Kríza v Izraeli: Minister varuje pred občianskou vojnou. Pravica zvoláva protesty na podporu justičnej reformy

Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ V reakcii na odvolanie izraelského ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom sa v nedeľu večer vo viacerých izraelských mestách konali spontánne masové demonštrácie. Do ulíc podľa najnovších odhadov vyšla takmer desatina celého obyvateľstva.

Davy ľudí s izraelskými zástavami demonštrovali podľa polície na viac ako 150 miestach vrátane Tel Avivu, Jeruzalema, Beerševy a Haify, kde zablokovali cesty a križovatky.

Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády. Polícia proti nim nasadila vodné delo.

Podľa nepotvrdených správ, zverejnených v pondelok ráno médiami, v nedeľu večer a v noci nadnes demonštrovalo po celej krajine 600-tisíc až 700-tisíc Izraelčanov. Židovský štát má pritom niečo menej ako 9-miliónov obyvateľov.

Prečo musel minister odísť?

Odvolaný minister Gallant, ktorý je členom Netanjahuovej pravicovej strany Likud, vyzval v sobotu na zastavenie procesu schvaľovanie reformy justície. Tá by dala vláde väčšie právomoci pri menovaní sudcov, vrátane najvyššieho súdu, a zároveň by boli oklieštené možnosti tohto orgánu vetovať zákony.

Vláda kritizuje najvyšší súd z nadmerného zasahovania do politických rozhodnutí. V prípade schválenia reformy by parlament mohol zrušiť jeho rozhodnutia jednoduchou väčšinou hlasov.

Protesty proti plánovanej reforme v justícii sa v Izraeli konajú už takmer tri mesiace, pričom námietky zo strany najvyšších verejných činiteľov vrátane prezidenta, právnikov, podnikateľov a ďalších sa stupňujú. Kriticky sa k navrhovaným zmenám vyjadrujú aj spojenci Izraela zo zahraničia.

Na pokraji občianskej vojny

Izraelský expremiér Naftali Bennett vyzval Netanjahua, aby zrušil odvolanie ministra obrany. Krajina podľa neho čelí „najväčšej hrozbe od jomkipurskej vojny“. Apeloval tiež na všetkých demonštrantov a občanov Izraela, aby svoju nespokojnosť dávali najavo bez násilia.

Rezignáciou z funkcie reagoval na odvolanie Joava Galanta izraelský generálny konzul v New Yorku Asaf Zamir. Týmto krokom chce bojovať „za to, čo je správne a za hodnoty demokracie“, v ktoré verí.

Opozičný líder Jair Lapid na Twitteri uviedol, že Netanjahu sa stal „hrozbou pre bezpečnosť Izraela“.

Minister hospodárstva Nir Barkat, bývalý starosta Jeruzalema, navrhol Netanjahuovi, aby „prestal a prepočítal“ svoj plán, pričom varoval, že priviedol krajinu na pokraj občianskej vojny.

Izraelský prezident Jicchak Herzog takisto v pondelok vyzval vládu, aby okamžite zastavila legislatívny proces. Na svojom webe o tom informoval denník The Times of Israel. „Celý národ je hlboko znepokojený. Bezpečnosť, hospodárstvo, spoločnosť – to všetko je ohrozené,“ uviedol Herzog v pondelok ráno.

Pred ohrozením bezpečnosti Izraela varovali aj náčelník generálneho štábu armády a šéf tajnej služby Šin Bet. Do protestného štrajku vstúpili stovky záložníkov, čo ohrozuje reakcieschopnosť ozbrojených síl.

Odbory aj univerzity vstupujú do štrajku

Izraelské univerzity v nedeľu oznámili, že na protest proti presadzovaniu reformy justície Netanjahuovou vládou vstupujú do neobmedzeného štrajku.

Podobne aj vedenie izraelských odborov Histadrut v pondelok vyzvalo na okamžitý generálny štrajk. Ako spresnil izraelský spravodajský web i24, generálny štrajk na protest proti súdnej reforme oznámil líder Všeobecnej federácie pracujúcich v zemi Izrael (Histadrut) Arnon Bar-David.

Spresnil, že štrajk sa začne už v priebehu pondelka, ak premiér Benjamin Netanjahu neoznámi zastavenie revízie súdnictva.

Izraelčania, ktorí nesúhlasia s plánom premiéra Benjamina Netanjahua na revíziu súdnictva, zakladajú ohne a blokujú cestu po odvolaní izraelského ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom 26. marca 2023 v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Protestovať sa má aj pred budovou parlamentu

Lídri protestov proti vládnemu návrhu reformy v justícii v Izraeli zvolali na pondelok popoludní masovú demonštráciu pred budovu parlamentu v Jeruzaleme.

