Sedem dôvodov, prečo sa India stala najľudnatejšou krajinou sveta

india-6257329 Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay

India sa stala najľudnatejšou krajinou sveta, v čom predbehla Čínu. Ide o predvídateľný populačný obrat medzi týmito dvoma krajinami s viac ako miliardou obyvateľov, ktorý je odhadovaný na rok 2023. Populačné prvenstvo Indie je výsledkom kombinácie siedmich historických a súčasných faktorov. Píše profesor Gérard-François Dumont.

1. Historické dôvody

Z historického hľadiska za posledných dvadsaťpäť storočí, teda za obdobie, za ktoré je historická demografia schopná rekonštruovať vývoj populácie, boli dvoma najľudnatejšími subkontinentmi vždy východná Ázia a indický subkontinent. Ich populácia totiž predstavovala v rozličných obdobiach pätinu až štvrtinu svetovej populácie. Vzhľadom na túto históriu neprekvapuje, že India, najväčšia krajina indického subkontinentu, je veľmi husto osídlená.

2. Absencia hladomorov

Významnou skutočnosťou tiež je, že India nikdy nezažila hrozné hladomory, ktoré by podľa predpovedí mnohých odborníkov zabránili rastu populácie, ako sa to stalo v 19. storočí. V 50. rokoch 20. storočia zahraniční odborníci Indii odporúčali vybudovať veľké prístavy na dovoz potravín. Samozrejme, podvyživená zostáva oveľa menšia časť jej obyvateľstva ako na začiatku 50. rokov, keď mala India menej ako 400 miliónov obyvateľov.

India nielenže dosiahla poľnohospodárske výnosy, ktoré jej umožňujú nakŕmiť rastúcu a jednoznačne väčšinovú časť obyvateľstva vlastnou produkciou potravín, ale poľnohospodárske produkty aj vyváža. Dokonca je aj inovátorom v ekologickom poľnohospodárstve.

3. Poučenie sa z „Pasteurovej revolúcie“

India však tiež dokázala využiť poznatky získané v krajinách Severu (čo možno zhrnúť do výrazu „Pasteurova revolúcia“) na zlepšenie zdravia svojho obyvateľstva. To malo za následok okrem iného aj zníženie dojčenskej, materskej a detskej úmrtnosti v kontexte zvýšenej úrovne vzdelania. Viedlo to následne k prudkému zvýšeniu priemernej dĺžky života zo 41,7 roka v roku 1950 na približne 70 rokov od roku 2016, a to aj napriek nedostatočnému pokroku v oblasti hygieny.

4. Uvážlivý demografický prechod

Zdá sa, že podobne ako Čína sa aj India obávala vlastného populačného rastu. Na jeho obmedzenie preto počas vlády Indiry Gándhíovej zaviedla v roku 1976 donucovaciu populačnú politiku, ktorá bola podporovaná Spojenými štátmi. Jej hlavnou myšlienkou bola kvázi nútená sterilizačná kampaň na spomalenie pôrodnosti.

To svedčí o nepochopení demografických procesov, keďže pôrodnosť už začala klesať v súlade s logikou demografického prechodu. Mnohé z miliónov sterilizácií sa uskutočnili v zlých hygienických podmienkach, čo viedlo k úmrtiam. Vláda však túto chybu uznala a pozostalým manželským partnerom poskytla odškodnenie. India preto dokázala rýchlo reagovať (na rozdiel od Číny) a získala tak prostriedky na sprevádzanie demografického prechodu.

Krajina tiež pochopila, že demografický prechod sa nesmie uponáhľať, ale závisí od postupného zlepšovania zdravotného a vzdelávacieho systému, predovšetkým gramotnosti. Od polovice 80. rokov minulého storočia India skutočne rýchlo prešla do druhej fázy prechodu, teda do fázy, v ktorej pôrodnosť klesá prudšie ako úmrtnosť.

5. Inštitucionálna a geopolitická stabilita

Demografický prechod v Indii mohol stabilne pokračovať aj preto, že krajina sa tešila inštitucionálnej a geopolitickej stabilite. Ak by sa zapojila do rozsiahlych konfliktov so svojimi susedmi, ak by zažila občianske nepokoje alebo regionálne povstania, nepochybne by to malo dôsledky na jej demografický vývoj.

Pravidelnosť pokroku Indie v demografickom prechode je v kontraste s inými krajinami Juhu, ktorých vývoj úmrtnosti bol poznačený dôsledkami politických utópií („veľký skok vpred“ v Číne so značným nadbytkom úmrtnosti), diktátorských režimov (Severná Kórea) alebo vážnych občianskych konfliktov (Libéria, Sierra Leone či Kongo).

6. Indické vysťahovalectvo podporuje rozvoj krajiny

Migračný systém Indie vo všeobecnosti podporoval rozvoj krajiny. Indovia emigrujúci do zahraničia, často s dobrou úrovňou kvalifikácie, totiž prispievajú svojimi finančnými transfermi a investíciami k rozvoju krajiny a najmä k uspokojovaniu potrieb obyvateľstva, ktoré stále rastie. A to aj napriek tomu, že od polovice 80. rokov 20. storočia zaznamenáva prudké spomalenie s prirodzeným prírastkom deleným štyrmi a od začiatku 21. storočia klesá počet narodených detí.

7. Rôznorodá regionálna populačná dynamika

Vzhľadom na svoju veľkosť a rôznorodosť regiónov však India nenapreduje všade rovnakým tempom. V závislosti od regiónu sa rozdiely v dojčenskej úmrtnosti alebo pôrodnosti môžu líšiť až dvojnásobne. India je rozmanitá a svojím spôsobom je rozmanitá aj jej demografia. Tieto regionálne rozdiely majú vzhľadom na silnú zotrvačnosť demografických javov obmedzený vplyv na jej obyvateľstvo.

Keďže je demografický prechod v južnej polovici krajiny pokročilejší, dochádza k posunu geografického rozloženia obyvateľstva smerom k severnej polovici. To znamená aj rozdielne potreby tvorby pracovných miest v jednotlivých regiónoch.

Text bol pôvodne publikovaný v časopise Population & Avenir, č. 763, máj – jún 2023 a jeho preklad vychádza so súhlasom autora.


Ďalšie články