India dováža rekordné objemy ropy z Ruska. Vďaka tomu posiela viac rafinovaných produktov do Európy

Indický premiér Naréndra Módí na samite G20. Foto: TASR/AP Indický premiér Naréndra Módí na samite G20. Foto: TASR/AP

Rekordne vysoký dovoz ropy z Ruska pomohol indickým rafinériám zvýšiť vývoz nafty a leteckého paliva do Európy, keďže kontinent sa od decembra takmer úplne zbavil ruskej ropy a od februára aj ruských produktov. Ukázali to predbežné údaje o sledovaní lodí od spoločností Kpler a Vortexa, na ktoré sa odkazuje agentúra Reuters.

Prístup k lacnej ruskej rope zvýšil produkciu a zisky indických rafinérií, čo ich urobilo konkurencieschopnejšími a umožnilo im vyvážať rafinované výrobky do Európy a získať väčší podiel na trhu.

Európa pred ruskou inváziou na Ukrajinu doviezla z Indie každý deň v priemere 154-tisíc barelov motorovej nafty a leteckého paliva. Tento objem sa podľa údajov spoločnosti Kpler zvýšil na 200-tisíc barelov denne po tom, ako Európska únia od 5. februára zakázala dovoz ruských ropných produktov, informuje agentúra Reuters.

Podľa údajov spoločností Vortexa a Kpler vzrástol vývoz nafty z Indie na starý kontinent v minulom fiškálnom roku o 12 až 16 percent na 150- až 167-tisíc barelov denne. Kľúčovými európskymi odberateľmi indickej nafty sú podľa spoločností Francúzsko, Turecko, Belgicko a Holandsko.

India odoberá lacno z Ruska

Dovoz ruskej ropy do Indie pritom v marci vzrástol už siedmy mesiac po sebe a dosiahol rekordnú úroveň 1,65 milióna barelov denne.

„India v marci 2023 doviezla 1,65 milióna barelov ruskej ropy, čo je viac ako 1,58 milióna barelov vo februári. India v decembri 2022 predbehla Čínu ako najväčší dovozca ruskej ropy, keď do krajiny vpustila 1,22 milióna barelov ruskej ropy denne,“ uviedla pre indické noviny Business Line Serena Huangová, vedúca oddelenia analýz APAC spoločnosti Vortexa.

Rusko sa zároveň usadilo na prvej priečke ako hlavný dodávateľ ropy do Indie pre fiškálny rok 2022/2023 (v Indii od 1. apríla do 31. marca). Prvýkrát z tejto pozície vytlačilo Irak, odkiaľ India doviezla v priemere 936- až 961-tisíc barelov ropy denne.

Indické rafinérie, ktoré predtým ruskú ropu nakupovali len zriedka vinou vysokých nákladov na dopravu, jej za posledných 12 mesiacov doviezli každý deň v priemere 970- až 981-tisíc barelov, čo predstavovalo viac ako pätinu celkového dovozu, ktorý sa pohyboval na úrovni 4,5 až 4,6 milióna barelov denne, ukázali údaje spoločností Kpler a Vortexa.

Indický dovoz ropy. Zdroj: Reuter (reprofoto)

Zatiaľ čo ruská vlajková trieda Urals tvorí väčšinu indických nákupov, rafinérie dovážajú aj ďalšie typy, ako sú Sokol, Arco, Novy Port a zmes ESPO, doplňuje agentúra.

Obchádzanie cenového stropu nie je až také zriedkavé

Obchodné zdroje podľa informácií indických hospodárskych novín Business Line uviedli, že v prípade ľahších druhov, ako je Sokol, sa vyskytujú prípady, keď je prekročený cenový strop na ruskú ropu vo výške 60 amerických dolárov za barel, pričom indické rafinérie platia v dirhamoch Spojených arabských emirátov a niekedy aj v ruských rubľoch. Na platby sa podľa denníka využívajú indické banky s nízkou závislosťou od USA, ako napríklad UCO Bank.

Na otázku, či bude alternatívny platobný mechanizmus k americkému doláru pokračovať, analytička Huangová odpovedala: „Áno, najmä keď Rusko a India pracujú na termínových dodávkach ruskej ropy do Indie, budú chcieť zaviesť alternatívny mechanizmus, ktorý znižuje riziko zásahov zo strany Západu.“

Celkovo indický vývoz ropných produktov prekvapivo klesol

Okrem zvýšenia vývozu do Európy India zvýšila aj dodávky vákuového plynového oleja (VGO) do Spojených štátov. Tie za posledný rok odobrali približne 11- až 12-tisíc barelov VGO denne, čo predstavuje 65 až 81 percent celkového indického vývozu tejto suroviny, ktorá sa môže ďalej spracovať na výrobu palív, ako je benzín a nafta. V predchádzajúcich dvanástich mesiacoch pritom India vyvážala do Spojených štátov len približne 500 barelov VGO denne.

Celkový ročný vývoz rafinovaných palív z Indie bol však v ostatných dvanástich mesiacoch prekvapivo nižší ako rok predtým. Agentúra Reuters dopĺňa, že sú za tým odstávky v niektorých rafinériách v druhej polovici roka 2022.


Ďalšie články