Naď podľa Kmeca pri škandále s F-16 zahmlieva: Nepýtam sa, či stíhačky priletia, ale či ich budeme vedieť používať

Snímka obrazovky 2023-04-20 o 21.22.11 Jaroslav Naď. Foto: TASR.

Minister obrany tvrdí, že americké stíhačky dostaneme už v roku 2024. Opozičný poslanec Peter Kmec podotýka, že to znamená len to, že si Spojené štáty splnia svoju časť dohody a téma nepripravenosti letiska Sliač je stále aktuálna.

Podľa zistení Štandardu kompetentní na ministerstve obrany vážne pochybujú, že by Slovensko dokázalo do budúceho roka pripraviť leteckú základňu Sliač na prijatie nových amerických stíhačiek F-16. Mešká totiž rekonštrukcia, bez ktorej by stroje americkej výroby nemohli zo Sliača bezpečne vzlietať. Uvažuje sa dokonca nad variantom, že by stíhačky boli dočasne umiestnené v nejakej inej krajine.

Potenciálne by teda Slovensko pri ochrane svojho vzdušného priestoru bolo aj naďalej odkázané na Česko a Poľsko. V marci totiž vláda rozhodla o odovzdaní našich trinástich stíhačiek Mig-29 Ukrajine.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v stredu uviedol, že rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania stíhačiek F-16. Vylúčil, že by Slovensko stíhačky neprebralo.

Poslanec Hlasu Peter Kmec mu vo štvrtok na sociálnej sieti vyčítal, že príchod stíhačiek znamená len to, že si americká strana splní svoju úlohu v kontrakte, hoci s oneskorením.

„Ja sa však nepýtam, či priletia stíhačky! Ja sa pýtam, v akom stave bude letisko Sliač a či budú slovenské vzdušné sily schopné strážiť si vzdušný priestor vlastnými silami a prostriedkami. Alebo bude treba zase prosiť spojencov, aby v niečom ,pomohli‘, lebo pán Naď a jeho tím prípravu odflákli a nestihli?“ pýta sa Kmec.

(est)


Ďalšie články