Právny chaos okolo rozhodnutia, ktoré umožňuje úradnú zmenu pohlavia. Riešenie má v rukách Heger, ten však nekoná

Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR

Zatiaľ čo časť právnikov tvrdí, že výrazné uľahčenie prístupu k zmene pohlavia zatiaľ nie je účinné, LGBT organizácie tvrdia opak. Okolo dokumentu, ktorý podpísal ešte exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský deň pred svojím odvolaním, vzniká čoraz väčší právny chaos. Premiér Eduard Heger, ktorý to môže vyriešiť, však stále nekoná.

Stav, v akom je momentálne situácia úradnej zmeny pohlavia, najlepšie ukazuje príbeh biologického muža, ktorý vystupuje pod menom Charlotte Srnčíková. Ten v utorok na tlačovej konferencii pred Úradom vlády SR, ktorú zorganizovali iniciatívy Inakosť, Ide nám o život a ďalšie LGBT organizácie, tvrdil, že 7. marca tohto roka požiadal o úradnú zmenu pohlavia. Napriek tomu dodnes nemá vyjadrenie matriky, či vyhovie jeho žiadosti.

Dôvody sú, zdá sa, dva. Prvým je, že Charlotte aj napriek tomu, že o sebe vyhlasuje, že si je istý svojou ženskou identitou, odmieta podstúpiť chirurgickú zmenu pohlavia, ktorá by opticky zmenila jeho pohlavné orgány.

Druhým dôvodom je právny chaos, ktorý vznikol po tom, čo minister Lengvarský deň pred svojím odvolaním podpísal dokument s názvom Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Ten mal obnoviť odborné usmernenie, ktoré vydal exminister ešte minulý rok v apríli a významne uľahčuje úradnú zmenu pohlavia.

V čom spočíva problém

Problém spočíva v tom, že aj keď Lengvarský dokument podpísal, ministerstvo zdravotníctva ho nezverejnilo vo svojom oficiálnom vestníku, ale len na svojej stránke. Preto vznikol spor o to, či je na Slovensku možná úradná zmena pohlavia podľa nových pravidiel, teda len na základe odporúčania lekára a bez nutnosti podstúpiť chirurgický zákrok na pohlavných orgánoch.

Ľudia z LGBT prostredia tvrdia, že takáto zmena je možná už dnes, od úradov žiadajú, aby im ju umožnili, a premiéra, ktorý je poverený aj riadením rezortu zdravotníctva, v utorok na tlačovej konferencii vyzvali, aby takúto možnosť nezrušil.

Na druhej strane podľa vyjadrenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka pre Štandard sa zdá, že úrady pracujú s verziou, podľa ktorej táto zmena nie je možná. Krajniak začiatkom apríla povedal: „Poverený štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Palkovič, ktorý riadi rezort, predložil informáciu o tom, v akom platnom právnom rámci sa toto usmernenie nachádza. Podľa toho, ako som to pochopil a na čo som sa pýtal, toto usmernenie nevstúpilo do účinnosti. To znamená, že momentálne nie je právne účinné ani vykonateľné.“

https://standard.sk/339715/milan-krajniak-progresivci-maju-skodlive-extremne-nazory-ale-smer-znamena-izolaciu/

Na otázku, čo to znamená, odpovedal Patrik Daniška, právnik z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, podľa ktorého treba rozlišovať medzi platnosťou a účinnosťou. „Napríklad zákon sa stane platným zverejnením v Zbierke zákonov. Ale účinnosť nadobudne spravidla neskôr, aby bol čas sa so zákonom oboznámiť a pripraviť sa naň,“ tvrdil začiatkom apríla pre Štandard Daniška.

Tu podľa neho vzniká podobný problém. „Odborné usmernenie je platné, to znamená, že je publikované vo vestníku a nebolo zrušené. Nie je však účinné, lebo jeho účinnosť bola dočasne pozastavená do momentu zverejnenia štandardov právne relevantným spôsobom, k čomu, ako to ja chápem, zatiaľ nedošlo.“

Podľa informácií Štandardu analýza ministerstva spravodlivosti potvrdila, že odborné usmernenie nenadobudlo účinnosť, a teda na základe neho nie je možné realizovať zmenu pohlavia.

Ministerstvo ani úrad vlády nedali jasnú odpoveď

Na to, aká je skutočne situácia, sme sa pýtali ešte pred Veľkou nocou aj na Úrade vlády SR a tiež na ministerstve zdravotníctva. Z úradu vlády nám ešte 4. apríla odpísali, aby sme sa s otázkami obrátili na rezort zdravotníctva. Odtiaľ prišla odpoveď až po včerajšej tlačovke LGBT organizácií a po tom, čo sme ministerstvo tretíkrát žiadali o vysvetlenie. Ich odpoveď bola nasledovná:

„V súvislosti s odborným usmernením MZ SR na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike pokračuje medzirezortná odborná diskusia, nakoľko je toto usmernenie realizovateľné a či nevzniknú problémy v aplikačnej praxi, ktoré nie sú v súčasnosti identifikované. Naďalej sa vyhodnocuje pomer medzi štandardnými a diagnostickými postupmi a odborným usmernením. Rezort zdravotníctva musí mať istotu, že aplikačná prax bude realizovateľná v našej spoločnosti, všetko tak závisí od výsledku prebiehajúcich rokovaní.“

https://standard.sk/339162/sporne-rozhodnutie-ktore-umoznuje-zmenu-pohlavia-heger-nekona-tlacia-nanho-poslanci-aj-aktivisti/

Rezort zdravotníctva tým v podstate tvrdí, že vo veci stále nie je oficiálna zhoda. Potvrdzujú to aj slová štátneho tajomníka Michala Palkoviča, ktorý de facto riadi rezort zdravotníctva, z minulotýždňovej tlačovej konferencie. „Vyhodnocujeme pomer medzi štandardnými diagnostickými a terapeutickými postupmi verzus usmernenie. Usmernenie vnímame momentálne ako problematické,“ uviedol vtedy Michal Palkovič.

Heger nekoná

Štandard už predtým informoval aj o tom, že stiahnutie odborného usmernenia a štandardného lekárskeho postupu žiadajú od Hegera, ktorý je poverený riadením rezortu zdravotníctva, všetky strany bývalej koalície. „Očakávame od povereného premiéra, že túto chorú zvrátenosť čím skôr zruší a neotočí sa ľuďom so zdravým rozumom chrbtom,“ uviedol vtedy hovorca strany OĽaNO Matúš Bystriansky.

Aj podľa vyjadrenia ministra Krajniaka ešte zo začiatku marca mal premiér Eduard Heger na vládu predložiť právnu analýzu toho, ako môže byť liberalizácia úradnej zmeny pohlavia zastavená. „Premiér Eduard Heger a štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská nás informovali, že na najbližšie rokovanie vlády, teda na budúci týždeň, predložia právnu analýzu toho, akým spôsobom bude možné spomínaný dokument a doterajšie kroky exministra Vladimíra Lengvarského o tranzícii právne zvrátiť,“ uviedol ešte 9. marca minister Krajniak.

https://standard.sk/329854/strany-byvalej-koalicie-pozaduju-od-hegera-stiahnutie-usmernenia-ktore-povoluje-uradnu-zmenu-pohlavia/

Podľa informácií Štandardu mala byť na stiahnutí odborného usmernenia a štandardného postupu politická zhoda a podporiť tento krok mal aj nový štátny tajomník Michal Palkovič. Dôveryhodný zdroj redaktorovi Štandardu povedal, že celý proces by mohol zdržiavať premiér Heger. Podľa jeho informácií mal vraj na neho v tejto veci tlačiť aj jeden zo sponzorov novozaloženej strany Demokrati.

Účelové tvrdenie LGBT organizácií?

Predstavitelia LGBT organizácií sa na utorňajšej tlačovej konferencii snažili vytvoriť na premiéra tlak, aby zrušenie odborného usmernenia a štandardov nepodpísal. Martin Macko z iniciatívy Inakosť dokonca tvrdil, že Heger na to nemá právomoc. Podľa neho môže štandardný postup zrušiť len odborná komisia, ktorá ho schválila.

Podľa Patrika Danišku je to účelové tvrdenie. Odborná komisia, ktorá pripravuje štandardné postupy, je podľa neho len poradný orgán a minister sa nemusí riadiť jej odporúčaniami. Sám je oprávnený rozhodnúť aj o oprave svojho skoršieho rozhodnutia. „Vo všeobecnosti platí pravidlo, že orgán, ktorý prijal nejaký predpis, ho môže aj zrušiť. Tak ako parlament môže vydať zákon a neskôr ho môže zrušiť, tak aj minister má právomoc podpísať odborné usmernenie alebo štandardné postupy a neskôr ich zrušiť,“ vysvetľuje Daniška.

Usmernenie vraj treba zrušiť

Podľa neho je potrebné, „aby bolo usmernenie úplne zrušené, nielen aby bola pozastavená jeho účinnosť“. V opačnom prípade totiž podľa neho hrozí, že nová vládna garnitúra by mohla prakticky okamžite obnoviť účinnosť usmernenia.  

Pripomeňme, že premiéra k zrušeniu štandardného postupu a odborného usmernenia vyzvalo v petícii viac ako 23-tisíc ľudí. Kvôli jeho nečinnosti sa minulý týždeň pred Úradom vlády SR konalo modlitbové stretnutie, na ktorom sa podľa našich odhadov zúčastnilo približne päťsto ľudí.

https://standard.sk/343277/po-neochote-hegera-celit-transsexualnej-revolucii-sa-pred-uradom-vlady-sr-modlili-stovky-ludi/

Hegera s exministrom Lengvarským ešte v decembri vyzvalo na nepodpísanie štandardov viac ako štyristo lekárskych pracovníkov. Rovnako aj v spoločnom liste apelovalo na ich zrušenie 34 poslancov z klubov OĽaNO a Sme rodina.


Ďalšie články