Svet kryptomien žije magickou kryptografiou

Podobne ako celý technologický svet zažíva vlnu eufórie z rozmachu technológií strojového učenia, ako napríklad ChatGPT, svet kryptomien počas týchto mesiacov zažíva podobnú fázu v spojení s technológiami dôkazov nulových znalostí (z anglického pomenovania zero-knowledge proof alebo ZKP).

Logá kryptomien. Ilustračné foto: Pexels.com Logá kryptomien. Ilustračné foto: Pexels.com

Tieto technológie z používateľského hľadiska síce zďaleka nie sú také vzrušujúce ako aplikácie umelej inteligencie, ktoré si dnes získavajú milióny používateľov, no napriek tomu zaznamenávajú v posledných mesiacoch obrovský úspech a adopciu v kryptomenách.

Dôkazy nulovej znalosti sú inovatívna kryptografická technika, ktorá umožňuje dokázať, že niekto pozná určitú informáciu bez toho, aby odhalil samotnú informáciu. Predstavte si, že chcete priateľovi dokázať, že poznáte tajné heslo, ale nechcete sa podeliť o samotné heslo. Pomocou dôkazu nulovej znalosti môžete presvedčiť svojho priateľa, že heslo poznáte, bez toho, aby ste mu heslo skutočne prezradili.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.