Mafián na súde skolaboval. Sudkyňa Záleská nereagovala na jeho prosby pichnúť si inzulín

Krajská prokuratúra preverí neľudské zaobchádzanie sudkyne Pamely Záleskej s obžalovaným mafiánom. Napriek jeho opakovanej žiadosti údajne žena v talári neprerušila pojednávanie, aby si mohol aplikovať inzulín, čo viedlo k jeho kolapsu.

Proces s Lehelom H. oznaèovaným za hrobára gangu sátorovcov Obžalovaný Lehel Horváth prichádza do súdnej miestnosti v sprievode eskorty. Foto: Martin Baumann/TASR

Na podklade trestného oznámenia, ako aj medializovaných informácií, preverí Krajská prokuratúra v Bratislave prípad údajného odopretia podania inzulínu obžalovanému na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová, prokuratúra bude skúmať, či v danom prípade nebol spáchaný trestný čin. Dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov bude vykonávať prokurátor Generálnej prokuratúry SR.

„Pre komplexnosť posúdenia veci zároveň generálny prokurátor uložil špeciálnemu prokurátorovi preskúmať aj zákonnosť postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, konajúceho na hlavnom pojednávaní,“ doplnila Drobová.

O kauze informoval týždenník Plus 7 dní, ktorý získal audiozáznam z pojednávania Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 19. apríla tohto roku. Počuť v ňom, ako sudkyňa Pamela Záleská ignoruje prosby obžalovaného Lehela Horvátha.

„Ja si musím pichať inzulín, ja som diabetik, už nevydržím,“ hovorí muž prezývaný „Hrobár“. Jeho obžaloba aj prezývka súvisia s tým, že spolupracoval s mafiánskou skupinou sátorovcov a na svojom pozemku zakopával telá ich obetí.

Záleská jeho prvú požiadavku úplne odignorovala. Neskôr si vypýtal slovo opäť. „Chcem kvôli inzulínu prestávku urobiť a potom musím jesť,“ mal jej pripomínať Horváth. 

„Veď prečítame výpoveď svedka, preložíme do maďarského jazyka a bude daná obedňajšia prestávka,“ odpovedala mu sudkyňa. Obžalovaný zdôraznil, že je diabetik, ale to na pôvodnom rozhodnutí Záleskej nič nezmenilo. Neskôr ju mal ešte Horváth upozorniť, že sa nedokáže koncentrovať, lebo o jedenástej hodine si vo väzení zvykne pichať inzulín.

„Nie sme vo väznici. Sme na hlavnom pojednávaní. Začínali sme o deviatej, vykonávame dokazovanie s patričnou prestávkou,“ odpovedala žena v talári, pričom obedňajšiu prestávku napriek opakovaným prosbám obžalovaného vyhlásila až o 12:20.  

To už bolo pre Horvátha príliš neskoro a skolaboval. „Otec po osemdesiatminútovom omeškaní pri pokuse o podanie inzulínu odpadol. Len vďaka rýchlej pomoci väzenskej stráže a privolaniu záchranárov so sanitkou nedošlo k najhoršiemu,“ uviedla pre Plus 7 dní Horváthova dcéra.

(sita, est)