Toyota mení pravidlá hry. Vyvíja plug-in hybridy s elektrickým dojazdom viac ako 200 kilometrov

PRP_MY23_0017_V001_vFMk6VH5B Foto: Toyota

Ak nemáte nič proti elektrifikácii, ale zároveň sa obávate nedostatočnej nabíjacej infraštruktúry či nižšieho dojazdu batériových áut, plug-in hybridy by pre vás mohli byť tá správna voľba. Kombinujú dva svety. Takto vybavené automobily však v súčasnosti väčšinou neponúkajú dojazd na elektrinu viac ako 60 až 70 kilometrov, takže pohon bez výfukových emisií využijete prevažne v meste. To sa však čoskoro stane minulosťou. Nové plug-in hybridy od Toyoty totiž ponúknu akčný rádius na baterky viac ako 200 kilometrov.

Toyota chystá revolúciu hybridov. Nie je žiadnym tajomstvom, že japonská automobilka nevidí budúcnosť len v elektromobiloch a veľkú dôveru vkladá do hybridných pohonov, kde je dlhé roky lídrom. Najnovšie pracuje na plug-in hybridných modeloch, ktoré by mali zmeniť pravidlá hry. Majú totiž ponúkať násobne vyšší elektrický dojazd než doteraz. 

Vo svojej novej tlačovej správe to oznámila samotná automobilka. Jej inžinieri začali pracovať na novej generácii plug-in hybridov, pričom výkonný viceprezident značky Hiroki Nakajima tvrdí, že „zvýšením účinnosti batérií s cieľom predĺžiť dojazd v režime elektrického pohonu na viac ako 200 km zmeníme postavenie PHEV na ,praktický elektromobilʻ a budeme intenzívnejšie pracovať na ich rozvíjaní ako ďalšej možnosti k batériovým automobilom“. Výrobca v tlačovej správe neuvádza testovací cyklus WLTP alebo EPA, no je zrejmé, že nové nabíjacie hybridy čaká veľká zmena. 

Ak by sa Toyote skutočne podarilo dosiahnuť sľubované čísla, nepochybne by zamiešala kartami na trhu. A je dosť možné, že značná časť zákazníkov by uprednostnilo tento typ konštrukcie pred klasickým elektromobilom. Čo sa týka bežných hybridov, aj tie prejdú modernizáciou, pričom Toyota sa chce v ich prípade zamerať najmä na „vysokú kvalitu a dostupné ceny“.

Okrem toho automobilka pracuje aj na novej generácii batériových elektromobilov, ktoré by mali na scénu prísť v roku 2026 a ponúkať dvojnásobný dojazd v porovnaní s dnešnými modelmi. A keďže Toyota je zástancom rôznorodosti ponuky, naplno vyvíja aj vodíkové autá s technológiou palivových článkov.

Toyota chystá v najbližších rokoch veľké veci, s ktorými nepochybne prehovorí do situácie na trhu. Na rozdiel od iných automobiliek, ktoré stavili všetko na jednu kartu, teda batériové elektromobily, chcú Japonci aj naďalej ponúkať rôzne varianty pohonov a konečné rozhodnutie nechať na zákazníkoch.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články