Vypúšťači pneumatík opäť úradovali v Brne. Klimatickí aktivisti zaútočili na vozidlá SUV

Ilustračné foto: Twitter Ilustračné foto: Twitter

V noci z pondelka na utorok vypustili klimatickí aktivisti v Brne pneumatiky na 46 vozidlách typu SUV. K tejto akcii, ktorej cieľom bolo zmeniť dopravnú politiku mesta, sa na sociálnej sieti prihlásilo medzinárodné hnutie The Tyre Extinguishers. 

Aktivisti za stieračmi poškodených áut nechali leták s odkazom. V jeho úvode stálo: „Pozor – váš žrút paliva zabíja. Vypustili sme jednu alebo viac pneumatík na Vašom aute. Chápeme, že sa teraz hneváte, ale neberte si to, prosím, osobne. Nie je to Vaša chyba, ale vášho auta.” Po úvode nasledovali tvrdenia o škodlivých vplyvoch áut typu SUV na životné prostredie.

Leták za stieračom. Zdroj: Twitter

Nejde o prvý útok brnianskych vypúšťačov. V septembri 2022 klimatickí aktivisti The Tyre Extinguishers poškodili v tomto meste 29 áut. Išlo vtedy o synchronizovanú akciu v deviatich rôznych krajinách, v rámci ktorej vypúšťači zaútočili počas jednej noci na pneumatiky približne 600 áut.

Aktivistom na autách typu SUV prekáža ich väčšia uhlíková stopa pri jazde aj výrobe vozidla, ako aj znečisťovanie ovzdušia. Tvrdia tiež, že SUV sú nebezpečné pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Potvrdila to aj česká odnož The Tyre Extinguishers, keď ku včerajšej akcii napísala: „V roku 2020 miestna vodička SUV zrazila 19-ročné dievča, pretože ju zo svojho obrovského auta nevidela. Vyviazla s podmienečným trestom.”

Podľa redaktorky Českej televízie Heleny Ondřejovej hlásenia od niektorých majiteľov vozidiel prijala už aj mestská polícia. Tá sa má akciou zaoberať ako priestupkom proti občianskemu spolužitiu. 

V septembri 2022 sa pre Echo24 hovorca riaditeľstva pražskej polície vyjadril o treste, ktorý by mohol hroziť páchateľom: „V prípade, že by vypustením pneumatík vznikla škoda vyššia než 10-tisíc českých korún (zhruba 425 eur), napríklad by sa tieto pneumatiky poškodili, potom by mohlo ísť o trestný čin poškodenia cudzej veci.“


Ďalšie články