„Nedovolíme žiadny kompromis, ktorý by poškodil nezávislosť najvyššieho súdu,“ avizovali organizátori zhromaždenia pred Knesetom podľa webu denníka The Times of Israel (TOI).

Hnutie, ktoré zastrešuje rôzne protestné skupiny, tiež požaduje okamžitý návrat Joava Galanta do funkcie ministra obrany, informuje TASR.

Premiér vraj prejav odložil

Podľa denníka Jerusalem Post sa očakáva, že premiér Netanjahu legislatívny proces napokon zmrazí a stať sa tak mohlo už predpoludním počas prejavu.

Web i24 však informoval, že Netanjahu údajne prejav k národu odložil. Dôvodom odkladu je podľa médií fakt, že Netanjahuov koaličný partner, minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir zo strany Židovská sila (Ocma jehudit), hrozí odchodom z koalície, ak sa legislatívny proces schvaľovania reformy súdnictva zastaví.

Izraelskí policajti zasahujú vodným delom na rozohnanie izraelských demonštrantov, ktorí blokujú diaľnicu počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avive 26. marca 2023. Foto: TASR/AP

Niektorí ustúpiť nechcú

V pondelok má byť v parlamente schvaľovaný návrh zákona o vymenúvaní sudcov najvyššieho súdu. Odporcovia návrhu tvrdia, že sa ním tento súd spolitizuje, odstráni sa kľúčová kontrola konania vládnej moci a vážne bude poškodený demokratický charakter Izraela.

Medzičasom parlamentný výbore pre ústavu, právo a spravodlivosť v pondelok dopoludnia tento kontroverzný vládny zákon schválil. Nasleduje záverečné čítanie v pléne Knesetu.

Protesty s opačným charakterom

Pravicové politické zoskupenia v Izraeli v pondelok vyzvali svojich priaznivcov, aby podvečer prišli pred sídlo parlamentu v Jeruzaleme a vyjadrili podporu vládou presadzovanej reforme súdnictva.

Poslanec vládnej strany Náboženský sionizmus Simcha Rotman, ktorý je jedným z predkladateľov kontroverznej justičnej reformy, vyzval v pondelok svojich priaznivcov, aby vyšli do ulíc protestovať, keďže sa očakáva, že premiér Benjamin Netanjahu vyzve na zastavenie schvaľovania kontroverznej reformy.

„Voľby nebudú ukradnuté!“ napísal Rotman na Twitteri. „Ľudia požadujú radikálnu revíziu justičného systému,“ dodal.

„Nesmieme akceptovať situáciu, v ktorej existujú ľudia, ktorých hlas sa nepočíta,“ upozornil Rotman a vyzval svojich priaznivcov na protest.

Účasť na Rotmanom zvolávanom zhromaždení prisľúbila aj skupina krajne pravicových priaznivcov futbalového tímu Bejtar Jeruzalem, ktorá je známa pod menom La Familia, dodal TOI s tým, že aktivisti La Familie sú známi rasistickou rétorikou a vyvolávaním násilností.

Izraelskí policajti zasahujú vodným delom na rozohnanie izraelských demonštrantov, ktorí blokujú diaľnicu počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avive 25. marca 2023. Foto: TASR/AP

Hlasovania o dôvere vláda ustála

Vláda Netanjahua v súvislosti s aktuálnym dianím prežila v pondelok dve parlamentné hlasovania o nedôvere. Pri prvom pokuse o zosadenie vlády hlasovalo za návrh 53 poslancov, pričom 59 bolo proti. Za druhý návrh hlasovalo už len 51 poslancov, odmietli ho 60.

Američania volajú po kompromise

Spojené štáty, blízky spojenec Izraela, sú znepokojené eskaláciou napätia v židovskom štáte v súvislosti so schvaľovaním reformy súdnictva.

„Sme hlboko znepokojení súčasným vývojom v Izraeli, ktorý ešte viac zdôrazňuje naliehavú potrebu kompromisu,“ píše sa vo vyhlásení hovorkyne Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Bieleho domu Adrienne Watsonovej, zverejnenom v nedeľu večer miestneho času.

Biely dom pripomenul, že prezident USA Joe Biden nedávno izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že „demokratické hodnoty vždy boli a musia zostať charakteristickým znakom vzťahov medzi USA a Izraelom“.

(s použitím správ tasr)


Ďalšie články