie sú zelené skupiny a elektromobilita. Alternatívy, ktoré Brusel možno zachová, totiž aj tak zatiaľ fungujú iba na papieri.

Začiatkom tohto týždňa zarezonovala svetom automobilizmu správa, podľa ktorej sa definitívne pochovanie spaľovacích motorov v osobných vozidlách odkladá na neurčito.

informáciou prišla v utorok agentúra Reuters. Odvolávala sa pritom na dokument, v ktorom Európska komisia načrtla svoje návrhy nemeckému ministerstvu dopravy. V ňom sa má prezentovať vytvorenie novej kategórie vozidiel, ktoré môžu jazdiť len na uhlíkovo neutrálne palivá.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami