Po viacerých inováciách investori nestrácajú dôveru v budúcnosť etherea

Sieť Ethereum dokončila v marci svoju poslednú veľkú aktualizáciu známu ako Shanghai Upgrade. Bola to dlhoočakávaná a plánovaná aktualizácia protokolu. Poslednou veľkou zmenou prešla sieť v septembri 2022, keď sa kompletne zmenil algoritmus, prostredníctvom ktorého sieť generuje nové bloky, a zaviedol sa takzvaný staking.

Ethereum. Zdroj: Pixabay.com Ethereum. Zdroj: Pixabay.com

Tým sa znížila spotreba elektrickej energie siete o 99,9 percenta. Staking umožňuje validátorom, ktorí uzamknú do protokolu svoj kapitál vo forme etherov, generovať nové bloky a dostávať za to odmenu. Počas dlhého obdobia to bol len jednosmerný proces, a teda validátori mohli kapitál uzamknúť, no nemohli ho vybrať.

Jedným z hlavných stimulov, ktoré stoja za šanghajským upgradom, je práve zavedenie možnosti odomknúť kapitál, a teda zlepšenie likvidity pre validátorov, ktorí si chcú vybrať svoje prostriedky. Niektorí validátori čakali na túto možnosť od decembra 2020, keď ethereum umožnilo staking mimo hlavný blockchain.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.