Výrazný úspech na Rallye Rejvíz

TRENČÍN - Trenčianski záchranári v konkurencii 99 posádok z 11 krajín sveta zvíťazili na 25. ročníku Rallye Rejvíz v Českej republike.

Do víťazného trojčlenného tímu patrili okrem Jakuba Hamšíka záchranári Matej Mališ a Martin Denko.

Súťaž je považovaná za neoficiálne majstrovstvá sveta záchranných služieb.  Záchranári z Trenčína patria medzi svetovú špičku. Na Rallye Rejvíz súťažili so svojimi kolegami v rôznych nasimulovaných úlohách.

„Robili sme to, čo robíme bežne na výjazde, len sme to robili na  konkrétnych situáciách, ktoré boli nejakým spôsobom namodelované,” priblížil vedúci lekár RZP v Trenčíne Jakub Hamšík. 

Záchranári riešili napríklad hromadnú dopravnú nehodu, streľbu na škole, napadnutie matky v pokročilom štádiu gravidity či resuscitáciu dieťaťa.

Trenčianski záchranári zvíťazili v konkurencii 99 posádok z 11 krajín sveta. Súťažili s posádkami z Česka, Anglicka, Maďarska, Nemecka, Rakúska či Poľska. 

Slovenské posádky záchranárov sa zúčastňujú na Rallye Rejvíz každý rok. Po druhýkrát sa pridali aj záchranári zo spoločnosti RZP, a.s. Trenčín a po druhýkrát sa im podarilo doniesť domov zlatú medailu.  „Nepodarilo sa to ešte žiadnej posádke za 25 rokov, čo táto súťaž je, a to nás veľmi teší,” zhodnotil Hamšík. 

Do víťazného trojčlenného tímu patrili okrem Jakuba Hamšíka záchranári Matej Mališ a Martin Denko. Ich víťazstvu predchádzala príprava a tréning. „Spojila sa výborná podpora vedenia, výborné možnosti tréningu a vzdelávania a dobrá partia, to je kľúčové. Celé to tak dobre zapasovalo, že sa nám to podarilo obhájiť.”

Neoficiálne majstrovstvá záchranárov sa pôvodne konali v českej osade Rejvíz, no pre rastúci počet zúčastnených posádok ich presunuli do neďalekého Jeseníku. Podľa Hamšíkových slov celá oblasť súťažou žije. „Je to veľmi zážitkové, emotívne a silné pre záchranárov. Hovoríme, že máme Vianoce v máji, pretože každý rok je v máji Rejvíz.”


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac