Zimný štadión pre všetkých

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Nielen zložitá epidemická situácia a prudký nárast cien energií robia vrásky na čele samospráv. V Novom Meste nad Váhom sa do toho pridal aj spor medzi miestnym hokejovým klubom a mestom.

web-46

Novomestského hokejovému klubu stúpli náklady. Zvýšila sa cena nájmu ľadovej plochy. Časť nespokojných rodičov, ktorým sa spolu s vedením hokejového klubu dvíhanie cien nepáči, začali spisovať petíciu adresovanú mestu.

Zimný štadión, kde klub trénuje, patrí samospráve. „Osobne som bol na stretnutí rodičov, kde som sa im snažil vysvetliť, že cena za ľadovú plochu je stanovená už od roku 2020,” uviedol viceprimátor František Mašlonka.

Od šiestej ráno do štrnástej popoludní je cena za prenájmu ľadu na zimnom štadióne 10 eur, od štrnástej do osemnástej večer 50 eur a od osemnástej do dvadsiatej druhej je to 110 eur.

„Cenník sa nemenil. Hokejový klub mal v roku 2020 výhodu, že cenu mal ako jediný mládežnícky klub na ZŠ podržanú na 10 eurách od šiestej do osemnástej,” vysvetlil viceprimátor.

Na mestskom zastupiteľstve uviedol, že rodičom sa nezvýši cena o 50 eur za mesiac, ale navýšenie je po prepočte 18,63 EUR na dieťa. Podotkol, že každá suma za ľadovú plochu pod 110 eur je ešte stále svojím spôsobom dotáciou. 

„Na jednej strane nás teší, že hokejový klub sa rozrastá, na druhej strane to môže mať dopad na ďalšie kluby, ktoré tam sú,” skonštatoval Mašlonka.

Medzi nimi je napríklad krasokorčuľovanie alebo amatérska hokejová liga. Mesto dáva na šport zo svojho rozpočtu približne pol milióna eur ročne. Mašlonka upozornil, že zimný štadión nemá také vybavenie, aby na ňom mohlo prísť k rozvoju hokeja na profesionálnej úrovni.

„Ľadová plocha sa nedá natiahnuť,” doplnil na mestskom zastupiteľstve zástupca primátora Marián Mora. „Zimný štadión nie je len pre deti z hokejového klubu, ale pre všetky deti z Nového Mesta nad Váhom, ktoré sa chcú ísť korčuľovať a aj pre ľudí, ktorí tu žijú, podnikajú a chcú si ísť zahrať hokej,” uzavrel Mora.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac