Korčok nechce, aby V4 vystupovala ako politický blok

Minister zahraničných a európskych záležitostí SR Ivan Korčok nepodporuje vystúpenie Slovenska z Vyšehradskej skupiny. Nechce však, aby sa profilovala v rámci Európskej únie ako politický blok. Nepovažuje to za dobrú voľbu. Uviedol to na sociálnej sieti pri príležitosti pondelkového 30. výročia založenia Vyšehradskej skupiny.

Ivan Korèok Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Korčok pripomenul, že Slovensko sa k regionálnej spolupráci vo V4 zaviazalo aj v programovom vyhlásení vlády. Odmietol obvinenia zo spochybňovania úlohy V4 a poukázal na to, že podobne ako Česko, Maďarsko a Poľsko, aj Slovensko využíva toto zoskupenie na presadzovanie záujmov SR a posilňovanie svojich národných pozícií.

Šéf slovenskej diplomacie varoval, že ak sa V4 bude v EÚ dlhodobo profilovať ako politický blok, môžu tak začať uvažovať i iné štáty v rámci regionálnych zoskupení, ako napríklad krajiny Beneluxu, pobaltské štáty, juhoeurópske či severoeurópske krajiny. „Ak by tak totiž robili v EÚ všetci, tak to bude vyzerať v Únii úplne inak a mám vážne pochybnosti, či chceme práve toto,“ povedal.

Korčok menoval viacero oblastí, v ktorých členské štáty V4 zastávajú odlišné názory, ako napríklad plynovod Severný prúd 2, postoj voči Ukrajine, ktorú Budapešť otvorene kritizuje a aj blokuje v NATO. „Vo V4 vedľa seba žijú diametrálne odlišné pozície na obrannú spoluprácu s USA. Poľsko chce mať doma americké základne, dokonca je ochotné za ne zaplatiť, zatiaľ čo u nás sa z obrannej dohody s USA urobila najväčšia hrozba našej štátnej suverenity, a na Slovensku nikomu nevadí, že takúto dohodu bez problémov podpísali naši maďarskí susedia,“ dodal minister pred odletom do Varšavy.

Korčok navštívi počas pondelka a utorka (16. 2.) postupne Poľsko, Chorvátsko, Rumunsko a Ukrajinu. Počas návštevy bude s rezortnými partnermi rokovať o aktuálnych otázkach bilaterálnej, regionálnej, európskej a medzinárodnej agendy.

V4 nadobudla v posledných rokoch význam na európskej politickej mape najmä v súvislosti s koordinovaným odporom voči migračným kvótam. Postavil sa proti nim aj vtedajší europoslanec Richard Sulík a v roku 2016 sa nechal počuť, že táto skupina by mala svoju spoluprácu „zintenzívniť“. Korčok je nominantom SaS.

(tasr/ste)